Sunday, December 30, 2012

Wish List 2013

Posted by annazanariah at 12/30/2012 05:38:00 PM 1 comments
2012- Semakin menghampiri penghujungnya. Bagi saya, masa berlalu begitu cepat. Masih banyak perkara yang ingin dilakukan tidak tertunai. Walau bagaimanapun, saya bersyukur.. Ada beberapa perkara yang telah ditunaikan dengan izin Allah. Alhamdulillah.. :)

Dua hari lagi kita akan menjengah TAHUN 2013. Bagaimana dengan perancangan kita untuk tahun hadapan? Menyoroti kembali 'life' sepanjang tahun 2012, buatkan saya tersenyum sendiri. Ada pelbagai kenangan dan memori tiba-tiba terimbas kembali di benak fikiran saya...

TAHUN 2013 -- Saya belum menulis azam tahun baru. Bagi saya lebih baik menyelak kembali Diari tahun 2012. Lihat dan renung kembali adakah semua senarai azam 2012 telah dilaksanakan? Jika YA, alhamdulillah.. Jika TIDAK?? Apa tindakan kita??

Entri ini, saya ingin berkongsi antara perkara yang tersenarai di dalam WISH LIST 2013...


Semoga Allah permudahkan saya untuk memiliki hajat saya ni.. =)

Wish list #1


DELL XPS 13
Ultrabook yang menjelma dalam mimpi di malam hari. Hehehe..



Wish list #2

APPLE iPad
Nipis, ringan dan mudah dibawa ke mana sahaja! I like!


Wish list #3



Bestseller Book! Men Are From Mars, Women Are From Venus
Dah lama cari, tapi belum jumpe... Anyone tau mana boleh beli... MPH da tanye, Book Xcess pun dah tanye.. Takde stok.. 


Wish list #4

Bercuti sekeluarga.. My family and Family in Law
Hajat nak bawak family bercuti. Menanti sebuah perancangan yang baik.. =) Semoga Allah permudahkan semuanya, InsyaAllah~~


Wish list #5


Dinar Emas
Actually nak buat pelaburan emas tak pakar. Cuma nak dapatkan Dinar Emas ni sebagai simpanan masa depan.. Sekurang-kurangnya hujung tahun 2013 nanti, adalah dalam beberapa keping.. Aminnnn...


Wish list #6


Menunaikan umrah
Ni hajat dan impian terbesar untuk tahun 2013. Semoga Allah permudahkan kami.. 


Ini antara yang saya hajatkan, namun tidak bermakna saya ketepikan perkara yang tidak disenaraikan. Sebagai contoh, kebahagiaan hidup di dunia untuk kehidupan di akhirat, keredhaan Suami dan juga ibu bapa, kerjaya yang stabil termasuk juga keseimbangan ekonomi keluarga..

Rasa kekok pulak menulis entri kali ni sebab dah lama tidak memerah otak untuk menghasilkan suatu entri.. 

p/s: Berhajat nak buat sinopsis Diari 2012 Seorang Anna Zanariah sebab penutup entri TAHUN 2012

Wednesday, December 12, 2012

1st Contest di blog SERIBU BUNGA JSD

Posted by annazanariah at 12/12/2012 11:36:00 PM 1 comments
Jom join contest anjuran blog SERIBU BUNGA JSD. Hadiah-hadiah menarik daripada Rangkaian Produk Susuk Dara menanti anda.. 



Syarat penyertaan mudah dan ringkas. Hanya emailkan detail penyertaan kepada penganjur dan tunggu pengumuman pemenang. Jom pakat-pakat join, mana tahu tuah anda?? Jom terjah SINI.

Kursus vs Kurus

Posted by annazanariah at 12/12/2012 11:21:00 PM 2 comments
Tadi dapat gambar Kursus Induksi yang di e-mail oleh staff ABADI. Excited nak update blog sebab terkenangkan kisah Kursus Induksi ni..



Kursus ni dah lama. Bermula 25 Nov - 28 Nov 2012 (4H3M). Semua peserta disarankan tidur di 'hotel' ABADI disebabkan jadual kursus yang agak padat bermula awal pagi hingga lewat malam.

Maka bermulalah episod "Sayangkan Suami, Tinggal-tinggalkan".. Pertama kali kami berjauhan setelah hampir enam bulan kami melangsungkan perkahwinan. Saya check in hari Ahad, jam 5.30 petang. Punyalah berat hati ni nak pergi Kursus. Segala persiapan suami dah dibereskan awal-awal lagi. Baju dah berdobi dan bergosok, keperluan dapur pun dah ready. Walaupun tahu, suami seorang yang berdikari, malah kerja rumah dialah yang tip top!

Rupanya sungguh indah perasaan rindu selepas bernikah. Rindu kepada orang yang halal... Tersenyum saya sendirian. Pantang ada masa terluang sikit, pasti saya akan hubungi suami. Rupanya suami juga demam rindu. Aduh! Empat hari rasa bagaikan empat bulan. Wahhhh~

Sepanjang saya tiada di rumah, dapur langsung tidak berasap. Tak sedap makan sorang-sorang katanya. Sanggup menerjah rumah Kakak dan Abangnya. Kebetulan abang ipar dari Sabah juga balik bercuti. Apa lagi, menyakat dan mengusik lah.. Nak dikatakan tak pernah urus keperluan sendiri, tak mungkin. Tapi semangat tak ada. Apa pun tak boleh... Hahaha... Isteri pergi berkursus, suami semakin kurus..

Akhirnya, berakhirlah kursus empat hari (lamanya). Hehehe. Terima kasih Ya Allah kerana Kau satukan hati kami. Terima kasih Ya Rabb kerana Kau kuatkan cinta kami untuk melabuhkan cinta kepadaMu..

Suamiku, saya hanyalah hambaNya yang dipinjamkan sementara buatmu. Ketahuilah tiada yang kekal melainkanNya. Berpisah empat hari telah menjeruk rasa, bagaimana jika terpisah roh dan jasad? Terima kasih kerana selalu mengingatkan diriku, lebihkan kasih sayang kepadaNya melebihi kasih sayang antara kita..

Sedang syok menaip ni, si jantung hati dah dibuai mimpi.. Semoga mimpi yang indah-indah ye sayang. Love you!

Thursday, September 27, 2012

Dulang Emas

Posted by annazanariah at 9/27/2012 10:53:00 PM 3 comments

Hari ini adalah hari saya perlu buat belanjawan keluarga. Suami jadi ‘Perdana Menteri’, isteri pula jadi ‘Menteri Kewangan’. Alhamdulillah, Ya Allah Engkau Maha Pemurah. Syukur atas rahmatNya kami dapat menjalani kehidupan dengan baik. Tidaklah dikatakan senang dan mewah, tidak juga dikatakan susah.. *Senyum*~



Saya tidak dilahirkan di dalam dulang emas. Saya bukan orang berada (tapi ada-ada.. Boleh kan?) Namun, Alhamdulillah… Sebab Allah memberi jalan yang agak berliku sebelum saya dapat rasai nikmatnya di hari ini. Kata pepatah yang saya tidak tahu petik dari siapa “Bukan senang nak senang, dan bukan susah nak susah..”. Benar sekali. Bukan senang kalau nak rasa senang. Namun sentiasa berusaha dan berdoa, malah jangan berputus harap dan kebergantungan dengan-Nya. Percaya REZEKI semuanya datang dari Allah. Percayalah! Walau di mana kita berada…

… Ada orang kerja sikit, pendapatan banyak..
… Ada orang kerja sikit, pendapatan pun sikit..
… Ada orang kerja banyak, tapi pendapatan sikit..
… Ada juga orang yang kerja banyak, pendapatan pun banyak..

Jom kita renungkan, kita berada di kalangan golongan yang mana?

***

Saya masih teringat, ketika saya dan adik-adik masih kecil, bagaimana ayahanda yang saya kasihi membuat belanjawan keluarga. Ibunda adalah seorang suri dalam rumah setiap masa. Kami anak-anak ayahanda dan ibunda, ada banyak keinginan. Minta itu ini, namun ayahanda seorang yang penyabar dan pandai mententeramkan keinginan anak-anaknya. Saya kira, saya adalah anak yang boros sebab beg sekolah nak yang baru setiap dua tahun, inginkan baju raya baru setiap tahun, inginkan pensel dua batang untuk bawa ke sekolah.. Ya! Saya boros sedangkan ada rakan-rakan lain hanya menggunakan beg sekolah yang sama sejak darjah satu hingga darjah enam. Ada rakan yang hanya ada sebatang pensil yang diasah hingga ‘kontot. Ada rakan yang hanya memakai baju lama daripada abang atau kakaknya.

Sehingga kini, saya rasa saya masih lagi boros… Kenapa? Sebab saya masih membelanjakan wang untuk membeli barangan mengikut kehendak saya, BUKAN KEPERLUAN! Sebab itulah Allah kurniakan saya seorang suami yang boleh menasihati saya. Sikap boros saya makin hari, makin terhakis. Sebab itulah dilantiknya saya menjadi  ‘Menteri Kewangan’. Kalau silap buat belanjawan, terimalah “Denda”.. Hehehe… (^_^)


Friday, September 14, 2012

100 HARI

Posted by annazanariah at 9/14/2012 11:57:00 PM 1 comments

10 September 2012, genaplah usia perkahwinan saya yang ke-100 hari. Adatlah setiap pasangan yang berkahwin akan melalui asam garamnya. Syukur kepada Allah, setiap hari bertambah rasa kecintaan dan ketaatan saya kepada suami. Kami semakin mesra, ceria dan redha dengan ketentuanNya.

Si jantung hati saya bagaikan sebahagian daripada diri saya.. Suatu pembiasan dalam diri saya. Dia tidak perlu terangkan serba serbi, cukuplah diberi kepercayaan dan keredhaan kepada saya.. Jadi tiada alasan untuk saya mengkhianatinya.



Kami seringkali ‘mengkritik’ antara satu sama lain. Tiada siapa yang sempurna kan? Tapi bagaimana cara penerimaan itu penting. Seringkali suami berpesan ‘suami memang ketua keluarga, tapi tidak salah kalau isteri menegur dan memberi nasihat demi kebaikan bersama’.. Takkan semuanya betul saja...

Percayalah, komunikasi dalam keadaan yang baik akan membawa kebahagiaan rumahtangga. Jom bercinta selepas lafaz ‘aku terima nikahnya’!

Teringat program yang dianjurkan oleh saya dan rakan-rakan ketika Latihan Praktikum dulu --- Cinta, Indah Pada Waktunya.. Memang Indah~

Ramai yang ambil berat

Posted by annazanariah at 9/14/2012 11:51:00 PM 4 comments
Baru-baru ini (sabtu lepas), saya dan suami mendapat jemputan menghadiri Jamuan Rumah Terbuka. Saya isytiharkan hari ‘Dapur Tak Berasap’ kepada suami. Dia hanya tersenyum. Mana tidaknya, kami mendapat jemputan daripada 3 orang rakan. Seorang di Saujana Putra, seorang di Jenaris dan seorang di Sentul. Rakan-rakan saya adalah rakan suami, begitu juga rakan-rakan suami, saya akan anggap sebagai rakan-rakan saya juga. Kenapa perlu berkira kan?


Bila dah berkumpul, timbullah pelbagai cerita untuk dibualkan. Tak kurang juga usikan-usikan nakal dari rakan-rakan kepada pengantin baru.. Namun apa yang saya tertarik untuk berkongsi adalah ‘ramai golongan yang ambil berat’ di sekeliling kita. Untunglah ada yang ambil berat dan sayang kepada diri kita.. Iya kan?

Dalam bercerita, ada jugalah timbul isu ‘bila nak kahwin?’ kepada rakan yang masih bujang (maaf andai ada yang tidak senang dengan coretan ini). Wanita sekarang tidak mahu kalah dalam mengejar kejayaan dan kebahagiaan hidup. Cita-cita dan perancangan hidup dirancang dengan sebaiknya, namun masih belum dapat rezeki untuk mendirikan rumah tangga. Seperti biasa, orang yang paling mengambil berat adalah orang luar. Ahli keluarganya sedikit pun tidak bising. Tapi makcik-makcik, jiran tetangga, sepupu, rakan-rakan yang tak penat keluarkan soalan cepu emas.. Menakjubkan bukan?

Memang sakit hati, saya sendiri pernah melaluinya. Bila balik ke kampung, soalan cepu emas itu juga yang ditanya. Namun saya sudah biasa, senyum dan berlagak selamba. Ingin menjawab takut ada yang tersinggung terutamanya jiran-jiran yang ‘muda’ sebaya ibu saya. =)

Memang tidak disangkal, ada segelintir masyarakat kita ni gemar ‘ambil berat’. Baguslah ambil berat, tetapi kalau pertanyaan tersebut tidak disenangi, membuatkan empunya diri tidak selesa tak syok juga! Kalau boleh terima, OK lah (walau kadang-kadang geram juga). Contoh soalan cepu emas yang biasa kita dengar:-
  1. Kelau belum kahwin – bila nak kahwin?
  2. Kalau sudah bertunang – bila nak langsung?
  3. Kalau sudah berkahwin – bila nak dapat anak?
  4. Dah dapat anak – bila pulak nak tambah?
  5. Bila anak dah berderat cukup sepasukan bola sepak – Mak aih.. ramainya anak..
Begitulah betapa ambil beratnya masyarakat kita. Teringat lagi kenangan waktu majlis persandingan saya dengan suami beberapa bulan lepas. Kami merancang untuk tidak bersanding, namun diadakan juga mini pelamin (itupun last minit kat serambi rumah arwah nenek- atas sebab tertentu, adakan juga). Bila tetamu yg datang tak nampak bersanding, adalah bisik-bisik kedengaran, tak bersanding ke pengantin ni? Bilik pengantin juga dilawati mereka. Maklumlah nak kira berapa dulang hantaran, berjenamakah, tanyakan berapa ribu hantaran.. Bagaimana saya ingin memilih untuk tidak menjawab, sedangkan yang bertanya adalah kaum keluarga. Jadinya asal seorang tahu, sekampung malah semukim akan tahu. Itulah menunjukkan betapa masyarakat kita ‘mengambil berat’…


Semasa menjadi raja sehari

Perihal barang hantaran juga tidak terlepas dari menjadi bahan bualan. Saya dan suami memilih barangan mengikut keperluan dan kemampuan sahaja. Alhamdulillah, ada yang turut menyumbang juadah/ manisan sebagai hantaran kepada bakal suami ketika itu.

Apa nasihat yang boleh saya sampaikan, biarlah majlis mengikut syariat bukan mengikut adat secara total. Ikutlah kemampuan bukan untuk berbangga-bangga. Yang nak tanggung siapa? Pasangan yang berkahwin itu juga.

Ayah juga berpesan, tak perlulah nak nampak cantik lah, hadiah macam-macam (doorgift), mahal pulak tu. Lebih baik banyakkan perbelanjaan untuk menjamu tetamu dengan hidangan yang mencukupi dan pastinya sedap.. InsyaAllah~

Memadailah majlis sederhana, namun penuh keberkatan. Amin…

Ini hanyalah coretan peribadi. Maaf andai ada terkena dengan individu / pembaca blog ni. Semuanya hanya kebetulan..

Anna atau Ana??

Posted by annazanariah at 9/14/2012 11:29:00 PM 0 comments


....... Sudah lama tidak mencoretkan catatan di dalam blog kesayangan ni. Hari ni di beri kesempatan oleh Allah untuk menyambung kembali projek terbengkalai. Projek apakah? Projek yang dimaksudkan adalah mendisiplinkan diri untuk menulis kembali..

Alhamdulillah, semakin hari semakin teratur kehidupan setelah bergelar isteri, menantu dan ipar. Tanggungjawab yang digalas sangat besar. Kehidupan juga berubah. Banyak pengorbanan yang perlu dilakukan.

Bersama keluarga menziarahi sanak saudara ketika hari raya

Coretan kali ini hanyalah coretan ringkas… Bermula entri ini, tiada lagi penggunaan kata ganti nama Anna (sebutan ana, bukan ena).. Dalam Bahasa Arab bermaksud ‘saya’.. Jadi eloklah jika terus menggunakan ‘saya’ sebagai kata ganti nama..

Jadi, entri selepas ini, saya akan terus belajar mengenai penulisan yang bermanfaat. Harap rakan-rakan blogger dapat memberi tunjuk ajar ye!

Salam ceria~

Friday, July 20, 2012

Sambutan Hari Lahir CHRO

Posted by annazanariah at 7/20/2012 02:52:00 PM 2 comments

Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan kamu..
Allah selamatkan Encik Hisham..
Allah selamatkan kamu...




Selamat hari lahir diucapkan kepada our beloved boss.. Encik Norhisham Ahmad (Chief Human Resource Officer)..

Tanggal 19hb Julai 1963, bersamaan 27 Safar 1383 di hari Jumaat yang mulia, maka lahirnya seorang insan di bumi Melaka.. yang diberi nama yang cukup bermakna.. Norhisham yang bermaksud  'Cahaya Pemurah'..

Semoga limpahan cahaya pemurah tersebut sentiasa memayungi kami sebagai anak buah yang memerlukan bimbingan dan tunjuk ajar dari ayahanda..

Memetik kata beliau.. "Semoga kita semua ikhlas bekerja dan bersatu hati dalam menjalankan tanggungjawab...".. Besar pengharapan beliau dalam memimpin anak buahnya menjadi insan yang bertanggungjawab dalam menjaga amanah.. InsyaAllah boss..

Nota-cinta-Anna: Hampir dua bulan Anna berada di bawah tunjuk ajar dan bimbingannya. Alhamdulillah, sekarang Anna dah mula dapat menyesuaikan diri dan memahami sifat dan sikapnya. Awal2 dulu, sengsara juga emosi den ni ha.. Tapi sekarang dah stable.. Yang penting, jangan lupa, kebergantungan kita kepada Allah secara total yang akan memusnahkan 'blok' negatif yang ada dalam diri kita.. Bertawakkan dan bermuhasabah dapat meredakan sifat mazmumah dalam diri kita. InsyaAllah..

Salam Ramadhan untuk semua. Semoga amal ibadat yang dikerjakan mendapat keradhaan dan manfaat dariNya. Amin...

Friday, June 22, 2012

Block Leave

Posted by annazanariah at 6/22/2012 02:25:00 PM 2 comments

Salam.. Semoga semuanya sejahtera di hari Jumaat yang mulia ni..

Tak sabar tunggu kul 5.30pm. Actually Anna and hubby join family day. Dah lama plan before kahwin hari tu... Alhamdulillah, terlaksana juga.

Tempatnya nnt Anna update next entry, InsyaAllah..

Anna sekarang dalam tempoh probation. 3 bulan ni tak dapat bercuti langsung. So, kalau tanye honeymoon, jawabnya tak dapat lah. Raya nanti tak tau dapat cuti panjang ke tak..

Bercakap tentang cuti ni, Anna nak share tentang 'Block Leave'. Anna tak sure block leave ni practice kat institusi perbankan sahaja atau ada juga company lain practice.. 

Apa itu block leave dan kenapa perlu block leave? In my company, every year, we need to take this mandatory block leave. Cuti ni sangat special sebab dalam jumlah cuti tahunan tu, ada cuti yang wajib kita apply, tapi kena melalui proses permohonan awal lah. Sebab implikasinya besar. Dalam tempoh block leave ni, company will not contact you and vice versa.
If during your block leave period, you company contacted you for some critical reasons, you block leave is considered void. And when it is void, you need to re-take the block leave again. If you do not have enough annual leave for your block leave, you need to take unpaid leave for your block leave.

Tujuannya, adalah utk risk management. 

Bayangkan tiba2 staff tu tak datang kerja lagi (banyak sebab, antaranya meninggal, MIA dan sebagainya), camne bank nk operasi kalau staff tu tak datang kerja. Kerja-kerja dia tu dapat dilakukan oleh orang lain atau tak.. this also ensure that there is replacement for every staff in the company.
Not all company impose block leave, only those from banking industry or those companies which need to support critical systems.

So, Anna belum blh apply block leave... Best jugak kan.. tak payah fikir tentang kerja jap buat masa seminggu.. =)

Wednesday, June 20, 2012

Work Life Balance

Posted by annazanariah at 6/20/2012 01:30:00 PM 0 comments
Assalamualaikum and Good Afternoon!




Salam ceria untuk U all (perasan macam ramai je baca entry ni kan).. Heheh.. Pagi tadi ada Morning Briefing utk HR Department. Sharp 8.30am, our short morning briefing started. Dimulakan dengan bacaan Al-Fathihah dan doa semoga diberi keberkatan olehNya dalam apa jua yang kita lakukan.

FYI, Morning Briefing ni diadakan setiap Rabu. Staff take turn utk menyampaikan info. Juz like sharing is caring.. Pagi ni input disampaikan oleh En Awi tentang perlaksanaan sistem maklumat dan data di Agrobank. After tu En Din pulak sudi berkongsi info tentang kebaikan kacang dan bijirin.. Ada beberapa jenis kacang yang baik utk kesihatan dan tubuh badan kita. Tapi yang paling baik adalah pistachio atau nama lain kacang cerdik. Selain membantu menambahkan oksigen dalam otak, ianya dapat membantu membunuh kolestrol 'jahat'. So, pasni jom amalkan makan 'kacang cerdik' ni ye...

Dah habis sesi sharing tu, termasuklah Q&A, kami buat sedikit regangan. Macam senaman ringan la kan. Juz 3-5 minit. Penting utk redakan stress semasa bekerja. Inilah yang dinamakan WORK LIFE BALANCE. Time kerja, should focus. Time rest, rest sebaiknya.. Heheh.. So, time lunch ni la nak update blog sikit.. 

Rindu jugak suasana kerja di Cypark, tapi kerja sekarang much more relate to my studies. Anna diamanahkan utk berada di section Learning & Development, Unit Talent Management. Before masuk sini, juz ingat Anna akan handle bahagian Training & Development, start from TNA sampailah evaluation. Tapi sebenarnya bidang training ni saja complecated. Team Anna ada 6 orang. Tapi dipecahkan kepada dua part yang mana task berlainan. So, Anna kena handle Sucsession Planning & Competency Assessment. Very tough sebab tak pernah ada experience before ni.. Banyak belajar dari CHRO.. Kena berkorban sikit la demi dapatkan ilmu yang mahal tu.. Huhuhu..

Alhamdulillah, Anna diberi kepercayaan utk access P & C data. Ni semua berdasarkan keperluan projek tu.. :)

Ape2pun, sentiasa redha, bersyukur dan berdoa kepadaNya. Jangan berharap kepada manusia, tetapi bergantung haraplah sepenuhnya kepada Allah.. InsyaAllah dipermudahkan laluan hidup..

Sampai sini dulu.. Hope tak boring baca. Dh lama tak mengarang, rasa pelik pon ada.. Hehhe..

K, Bye!

Tuesday, June 19, 2012

New Life..

Posted by annazanariah at 6/19/2012 02:01:00 PM 2 comments
Mood: Biasa-biasa je.. Hehe
Ngantuk lepas lunch
.
.
.

Alhamdulillah, hampir 3 minggu Anna di Agrobank. Banyak benda baru yang Anna belajar dan terokai. Even pada awalnya banyak merungut itu ini, astaghfirullah.. tak baik camtu.. Isk.. isk.. isk.. Rezeki tu, kenalah bersyukur.. Ye dak??

Kalau U all ingat entry lepas, Anna ada invite U all ke majlis perkahwinan Anna kan.. Majlis 2 Jun, tapi keesokannya dah bergegas balik KL sebab 4 Jun report duty. Fuhhh.. mmg tak best. Maklumlah baru kawen.. need some adjustment... Dulu bujang, sekarang dah ada pasangan. Rumah pun baru masuk, belum sempat kemas.

4 Jun, hari pertama di Agrobank. Report duty kat ABADI (Agrobank Development Institute). Memang best sebab rakan2 staf sangat2lah friendly. Ada sedikit briefing tentang task Anna. Tapi disebabkan Anna kena handle projek 'Staff Development', Anna diarahkan ke HQ KL. Report directly to Chief Human Resource Officer. Waaahhh.. Takotnye, big boss HR tu.. 

5 Jun, bermulalah episod travel jauh. Ha, dulu pun naik LRT n bas ke ofis, tu pun kadang2 banyak bunyi.. Sekarang ni lagi lah, Bangi-KL-Bangi. Travel almost sejam everyday utk ke ofis. Time and cost consuming.. Kalau driving lagi letih! Dengan mengadap jammed, parking mahal, petrol and toll.. Maybe sebulan jugak la Anna akan based kat HQ ni sampailah dapat Section Head (Talent Management).

Apa2pun, Anna bersyukur.. Walau susah camne pun gi keje, ada lagi orang yang lagi susah, lagi jauh. Dan bersyukur dapat juga ditempatkan dikalangan orang berkerjaya. Alhamdulillah....

So selalulah bersyukur, setiap apa yang Allah bagi ada sebab, ada hikmahnya. 



Thanks to hubby yang sangat memahami. Selalu buatkan breakfast sebab Anna memang kelam kabut pagi2 memikirkan kena naik komuter. Ohhh Komuter, jangan nak buat hal sangatlah ye.. Hehehhe...

# Next month pindah umah. Lebih dekat dengan ofis (ABADI). So, tak la risau kalau kena drive sorang2 and balik lambat.. Doakan Anna cepat2 sattle keje kat HQ. Nak balik ABADI...  =)

Monday, June 18, 2012

Padah Bertangguh!

Posted by annazanariah at 6/18/2012 02:09:00 PM 3 comments
Assalamualaikum..

Isnin = Monday Blues.. Betul ke???

Pagi tadi memang kelam kabut. Akibat bertangguh punye pasal lah.. Dah bunyi alarm, tapi tangguh lagi 10 minit... Sebab fikir baju gi kerja dah iron, so agak2 macam sempat la kan..

Actually Anna gi kerja naik Komuter dan LRT. Tapi nak ke kamuter, hubby la hantar. Biasanya jam 6.40am dah keluar rumah. Tapi pagi ni kul 6.50am baru keluar rumah. 

Sampai kat Stesen Komuter Bangi je, tren pon sampai. Berlari bagaikan pelari pecut 100 meter. Tapi nasib tak baik, tak sempat naik. Kebetulan line Touch n Go rosak. Alahaiiii.. Penat berpeluh2 berlari. Tak pasal2 je. Mujur pakai seluar. Kalau pakai baju kurung, memang kelakar..

Disebabkan frust tak sempat kejar tren, nak call hubby la mengadu.. Tapi... Oh nooooooo... handphone pulak tertinggal. Isk. isk. macam nak nanges pon ada. Cari public phone pulak takde.. camne ni..

Tengah dok berfikir tu, ada announcement pulak, yang mengatakan tren ke Rawang delay. Alamak, lambat la masuk opis ni kang.. Jam dah kul 7.15am. Cuak dah ni... Nak tak nak, terpaksa menebalkan muka pinjam telefon ofis stesen komuter. Baru dail 012-4.. tren pun sampai.. Alhamdulillah.. Lega sikit..

Dalam tren pulak punyelah ramai orang. Berdiri hampir sejam. Kebas kaki ni ha.. Tapi kegemaran yang satu ni tak dapat dielakkan.. TIDO dalam tren. kuikuikui.. Even berdiri, tido tetap tido.. ngeeee~

Sampai di KL Sentral dah jam 8.05am. Apa lagi cepat2 kejar LRT pulak. Mmg tak peduli lah kiri kanan. Jalan tak perasan orang dah. Yang penting 8.30 dah kena ada dalam opis..

Alhamdulillah, tepat jam 8.29am, berjaya punch in.. Fuhhh... Mujur sempat. Terus email kat hubby bgtau tertinggal HP. Mmg la kena gelak.. Kelam kabut pastu semua tertinggal...


# Berazam bangun awal sikit esok pagi. =)







Friday, June 15, 2012

Cinta Bersatu

Posted by annazanariah at 6/15/2012 01:57:00 PM 3 comments
Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu

Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu

Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku

Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku

Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu

Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu

*****

Alhamdulillah... Majlis Pernikahan dan Perkahwinan Anna berjalan lancar.. Terima kasih buat kaum keluarga, jiran tetangga, sahabat handai dan semua kenalan yang turut sama membantu melaksanakan majlis. Terika masih juga buat tetamu yang hadir memeriahkan majlis.

Anna bagi pihak keluarga mohon maaf andai ada kekurangan dari pihak kami. Semoga kita semua sentiasa berada dalam kasih sayangNya.. InsyaAllah.

Maaf tak sempat upload gambar wedding kat FB memandangkan rumah Anna belum ada internet. Memandangkan lunch break lama Jumaat, Anna amik kesempatan update blog. So, u all boleh tengok kat sini je lah ye. Heheheh..


Masa ni status 'bakal suami'.. :)


Family baru~


Cik --> Puan


S.M.I.L.E


My lovely aunty Muz!


Nervous~ 


Alhamdulillah, Allah permudahkan lafaz 'Aku Terima Nikahnya...'


:)


Cintaku sampai Syurga.. InsyaAllah~








Wednesday, May 23, 2012

Farewell with Cypark Team

Posted by annazanariah at 5/23/2012 11:10:00 PM 5 comments
Sayonara~~

Sob.. Sob.. Sob.. Setiap pertemuan pasti adanya perpisahan.. Setiap perpisahan pasti adanya kesedihan. Namun hidup mesti diteruskan jua. InsyaAllah... dunia ni kecik je, ada rezeki, ada jodoh jumpe lagi.. Bukan senang nak buat decision ni. Hampir setahun dah Anna kerja dengan Cypark. Banyak pengalaman yg Anna dapat disamping kenal dengan kawan2 dari pelbagai background.. 

****************************************

Lunch date at Restoran Thai Sri Ayutthaya @ Damansara Height. Reserved for ten.. Anna, Kak Ruzi, Kak Yana, Kak Sharifah, Tinalene, Izzuddin (our new HRA exec, replaced my place), Azaham, Husna, Asyraf and Yumni..

Our menu, of course Thai Delight. Ni second time la Anna datang sini.. Antara menu yg Anna ingat, Deep Fried Calamari, Green Chicken Curry, Kerabu Manggo, Som Tam, Kailan Ikan Masin, Siakap 3 Rasa dan Kangkung Goreng Belacan.. Drinks plak, we all pilih fruit juice.


So far, makanan dia OK lah.. Nak kata sedap sangat tu tak, tapi juz nice.. Tapiiiii Anna sangat suka tomyam kat sini.. Memang lazatttt..

Its got a reputation for being REAL good, but pricey.. Agak2 sepuluh orang lebih RM500 tak? Hmm...

So far, service mmg baik, rasa makanan ok, fruit juice mmg terbaik, desert pun terbaik.. Keseluruhan 4/5 lah.. *dah macam pengacara jalan2 cari makan lak*

Anna akan merindui saat2 bekerja di Cypark Resources Berhad, especially Team HRA Dept & CEO Office.. Thanks untuk semua.. Maafkan segala kesalahan Anna dari hujung rambut hingga hujung kaki. Halalkan makan minum, restui semua ilmu yang Anna dapat kat CRB.. Semoga berjumpa lagi...

Mode: Semoga esok lebih baik daripada hari ini.. Nite~










30 PERKARA YANG PERLU DIJAUHI OLEH WANITA

Posted by annazanariah at 5/23/2012 11:00:00 AM 1 comments
Assalamualaikum.. Selamat pagi.. 

Boring jugak bersantai je di rumah weekdays ni.. heheh.. sukacita dimaklumkan Anna dah mula bercuti.. Menghitung hari bahagia.. *senyum-senyum sorang2

Sambil tengok TV, jom la layan baca info ni. Saling memperingati itu kan bagus.. =)




******************************************
Kepada semua WANITA, jauhi larangan-larangan di bawah ok,,,

1. Menyambung rambut palsu
2. Bertatu, mencabut bulu wajah dan mengikir gigi
3. Keluar rumah dengan memakai minyak wangi
4. Memperlihatkan perhiasan (bersolek) di depan lelaki lain
5. Menolak panggilan suami untuk tidur bersama
6. Membuka rahsia hubungan suami isteri
7. Berpuasa sunat tanpa izin suami
8. Membelanjakan harta suami, tanpa izin suami
9. Derhaka kepada suami
10. Meminta cerai tanpa sebab yang jelas
11. Mengingkari kebaikan suami
12. Bersama lelaki lain yang bukan mahram
13. Memandang lelaki yang bukan mahramnya
14. Bersalaman dengan lelaki bukan mahram
15. Menyerupai lelaki
16. Membuka rahsia wanita lain kepada suami
17. Memandang aurat wanita lain
18. Keluar rumah tanpa ada keperluan
19. Masuk permandian awam
20. Mencakar-cakar tubuh ketika dapat musibah
21. Meratapi kematian
22. Berhias atas meninggalnya seseorang
23. Menghantar jenazah
24. Mempercayai dukun dan peramal
25. Menyumpah anak-anak sendiri
26. Tidak bertegur sapa dengan sesama Muslim
27. Menganiaya pembantu
28. Mengganggu jiran
29. Minta cerai kerana suami sakit
30. Minta cerai kerana suami bernikah lagi



Ha... mungkin ada di antara 30 perkara ni kita anggap remeh, tepuk dada tanya IMAN. Tapi ingat, ni hanya secebis perkara yang perlu dijauhi, banyak lagi yg perlu diketahui. Rajin2lah membaca dan mengikuti majlis ilmu..

Anna sendiri pun dah lama tak ke majlis ilmu. Semoga dengan kedatangan my 'new life', Anna lebih mendekatkan diri dengan Pencipta.. (Tak baik kan bertangguh utk buat baik.. huhu).. Jom kita berazam bersama.. InsyaAllah~~

Tuesday, May 22, 2012

Ketawa dan Kesihatan

Posted by annazanariah at 5/22/2012 08:31:00 AM 1 comments
 Hai all~~

Hari ni Anna terbaca artikel tentang KETAWA. Hmm.. menarik.. Jom kita sama2 baca dan memanfaatkannya..





***********************************
{Copy, Paste & Edited}

Kita akan ketawa bila merasakan sesuatu perkara itu lucu atau pun ketika kita sedang menonton cerita yang lawak. **Kadang2 teringat pun dah gelak.. Adnan Sempit mmg betul2 buatkan Anna gelak**

Saat berkumpul dan berbual bersama teman-teman dan keluarga juga boleh menimbulkan saat riang ketawa hingga boleh mengeluarkan air mata.

Namun, tidak ramai yang tahu ketawa merupakan satu perkara yang selain mengembirakan, ia juga baik untuk kesihatan kita! **Hoh? Betul ke? Jom kita baca lagi**

Menurut beberapa kajian yang dilakukan, individu yang ketawa 100 kali dalam tempoh 24 jam mendapat manfaat kardiovaskular sama seperti bersenam selama 10 minit. **OK la tu, boleh skip jogging.. Hahahaha**

Hal ini terjadi kerana apabila ketawa, tekanan darah dan kadar degupan jantung akan meningkat dan kedua-dua kadar ini kemudiannya akan turun lebih rendah daripada paras sebelum anda ketawa.

Jika kita sedar, kanak-kanak lebih banyak ketawa dari orang dewasa dan tidak hairanlah orang dewasa lebih mudah diserang penyakit serta mengalami tekanan dan kemurungan.


Antara fakta lain tentang ketawa:  

Ketawa 100 kali bersamaan dengan 15 minit senam berbasikal. 

Ketawa mampu mengeluarkan udara di dalam paru-paru dengan kelajuan sehingga 60 mph
17 otot wajah digunakan untuk tersenyum, manakala mengerutkan kening memerlukan 47 otot wajah. 

Ketawa 17 minit sehari dipercayai memanjangkan waktu hidup selama satu hari.
Seseorang yang selalu ketawa memiliki risiko penyakit jantung 40 peratus lebih rendah berbanding orang yang murung. 

Ketawa selama 10 hingga 15 minit boleh membakar banyak kalori. 

Ketawa boleh mengurangkan tekanan, melawan jangkitan dan mengurangkan kesakitan. 

Ketawa menggalakkan tumpuan kepada berfikiran perkara yang baik dari fikiran buruk. 

Antibodi yang paling kuat ditemui di dalam badan ketika ketawa sepanjang masa. 

Ketawa mengeluarkan kemarahan, ketakutan, kesalahan, kebimbangan dan ketegangan.

Mungkin ada yang tidak percaya dengan kenyataan ini tetapi, tidak salah untuk kita mencuba dan merasa sendiri nikmat ketawa itu.
Semoga ia membawa kebaikan kepada kita....

Pen Off~~

Monday, May 21, 2012

En Nuff Tersayang~

Posted by annazanariah at 5/21/2012 08:34:00 AM 0 comments

Selamat pagi..!!

Alhamdulillah rezeki Anna utk minggu ni.. Encik Nuffnang bagi dua BE yang tengah run kat blog Anna. Even dah lama tak update blog, En Nuff still sayangkan Blue Crystal ni.. U all pun, rajin2 la support Anna berblog ye.. Klik apa yang patut, drop komen.. Even Anna tak online sekerap dulu, tapi malam2 Anna luangkan juga masa utk BW and reply comments..

*
*
*

Buffered Earning yang tengah run kat Blue Crystal.. Best3~



OK lah, Anna stop sini dulu.. Daaa...

Saturday, May 19, 2012

Cintaku Limited Edition

Posted by annazanariah at 5/19/2012 10:54:00 AM 3 comments
C.I.N.T.A.K.I.T.A

*Takde apa nak tulis pulak*

Hmm.. Anna juz nk invite U all ke majlis kesyukuran perkahwinan Anna dan pasangan.. Doakan perjalanan hidup kami sentiasa diredhai Allah. Semoga segala kesusahan & kesenangan dapat diharungi bersama. Saling memahami supaya dapat melengkapkan hidup antara satu sama lain. Semoga perkahwinan kami mendapat keberkatan, bukan kemurkaanNya.. =)

Terima kasih kepada family yang memahami impian dan keinginan KAMI untuk meraikan hari bahagia dalam suasana yang sederhana dan penuh kesyukuran.. 

*Mode: Berdebar plak.. Err.. mmg normal ke???*

**********************************************************




Assalamualaikum w.b.t,

Dengan penuh kesyukuran kepada Allah SWT dan rasa rendah diri saya mewakili keluarga saya, ingin menjemput kawan-kawan, sahabat handai untuk ke majlis perkahwinan saya bersama pasangan (Siti Zanariah & Faizal Anuar) seperti tarikh dan alamat di bawah:- 

Tarikh dan Hari
2 Jun 2012 (Sabtu)

Masa
12.00 PM - 5.00 PM

Tempat
491, Permatang Kebun Sireh, Bukit Tengah, 14000 Bukit Mertajam, Pulau Pinang

Semoga dengan kehadiran serta berkat doa hadirin sekalian akan menyerikan lagi majlis ini dan diberkati Allah SWT. InsyaAllah.. Terima kasih.


***********************************************************

:.Our Memorable Day in Life.:

Greetings to everyone,

It give me great pleasure to invite you to our Wedding Reception (Siti Zanariah & Faizal Anuar) as per stated above.

Thus, I would like to invite all of my friends and family to our big day, to celebrate and pray the best for us. Hope your presence will cherish our big day.



Pen Off~~






 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal