Let's count~

SALAM~Hari ni Anna de entry menarik tuk share ngan U all.... sape suka soya angkat tangan!!!!haa... Ramai.. ramai.. Bagus.. Anna juga suka soya, terutamanya taufu fah (tau kan ape benda tu? yang cik pah jual kat pasar malam tu.. hehehe).. nyummy.. Tapi tadi Anna terbaca tentang keburukan soya ni kat FB one of my friend. Disebabkan limited info kat situ, Anna pun search la lagi info. Juz nak sharing... Lagi pun Anna mmg penggemar SOYA!! 


sila la baca~

********************************************
Yang ni artikel dari FB my fren tu~

"Soya ni sebenarnya membahayakan kesihatan tubuh, lelaki dan perempuan. Atau lebih tepat, kesuburan. Katanya minum soya boleh melemahkan kesuburan dan tenaga?? Betul ke?? Jom kita selidik..

ANTARA KEBURUKAN SOYA (yang tak suka baca perkataan medik jangan baca):

1. Tinggi kandungan asid phytic yang menghalang penyerapan zat dan mineral di dalam usus. Akibatnya, zat-zat dalam makanan kita makan sehari-hari tak memberi manfaat kerana tak diserap tubuh.
2. Mengandungi hemaglutinin. Akibatnya, sel darah bercantum sesama sendiri,. Hoh.
3. Mengandungi goitrogen. Akibatnya, fungsi tiroid menjadi lemah.
4. Kebanyakan soya adalah genetically modified, tujuannya adalah untuk memperbaiki kualiti dari segi saiz dan macam-macam lah. Tapi malangnya tinggi kandungan racun perosak, dan khasiatnya semulajadinya = ???
5. Tinggi kandungan natural toxin iaitu antizat yang menghalang tugas enzim mencerna makanan dalam tubuh. Dan toksin ini tak dapat dimusnahkan melalui proses memasak. Akibatnya:* kembung perut,* kekurangan asid amino,* kerosakan pankreas. Dan akhir sekali, disebabkan unsur antizat yang ada dalam soya. Sesetengah pengeluar hasil soya dorang basuh soya tu dengan asid dalam tangki aluminium nak pastikan antizat tu hilang. Malangnya..
6. Wujud unsur heavy metal toxic dalam tubuh badan, dan ia menyebabkan NYANYUK, tahu??

Untuk pengetahuan, para kafir agen dajjal ni gak mengwar-warkan kebaikan minum soya (sebab USA merupakan pengeluar soya terbesar),namun sebenarnya soya dapat melemahkan kejantanan lelakidan mengurangkan kesuburan lelaki dan perempuan.selain itu juga soya dapat meningkatkan risiko kanser payudara,kanser ovari,kanser prostat,serta melemahkan otak dan tulang sbb dalam soya ada hormon estrogen yang sama dgn estrogen kat wanita. pastu soya ada phytic acid yang membuatkan penyerapan kalsium,magnesium dan zinc yang penting untuk badan kita terjejas.Secara kesimpulannya para kafir ajen Al-Masih Dajjal ni bukan setakat melemahkan kita dari segi lain namun secara pemakanan kita jua.

Firman Allah:Wahai sekalian manusia!Makanlah dari apa yang ada di bumi yang halal lagi baik,dan janganlah kamu ikut jejak langkah Syaitan,kerana sesungguhnya Syaitan itu ialah musuh yang terang nyata bagi kamu. (Surah Al-Baqarah: 168)

Tempe dan kicap soya adalah baik untuk kesihatan. Kenapa? Sebab.. tempe dan kicap telah melalui proses fermentation atau bahasa melayunya, penapaian. Soya ni cuma tak elok dimakan secara fresh atau mentah, apatah lagi kalau dah diproses menjadi air minuman (dari kilang pengeluar especially). Memang sah-sah kau kena batal niat nak minum soya balik kerja nanti. Heheh.**sekarang baru saya faham kenapa orang dulu suka sangat buat soya jadi tempe. Tak pun orang Jepun yang makan natto yang melekit-lekit tu. Ataupun orang Hong Kong yang suka sangat makan tauhu busuk.Jadi mari kita sama-sama cakap, "OOOOOO...."

********* artikel tamat di sini***********

Anna tak cakap semua maklumat kat atas tu betul atau semuanya salah. Mungkin kajian yang lebih terperinci perlu diadakan. Tak pun, mmg dah ada kajian, cuma kita yg jarang membaca. Anna confuse la jugak kalau kebaikan soya diragui. Sebab selama ni mmg percaya SOYA memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. So, kat sini Anna nyatakan sedikit info tambahan untuk U all yang mana nak tau lebih lanjut..

1. "Lelaki mengamalkan diet sayur-sayuran berasaskan soya dinasihatkan mengurangkan pengambilan makanan itu apabila penyelidik mendapati ia berisiko menjejaskan kesuburan golongan itu dengan mengurangkan bilangan sperma." BACA LAGI KAT SINI.

2. "Ada kajian menegaskan bahawa susu soya adalah baik untuk kesihatan. Pengkaji mengatakan susu soya lebih baik daripada susu lembu kerana susu pertama yang dihasilkan ibu lembu adalah untuk anak lembu, dan yang kedua, susu lembu akan bercampur dengan hormon yang ada pada lembu. Dewasa ini, ramai yang  pandai menghasilkan minuman soya di rumah. Jadi, kebersihan dan keselamatan meminum susu soya adalah terjamin kerana tidak dicampur dengan bahan pengawet dan pewarna"BACA LAGI KAT SINI.

3. "Hasil kajian ke atas manusia, terdapat terlalu banyak bukti yang menyatakan 2 hingga 3 hidangan soya adalah sangat selamat, dan mempunyai potensi untuk melawan penyakit". BACA LAGI KAT SINI.

4. " Soya mengandungi pelbagai sumber kesihatan yang baik seperti phytochemical , anti-oksida dan juga pelbagai minyak dan nutrien yang baik dan dapat membantu kita untuk mengurangkan paras kolestrol dan mengurangkan keradangan". BACA LAGI KAT SINI.


******************************************

So, Amacam? Dah baca? So, U all sendiri decide nak consume SOYA atau tak. Pada pendapat Anna SOYA memberi banyak kebaikan kepada kesihatan. Cuma bagi sesiapa yang mempunyai masalah kesihatan tertentu, elok lah dapatkan nasihat DOKTOR before mengambil makanan dan minuman berasaskan soya, supaya tidak memudaratkan kesihatan. Jangan sebab kecuaian kita menjaga kesihatan, kita menyalahkan SOYA sebagai penyebab penyakit~~ -Juz pendapat peribadi-


Sedapnya tempe. ehhe~


Sekian (^_^)



12 Sparkling Crystals

  1. sweetsal // October 25, 2010 at 6:51 PM  

    akak suka makan tempe tapi tak minat air soya..pelik kan...antara keburukan air soya kita blh kena penyakit kencing manis, hati2 jgn minum terlalu banyak, ni pun nasihat dr doktor jugak..

  2. ninazarina // October 25, 2010 at 7:00 PM  

    hai anna! i pun pernah dgr pasal soya ni, yg diwar-warkan kehebatannya yg sbenanya lbh kpd propaganda yahudi..dan lg 1, taktau la anna pernah dgr x yang ni..yahudi kata kopi/nescafe what-so-ever mengandungi caffeine yg memudaratkan kesihatan..tapi kalo anna google sumber ilmiah/sejarah islam, ada sebut yg minuman feveret nabi muhammad s.a.w. ialah kopi sbb baginda s.a.w. tahu khasiat kopi...n mat salleh sume suke gila minum kopi..sebab kopi sbenanya mmpunyai khasiat yg sgt bnyk..tp i x ingat la ape..hehe kena google smula ;)

  3. afiff edogawa // October 25, 2010 at 7:21 PM  

    hai anna... dah lama x singgah kt sini... rindu.. dah lama tukar template baru?? x prasan..

    emm... soya.. for my opinion, soya tu btol mempunyai keburukan yg anna ckp tu.. buktinye telah ada depan mata sy, x perlu mention kat sini. for me, i really like drink soymilk, but after dpt tau info keburukan ni bbrp bulan lepas, terus stop minum. tempe?? x bolehla stop, coz im JAWA... hehe..

  4. annazanariah // October 25, 2010 at 10:23 PM  

    thanks to all comments.. btw, tak jumpa lagi kajian ilmiah yg mengatakan soya itu tak bagus. yg jumpa semua ckp bagus. entah la.. sebab anna pun bukan dari bidang sains kesihatan, jd kurang peka dgn info ni..

    teruskan minum soya, tapi jgn terlalu banyak. sebab kalau makan terlebih, makanan ape2 yg bagus pun boleh jd mudarat..

    Love SOYA sooooo much. ehhe!

  5. I wong (依之汉) // April 13, 2011 at 11:46 AM  

    Love soya~

    Setuju yang soya ada tak baiknya kalau consume terlebih. Biasala cam susu lembu juga eak. Kalau extra kalsium nanti tulang rapuh.

    Apa yang ana tau, US mengwar-war kan kebaikan soya lebih kepada prespektif minyak masak Soya. Jarang dengar pasal air soya ni di US sebab apa yang dari literature review ana buat pasal soya, air dan makanan dari kacang soya kebanyakannya hanya diamalkan di Asia.

    US tak puas hati disebabkan Malaysia pengeluar utama minyak masak kelapa sawit. Jadi burukkan sawit elokkan soya.

    Kalau dari segi lain tu ana tak tau lah.
    Sama-sama kita sedar eak yang US tak suka kita lebih dari diorang.

    Sekian, wasalam.

  6. masjidridzuankgempa // June 17, 2011 at 9:27 PM  
    This comment has been removed by the author.
  7. asha sharil // December 20, 2011 at 9:15 AM  

    kak sha suka makan tempe... like la this article

  8. Anonymous // May 10, 2013 at 4:39 PM  

    mohon share ye...tq...

  9. Anonymous // October 8, 2013 at 9:04 AM  

    assalam.nak tanya.kalau produk shaklee tu berasaskan soya sepenuhya.elok ke produk tu.tak menjejaskan kesihatan ker.

  10. Unknown // March 4, 2014 at 1:24 AM  

    Ada science proof yang jelas x?
    Skadar cmni kita xleh nk banned trs sesuatu makanan
    Dan kita xleh trs menghukum kafir k sape2 yg rekemen soya ni.
    Give some proof yg betul2 jelas then bru kita share

  11. Ardiana Arshad // June 15, 2014 at 11:41 AM  


    7 control checklist yg perlu ada dlm soy protein yang baik dan berkualiti...

    Kacang soya itu sendiri mesti tumbuh membesar secara organic~ Kenapa soybeans mesti ditanam secara organic….sebab kajian penananam secara kimia (bukan organic) akan menyebabkan nutrisi makanan berkurangan.. Dan dari segi kajian..sudah terbukti ada hubungkait antara cancer dan nitrates.. Jadi amatla penting pesticides, fungicides, and herbicides tidak digunakan disepanjang proses pembesaran soybeans ni.

    Soybean tu mestilan Non GMO ( tak dihasilkan secara genetic)~Kenapa soy protein mestilah non genetik engineered?sebab secara umumnya..soybean yang dari jenis genetic ni adalah murah utk dihasilkan (ni lebih kurang vitamin sintetik danvitamin natural..)…dan kebanyakkan syarikat akan mencari cara utk menjimatkan kos..dan semestinya menggunakan soybean yg dihasilkan secara genetic. Dr. Louis J. Pribyl, a Brazilian government scientist menekankan yang berdasarkan kajian... toksin akan dibina tanpa disedari apabila gen baru dimasukkan didalam sel tumbuhan

    Soy Protin tu mesti mengandungi 9 asid amino perlu- Ni ciri yang amat penting..Badan memerlukan kesemua 9 ni untuk menghasilkan hormone,jus penghadaman,antibodi, enzyme. If one essential amino acid is missing, the immune system can be depressed 30%, and many important body functions are delayed or stopped.

    Dalam proses pembuatan soy isolate, soyflakes mesti dibersihkan dgn air bukan dgn alcohol-Alcohol tu haram yelah satu hal gak ..tapi kalau dicuci dgn alcohol..ianya akan memusnahkan kandungan isoflavone..... up to 88%! Sedanglan isoflavone itu diperlukan utk mengurangkan risiko cancer paru2,etc..Isoflavones juga bermanfaat dlm penyeimbangan hormon dan menaikkan berat tulang

    Bahan anti-thyroid/anti-growth substance mesti disingkirkan- Soy yang mentah mengandungi "anti-growth", "anti-tyrosine" substance. sedangkan kalau kekurangan bahan2 ni akan menyebabkan low blood pressure, low body temperature, and restless leg syndrome. Find a brand that uses an extracting process that removes this substance, yet keeps the soy in a raw form in order to maintain the HIGHEST LEVEL OF AMINO ACIDS and ISOFLAVONES which are very sensitive to heat.

    Proses pembuatan soy protein sebaiknya tanpa pemanasan- Amino acids sgt sensitive dgn suhu yg panas.. In some studies, cooking protein has been shown to destroy up to 50% of some ESSENTIAL AMINO ACIDS. If an individual consistently consumes a diet that is lacking in all of the essential amino acids, inadequate brain development and hormones, or other body tissue development can be the result

    Soy isolate itu mesti ditambah dgn unsur calcium..kenapa?~ Kajian /artikel melaporkan bahawa serbuk soy adalah sangat berasid dan boleh mnyebabkan kerapuhan tulang.Dan oleh yg denikian unsur calcium yang secukupnya mesti ditambah dalam soy protein tu untuk meneutralkan kembali serbuk soy tu.Kebanyakan pengusaha/pengeluar protin tidak menambah cukup kalsium

  12. noradyani ab rahman // December 1, 2014 at 7:19 AM  

    tq sis atas pencerahan. saya pun confuse bila ramai duk cakap soya tak bagus. tapi soya esp memang terbaik. boleh singgah di blog saya untuk BACA TENTANG KEABAIKAN SOYA ESP ni:
    http://danishdamiadaris.blogspot.com