Friday, June 22, 2012

Block Leave

Posted by annazanariah at 6/22/2012 02:25:00 PM 2 comments

Salam.. Semoga semuanya sejahtera di hari Jumaat yang mulia ni..

Tak sabar tunggu kul 5.30pm. Actually Anna and hubby join family day. Dah lama plan before kahwin hari tu... Alhamdulillah, terlaksana juga.

Tempatnya nnt Anna update next entry, InsyaAllah..

Anna sekarang dalam tempoh probation. 3 bulan ni tak dapat bercuti langsung. So, kalau tanye honeymoon, jawabnya tak dapat lah. Raya nanti tak tau dapat cuti panjang ke tak..

Bercakap tentang cuti ni, Anna nak share tentang 'Block Leave'. Anna tak sure block leave ni practice kat institusi perbankan sahaja atau ada juga company lain practice.. 

Apa itu block leave dan kenapa perlu block leave? In my company, every year, we need to take this mandatory block leave. Cuti ni sangat special sebab dalam jumlah cuti tahunan tu, ada cuti yang wajib kita apply, tapi kena melalui proses permohonan awal lah. Sebab implikasinya besar. Dalam tempoh block leave ni, company will not contact you and vice versa.
If during your block leave period, you company contacted you for some critical reasons, you block leave is considered void. And when it is void, you need to re-take the block leave again. If you do not have enough annual leave for your block leave, you need to take unpaid leave for your block leave.

Tujuannya, adalah utk risk management. 

Bayangkan tiba2 staff tu tak datang kerja lagi (banyak sebab, antaranya meninggal, MIA dan sebagainya), camne bank nk operasi kalau staff tu tak datang kerja. Kerja-kerja dia tu dapat dilakukan oleh orang lain atau tak.. this also ensure that there is replacement for every staff in the company.
Not all company impose block leave, only those from banking industry or those companies which need to support critical systems.

So, Anna belum blh apply block leave... Best jugak kan.. tak payah fikir tentang kerja jap buat masa seminggu.. =)

Wednesday, June 20, 2012

Work Life Balance

Posted by annazanariah at 6/20/2012 01:30:00 PM 0 comments
Assalamualaikum and Good Afternoon!




Salam ceria untuk U all (perasan macam ramai je baca entry ni kan).. Heheh.. Pagi tadi ada Morning Briefing utk HR Department. Sharp 8.30am, our short morning briefing started. Dimulakan dengan bacaan Al-Fathihah dan doa semoga diberi keberkatan olehNya dalam apa jua yang kita lakukan.

FYI, Morning Briefing ni diadakan setiap Rabu. Staff take turn utk menyampaikan info. Juz like sharing is caring.. Pagi ni input disampaikan oleh En Awi tentang perlaksanaan sistem maklumat dan data di Agrobank. After tu En Din pulak sudi berkongsi info tentang kebaikan kacang dan bijirin.. Ada beberapa jenis kacang yang baik utk kesihatan dan tubuh badan kita. Tapi yang paling baik adalah pistachio atau nama lain kacang cerdik. Selain membantu menambahkan oksigen dalam otak, ianya dapat membantu membunuh kolestrol 'jahat'. So, pasni jom amalkan makan 'kacang cerdik' ni ye...

Dah habis sesi sharing tu, termasuklah Q&A, kami buat sedikit regangan. Macam senaman ringan la kan. Juz 3-5 minit. Penting utk redakan stress semasa bekerja. Inilah yang dinamakan WORK LIFE BALANCE. Time kerja, should focus. Time rest, rest sebaiknya.. Heheh.. So, time lunch ni la nak update blog sikit.. 

Rindu jugak suasana kerja di Cypark, tapi kerja sekarang much more relate to my studies. Anna diamanahkan utk berada di section Learning & Development, Unit Talent Management. Before masuk sini, juz ingat Anna akan handle bahagian Training & Development, start from TNA sampailah evaluation. Tapi sebenarnya bidang training ni saja complecated. Team Anna ada 6 orang. Tapi dipecahkan kepada dua part yang mana task berlainan. So, Anna kena handle Sucsession Planning & Competency Assessment. Very tough sebab tak pernah ada experience before ni.. Banyak belajar dari CHRO.. Kena berkorban sikit la demi dapatkan ilmu yang mahal tu.. Huhuhu..

Alhamdulillah, Anna diberi kepercayaan utk access P & C data. Ni semua berdasarkan keperluan projek tu.. :)

Ape2pun, sentiasa redha, bersyukur dan berdoa kepadaNya. Jangan berharap kepada manusia, tetapi bergantung haraplah sepenuhnya kepada Allah.. InsyaAllah dipermudahkan laluan hidup..

Sampai sini dulu.. Hope tak boring baca. Dh lama tak mengarang, rasa pelik pon ada.. Hehhe..

K, Bye!

Tuesday, June 19, 2012

New Life..

Posted by annazanariah at 6/19/2012 02:01:00 PM 2 comments
Mood: Biasa-biasa je.. Hehe
Ngantuk lepas lunch
.
.
.

Alhamdulillah, hampir 3 minggu Anna di Agrobank. Banyak benda baru yang Anna belajar dan terokai. Even pada awalnya banyak merungut itu ini, astaghfirullah.. tak baik camtu.. Isk.. isk.. isk.. Rezeki tu, kenalah bersyukur.. Ye dak??

Kalau U all ingat entry lepas, Anna ada invite U all ke majlis perkahwinan Anna kan.. Majlis 2 Jun, tapi keesokannya dah bergegas balik KL sebab 4 Jun report duty. Fuhhh.. mmg tak best. Maklumlah baru kawen.. need some adjustment... Dulu bujang, sekarang dah ada pasangan. Rumah pun baru masuk, belum sempat kemas.

4 Jun, hari pertama di Agrobank. Report duty kat ABADI (Agrobank Development Institute). Memang best sebab rakan2 staf sangat2lah friendly. Ada sedikit briefing tentang task Anna. Tapi disebabkan Anna kena handle projek 'Staff Development', Anna diarahkan ke HQ KL. Report directly to Chief Human Resource Officer. Waaahhh.. Takotnye, big boss HR tu.. 

5 Jun, bermulalah episod travel jauh. Ha, dulu pun naik LRT n bas ke ofis, tu pun kadang2 banyak bunyi.. Sekarang ni lagi lah, Bangi-KL-Bangi. Travel almost sejam everyday utk ke ofis. Time and cost consuming.. Kalau driving lagi letih! Dengan mengadap jammed, parking mahal, petrol and toll.. Maybe sebulan jugak la Anna akan based kat HQ ni sampailah dapat Section Head (Talent Management).

Apa2pun, Anna bersyukur.. Walau susah camne pun gi keje, ada lagi orang yang lagi susah, lagi jauh. Dan bersyukur dapat juga ditempatkan dikalangan orang berkerjaya. Alhamdulillah....

So selalulah bersyukur, setiap apa yang Allah bagi ada sebab, ada hikmahnya. 



Thanks to hubby yang sangat memahami. Selalu buatkan breakfast sebab Anna memang kelam kabut pagi2 memikirkan kena naik komuter. Ohhh Komuter, jangan nak buat hal sangatlah ye.. Hehehhe...

# Next month pindah umah. Lebih dekat dengan ofis (ABADI). So, tak la risau kalau kena drive sorang2 and balik lambat.. Doakan Anna cepat2 sattle keje kat HQ. Nak balik ABADI...  =)

Monday, June 18, 2012

Padah Bertangguh!

Posted by annazanariah at 6/18/2012 02:09:00 PM 3 comments
Assalamualaikum..

Isnin = Monday Blues.. Betul ke???

Pagi tadi memang kelam kabut. Akibat bertangguh punye pasal lah.. Dah bunyi alarm, tapi tangguh lagi 10 minit... Sebab fikir baju gi kerja dah iron, so agak2 macam sempat la kan..

Actually Anna gi kerja naik Komuter dan LRT. Tapi nak ke kamuter, hubby la hantar. Biasanya jam 6.40am dah keluar rumah. Tapi pagi ni kul 6.50am baru keluar rumah. 

Sampai kat Stesen Komuter Bangi je, tren pon sampai. Berlari bagaikan pelari pecut 100 meter. Tapi nasib tak baik, tak sempat naik. Kebetulan line Touch n Go rosak. Alahaiiii.. Penat berpeluh2 berlari. Tak pasal2 je. Mujur pakai seluar. Kalau pakai baju kurung, memang kelakar..

Disebabkan frust tak sempat kejar tren, nak call hubby la mengadu.. Tapi... Oh nooooooo... handphone pulak tertinggal. Isk. isk. macam nak nanges pon ada. Cari public phone pulak takde.. camne ni..

Tengah dok berfikir tu, ada announcement pulak, yang mengatakan tren ke Rawang delay. Alamak, lambat la masuk opis ni kang.. Jam dah kul 7.15am. Cuak dah ni... Nak tak nak, terpaksa menebalkan muka pinjam telefon ofis stesen komuter. Baru dail 012-4.. tren pun sampai.. Alhamdulillah.. Lega sikit..

Dalam tren pulak punyelah ramai orang. Berdiri hampir sejam. Kebas kaki ni ha.. Tapi kegemaran yang satu ni tak dapat dielakkan.. TIDO dalam tren. kuikuikui.. Even berdiri, tido tetap tido.. ngeeee~

Sampai di KL Sentral dah jam 8.05am. Apa lagi cepat2 kejar LRT pulak. Mmg tak peduli lah kiri kanan. Jalan tak perasan orang dah. Yang penting 8.30 dah kena ada dalam opis..

Alhamdulillah, tepat jam 8.29am, berjaya punch in.. Fuhhh... Mujur sempat. Terus email kat hubby bgtau tertinggal HP. Mmg la kena gelak.. Kelam kabut pastu semua tertinggal...


# Berazam bangun awal sikit esok pagi. =)







Friday, June 15, 2012

Cinta Bersatu

Posted by annazanariah at 6/15/2012 01:57:00 PM 3 comments
Di matamu ku berharga
Kau perlakukan aku
Lebih dari mencintai dirimu

Di dekatmu ku merasa
Bahagianya aku
Dapat ruang cintamu

Hanya kamu saja
Yang mampu begitu
Tulus
Mengerti aku

Kau sempurna bagiku
Tak kurang sesuatu
Kau terima apa adaku

Ku sempurna bagimu
Tak kurang sesuatu
Cinta bersatu

Gayamu
Sifatmu
Cara mencintaiku
Yang membuatku diriku jatuh cinta padamu

*****

Alhamdulillah... Majlis Pernikahan dan Perkahwinan Anna berjalan lancar.. Terima kasih buat kaum keluarga, jiran tetangga, sahabat handai dan semua kenalan yang turut sama membantu melaksanakan majlis. Terika masih juga buat tetamu yang hadir memeriahkan majlis.

Anna bagi pihak keluarga mohon maaf andai ada kekurangan dari pihak kami. Semoga kita semua sentiasa berada dalam kasih sayangNya.. InsyaAllah.

Maaf tak sempat upload gambar wedding kat FB memandangkan rumah Anna belum ada internet. Memandangkan lunch break lama Jumaat, Anna amik kesempatan update blog. So, u all boleh tengok kat sini je lah ye. Heheheh..


Masa ni status 'bakal suami'.. :)


Family baru~


Cik --> Puan


S.M.I.L.E


My lovely aunty Muz!


Nervous~ 


Alhamdulillah, Allah permudahkan lafaz 'Aku Terima Nikahnya...'


:)


Cintaku sampai Syurga.. InsyaAllah~








 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal