Sunday, June 08, 2014

Pulau Langkawi: Makam Mahsuri - Dataran Lang - Nusantara Gamat - Beras Terbakar - The Zone

Posted by annazanariah at 6/08/2014 01:11:00 PM 5 comments

6 Jun 2014 - Hari ketiga di Pulau Langkawi

Hari ini merupakan hari terakhir saya dan MH di Pulau Langkawi. Rasa sekejap je 3 hari 2 malam.. Memandangkan flight kami jam 10.45 malam, kami rancang untuk sampai ke Airport jam 7.00 malam. Masih ada beberapa jam sahaja lagi..

Destinasi pertama : Makam Mahsuri


Harga tiket masuk adalah RM7.00 seorang (sila tunjukkan Mykad) di kaunter semasa membeli tiket. 

Anda akan dapat melihat gambar-gambar generasi Mahsuri di pintu masuk Galeri, termasuklah gambar generasi ke-7 Mahsuri iaitu Wan Aishah. Antara perkara yang menarik adalah Perkampungan Kedah, Rumah Penghulu, Makam Mahsuri, Telaga Mahsuri dan juga Rumah Mahsuri (kediaman Mahsuri).


Kawasan ini dijaga dengan baik. Belakang buaian tu adalah rumah asal yang dibina di Perkampungan Kedah.


Air daripada telaga  mahsuri dipercayai boleh menjadi petua awet muda (tengoklah wajah Mahsuri yang sentiasa nampak muda... wallahualam). Telaga tu tidak lah besar, namun menurut info yang diberikan telaga tersebut tidak pernah kering walaupun musim kemarau yang teruk! Kalau anda ingin mencuba kesegaran air dari telaga mahsuri tu, boleh lah beli di kiosk bersebelahan dengan telaga tersebut. Jangan risau kerana air yang telah dibotolkan tu telah diproses (jernih je).


Ini merupakan Rumah Mahsuri. Kami mengambil kesempatan untuk masuk ke dalam rumah tersebut. Ada ruang tamu, bilik tidur, dan dapur. Semasa kami sampai di situ, ada majlis berendoi. Bagi sesiapa yang ada anak kecil, bolehlah letakkan dalam buaian yang disediakan tu.. :) Anda boleh lihat potret Mahsuri diletakkan di dinding di dalam bilik tidur.

Kami di situ hampir dua jam. Setelah itu, kami pekena Laksa, keledek goreng dan juga Air Kelapa Muda (gerai di sebelah pintu keluar daripada Galeri). Air kelapa tu sedap, keledek juga sedap, tapi laksa tu kurang umpph! Buat alas perut sahaja. 


Destinasi Kedua: Dataran Lang, Taman Lagenda dan Jetty Point


Tempat wajib singgah bila sampai ke Langkawi! Cuaca mendung sebab baru lepas hujan. Bergambar sekadar yang perlu, kami bergerak ke Jetty Point pula. Souvenir kat sini mahal-mahal.

Dating mengadap laut :)

Destinasi Ketiga: Pekan Kuah

Jam menunjukkan pukul 2.00 pm. Perut pun dah lapar. Sebelum makan tengahari, kami singgah di gerai-gerai jualan di Pekan Kuah (berhadapan dengan Plaza Langkawi dan Bayview Hotel) untuk membeli sedikit cenderahati. Saya membeli t-shirt Langkawi, kain batik dan kain pelikat. Selesai membeli, kami singgah makan tengahari di gerai melayu bersebelahan dengan Plaza Langkawi.

Destinasi Keempat: Nusantara Gamat (Perusahaan Minyak Gamat)


Anda akan dapat melihat dua buah kawah besar di dalam Tempat Memasak Minyak Gamat (tengah mendidih!). Minyak di masak menggunakan kayu arang. Bersebelahan tempat memasak tu, ada tempat jualan hasil gamat dan juga akar kayu. Terdapat pelbagai jenis ubatan dan ramuan penawar pelbagai sakit dan masalah kesihatan. Kami tidak balik dengan tangan kosong. Saya membeli bedak sejuk Resdung dan juga Air Gamat. Minyak gamat murah jugak RM10 untuk 12 botol.


Destinasi Kelima: Beras Terbakar, Padang Mat Sirat


Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke kawasan Beras Terbakar ni. Sebenarnya kawasan beras terbakar ni terletak di halaman rumah En Ku Halim. Ada papan maklumat diletakkan di situ menceritakan sejarah Beras Terbakar ini. 

Kami singgah solat (jamak) di Masjid bersebelahan kawasan Beras Terbakar ni. Terlupa pula nama masjid ni. Masjid yang tidak terlalu besar ni bersih dan selesa.

Usai bersolat, kami akan bergerak semula ke Pantai Chenang untuk membeli coklat di sana. Sebelum itu, sempat saya singgah beli fridge magnet di gerai sekitar kawasan Beras Terbakar. Harga barangan yang ditawarkan lebih murah berbanding harga di Pekan Kuah.

Destinasi Keenam: Laksa Kaw Ikan Sekoq


Pekena laksa ikan sekoq lagi sekali (sebab sedap sangat, asyik teringat pulak). Setelah letih berjalan, dapat pekena laksa memang best. Kami memesan laksa (tanpa ikan sekoq) 2 pinggan, rojak buah dan cendol. 

Selepas makan, kami bergerak ke Pantai Chenang sebelum ke The Zone untuk shopping coklat. Cuaca sangat baik untuk aktiviti Parasailing. Ramai pelancong baru sampai untuk mandi manda di pantai.



Destinasi Ketujuh: The Zone, Pantai Chenang


Sebenarnya The Zone ni sebelah Coco Valley dan juga Underwater World. Kami tidak bercadang untuk masuk ke dalam Underwater World sebab kami 'reserve' untuk datang lain kali bersama keluarga pula. Saya tengok masing-masing memborong coklat dan juga pinggan mangkuk. Harga memang berbaloi-baloi. Mungkin juga memenuhi kiriman rakan dan keluarga. Antara coklat yang femes dan menjadi pilihan ramai adalah DAIM (RM 41.80- 3 pek berkembar 300gm), Cadbury, Toblerone (RM24.50 - 6x100gm), M&M Dark Chocolate Large Bag (RM18.00), Whittakers Dark Caramel 250gm (RM12.90), After Eight dan banyak lagi. Apabila membandingkan harga coklat antara HIG, The Zone, Coco Valley dan kedai-kedai coklat di Pekan Kuah, saya cadangkan The Zone lebih berbaloi. Perbezaan harga tidak banyak, tapi puas hati lah. Hasil borongan kami tak banyak sebab memikirkan kami tak membayar harga bagasi Air Asia. Berat juga nak bawa (hand carry) nanti.

************

Selesai membeli coklat, kami terus menuju ke Airport. Kereta akan diserahkan semula pada jam 7.00 malam. Pada asalnya sewaan kereta ni sampai jam 12.00 pm sahaja (termasuk dalam pakej bersama penginapan), namun kami melanjutkan tempoh sewaan sehingga jam 7.00 pm. Setiap sejam dikenakan bayaran RM10.00 (mahal kan??).



Di belakang tu adalah Lanconds Hotel, penginapan kami selama 3H2M di Langkawi. Hotel yang agak baru dengan rate yang agak murah. Kami melakukan tempahan sehari sebelum terbang ke Langkawi melalui Wiya Travel & Tours Sdn Bhd. Perkhidmatan cekap dan cepat. Anda boleh hubungi Cik Alyn (03-89596242).

**************

Check in dan solat di Airport sementara menanti flight kami yang dijadualkan pada jam 10.45 pm. Kami memilih Air Asia pula untuk terbang dari Langkawi ke KL. 

Alhamdulillah, tepat jam 11.40 pm, touch down di KLIA 2. 

Bagi anda yang ingin bercuti ke Langkawi, saya cadangkan buat perancangan lebih awal. Survey dulu pakej2 yang ditawarkan bagi mendapatkan harga yang lebih murah. Kalau perlu, elakkan daripada bercuti semasa musim cuti sekolah (ada surcharge bagi sewa kereta dan tempahan hotel).

Perbelanjaan Hari Ketiga:
1. Tiket masuk Galeri Mahsuri : RM7x2 = RM14.00
2. Laksa, Keledek Goreng, Air Kelapa Muda : RM6.00
3. T-shirt Langkawi, Kain Batik, Kain Pelikat : RM90.00
4. Makan tengahari: RM9.20
5. Bedak Sejuk Resdung : RM3.00
6. Air Gamat : RM8.00
7. Fridge Magnet: RM10.00
8. Laksa Ikan Sekoq, Cendol, Rojak Buah: RM14.00
9. Coklat-coklat @ The Zone: RM 97.20
10. Bayaran tambahan sewa kereta : RM 70.00
11. Kerusi urut Gintell : RM3.00

JUMLAH: RM324.40

Secara keseluruhan, berikut adalah kos percutian 3H2M kami di Pulau Langkawi (tidak termasuk bayaran tol Bangi ke KLIA):

1. Malindo Airways (KLIA 2 - LGK) : RM216.00
2. Air Asia (LGK - KLIA 2) : RM206.00
3. Pakej Penginapan + Toyota Vios (3H2M) : RM479.00
4. Hari Pertama (klik sini): RM287.50
5. Hari Kedua- pagi (klik sini): RM32.00
6. Hari Kedua- petang (klik sini): RM115.00
7. Hari Ketiga : RM324.40

JUMLAH KESELURUHAN: RM1659.90

Semoga catatan saya ini boleh menjadi panduan kepada anda untuk merancang percutian ke Pulau Langkawi.. :)


Pulau Langkawi: Laksa Kaw Ikan Sekoq

Posted by annazanariah at 6/08/2014 12:52:00 AM 0 comments

Hari Kedua - 5 Jun 2014, 6.00 pm

Nyummy.. Saya pasti ramai gemar makan LAKSA.. Apa yang pasti kalau ke Utara, salah satu menu wajib dicari adalah LAKSA! MH sangatlah suka makan laksa. Paling dia suka adalah Laksa Telok Kechai/Laksa Beras Zakaria.

Entri sebelum ini, saya telah berkongsi pengalaman tentang MANGROVE TOUR bersama De Baron Holidays, jadi entri ini pula saya sambung sedikit lagi catatan hari kedua di Pulau Langkawi...

Balik dari Mangrove Tour (sampai di Hotel) lebih kurang jam 4.30. Setelah membersihkan diri, bersolat (jamak), saya dan MH bersiap-siap untuk aktiviti seterusnya iaitu MISI MENCARI LAKSA!

Setelah puas meng'google', akhirnya kami membuat keputusan untuk mencuba laksa di kawasan Airport. Ada blogger yang menyarankan untuk pekena Laksa Power Airport, tapi ada juga yang komen laksa tu biasa-biasa sahaja.

Sesampainya kami ke sana, baru kami tahu rupanya ada beberapa gerai yang menjual laksa. Laksa Power Airport paling hujung. Kami berjalan dari satu gerai ke satu gerai dan akhirnya kami singgah di gerai LAKSA KAW IKAN SEKOQ. Unik kan nama tu? 

Kedudukan gerai-gerai ini sangat strategik. Bersebelahan Airport dan juga tepi pantai. Sambil santai tengok laut, boleh juga tengok kapal terbang yang baru take off/touch down.


Betul-betul tepi pantai

Ini lah dia gerai Laksa Tip Top Langkawi Ikan Sekoq!


Petang-petang begini, pekena Laksa memang menjadi! Saya dan MH memesan Laksa (tanpa ikan sekoq tu sebab dah habis..) huhuhu.. Air pula, kami memesan Air Cincau sahaja (RM1.50 segelas)

Fuhhh.. memang sedap.. Kuah pekat, cukup asam garam. Pendek kata memikat selera kami berdua. Harganya adalah RM4.00 sepinggan (tanpa ikan sekoq)/ RM5.00 sepinggan (dengan ikan sekoq). Ikan sekoq yang dimaksudkan adalah ikan kembung yang telah direbus akan dihidangkan bersama laksa yang kita pesan.

Selain laksa, gerai ini juga ada menjual air kelapa muda, rojak buah, mee kari, cendol dan air. 

***************

Jam pun telah menunjukkan pukal 6.35 pm. Hari dah beransur gelap. Asalnya saya dan MH ingin melihat sunset dari gerai laksa tu sahaja, tapi terpaksa tukar rancangan sebab memberi laluan kepada orang lain yang baru sampai untuk menikmati keenakan laksa ikan sekoq!

Setelah membayar harga makanan, kami bercadang untuk ke pantai. Jarak antara pantai ke hotel penginapan kami hanyalah 5 minit. Aktiviti di pantai masih lagi rancak. Terdapat sukan extreme seperti Jet Ski, Banana Boat dan juga Parasailing. Yang paling menarik adalah Parasailing. Terdapat agen yang bertauliah mengendalikan aktiviti ini. 

Jika anda berminat, boleh lah berkunjung ke pantai Chenang. Harga bagi Parasailing adalah diantara RM50-Rm100 seorang (bergantung kepada pakej yang anda pilih).


Asyik tengok Parasailing tu, tak sedar masa dah berganjak.. MH ajak singgah di The Coco Valley sekejap sebelum balik hotel (sebenarnya Coco Valley ni depan hotel kami menginap sahaja). Seperti kedai-kedai lain, Coco Valley juga menjual barangan dengan harga yang rendah (duty free). MH tertarik dengan t-shirt Polo yang sudahlah murah, ada potongan 50% lagi. Rugi kalau tak beli. :)

Usai membeli, kami kembali ke hotel untuk berehat.


Perbelanjaan Hari Kedua (petang):
1. Laksa Ikan Sekoq : RM11.00
2. T-shirt Polo berkolar (less 50%) : RM69.50
3. T-shirt Polo Round Neck (Less 50%) : RM34.50


JUMLAH: RM115.00

-----------------------------------------------------------

Entri Seterusnya:
1. Makam Mahsuri


Saturday, June 07, 2014

Pulau Langkawi: Mangrove Sightseeing

Posted by annazanariah at 6/07/2014 10:49:00 PM 0 comments
Entri sebelum: 
1.3H2M Pulau Langkawi
2.Pulau Langkawi: Airport - Laksa Kaw - Cable Car - Landcons Hotel - Pantai Chenang

-----------------------------------------------------------
5 Jun 2014 : Hari Kedua di Pulau Lagenda

Bangun pagi dengan bersemangat! Tak sabar rasanya nak pusing-pusing pulau..

Sedikit sebanyak tentang Mangrove Tour:

1. Penjelajahan bermula di Kilim Geoforest Park. Anda boleh memilih samada untuk naik bot secara berkumpulan atau secara catar (hanya anda sahaja untuk bot tersebut). Saya dan MH telah membayar kepada De Baron, jadi kami akan menjelajah secara berkumpulan seramai 16 orang satu bot bersama seorang Tour Guide (saya terlupa untuk bertanya nama Guider tersebut).

2. Terdapat lebih daripada 5 aktiviti sepanjang penjelajahan ini. Antaranya, Gua Kelawar, Gua Buaya, Gua Cerita, Pulau Dangli, Pulau Langsir, Pulau Anak Tikus dan banyak lagi tempat menarik.

3. De Baron Holidays turut menyediakan hidangan Makan Tengahari di Restoran Terapung (bergantung kepada pakej yang kita bayar).

4. Pengangkutan disediakan (van akan ambil dan hantar: Hotel - Sg Kilim - Hotel)

**********

Destinasi Pertama: Gua Kelawar (Bat Cave)


Bergambar dulu sebelum memulakan perjalanan! Pastikan anda bersarapan dulu ye. Saya dan MH bersarapan Nasi Lemak dan Milo O di hotel. Satu lagi, jangan lupa sapukan Sun Block. Penting supaya kulit tidak 'hangus'.. 

Beberapa tip ringkas:

1. Pakai Sun Block
2. Pakaian: selesa (saya pakai Swimming Shirt, t-shirt, tracksuit - nak mandi nanti terjun je). Digalakkan pakai sandal/croc/slipper/flip flop. Yang penting selesa.
3. Bawa sepasang persalinan dan tuala mandi
4. Bawa air mineral
5. Jangan bawa barang berharga (kalau bawa, tanggung sendiri)

Gua Kelawar (Bat Cave): Terdapat beberapa spesis kelawar yang menjadi penghuni di dalam Gua ini. Pengunjung juga boleh melihat dengan jelas kelawar yang bergantungan di dalam gua batu kapur ini, disamping stalaktit dan stalakmit yang unik! 

Seketika kemudian, anda akan dapat melihat kawasan paya bakau yang masih terpelihara habitatnya. Monyet yang ada di situ seakan-akan jinak dan 'mesra' dengan pengunjung. Tapi awas, jangan sesekali memberi makanan kepada 'mereka'.

****************

Destinasi kedua: Gua Buaya (Crocodile Cave)




Sebelum sampai di Gua Buaya, kami disajikan dengan pemandangan paya bakau sepanjang susur Sungai Kilim. Kami juga berpeluang untuk memberi makanan kepada ikan-ikan berhampiran Pulau Dangli. Bot diberhentikan sementara kami masing-masing teruja memberi makan ikan. Dalam hati terdetik juga, bagaimana kalau tiba-tiba ada buaya?? Sebab kawasan ini berhampiran dengan Gua Buaya!


Gambar di atas itu adalah Gua Buaya. Menurut Guider, sekiranya air pasang, terowong tersebut akan kelihatan sempit (hanya boleh dilalui oleh kayak), dan boleh jadi juga tertutup terus! Rezeki kami, bot boleh melalui terowong tersebut. Suspen..

Setelah ke sebelah sana, kami berpeluang untuk memberi makan monyet-monyet hutan yang agak agresif. Guider telah menyediakan kacang untuk dibuat umpan (Monkey Feeding Activity).. Maaf, saya takut monyet (tiada gambar untuk aktiviti ini) hahaha..

****************

Destinasi Ketiga: Eagle Feeding


Semasa kami sampai di kawasan helang ni, ada beberapa bot lain yang sedang memberi makan kepada Sang Helang! Ada helang besar, ada juga yang kecil. Menurut Guider, helang yang paling besar adalah helang perut putih. Ada seekor helang perut putih yang sesekali melintas. 

Nampaknya jam telah menunjukkan pukul 12.30 pm. Perut pun dah berkeroncong minta di isi. Destinasi selepas ini adalah makan tengahari di Restoran Terapung @Floating Fish Farm.

**************

Destinasi Keempat: Restoran Terapung @ Floating Fish Farm

Disebabkan terlalu lapar+hepi, muka telah bertukar! Hahaha..

Usai makan (telah disediakan oleh pihak De Baron: nasi goreng+ayam goreng+sup+fresh oren+buah tembikai), kami berpeluang untuk melihat-lihat sekitar Fish Farm. Banyak sangat ikan yang saya tidak kenal, besar-besar pulak tu!

Ada ikan pari (seriously sangat besar!), belangkas, kerapu, lobster, udang lipan, ketam, ikan semilang, dan banyak lagi lah ikan-ikan yang saya tak kenal

***************

Destinasi Kelima: Swimming at Tanjung Rhu Beach


Yeay! Walaupun panas (jam 1.20pm), nak juga mandi laut.. Tapi niat terpaksa dilupakan sebab Bendera Merah (Red Flag) telah dipacakkan di kawasan pantai oleh pihak Maritim. Ini menandakan pantai tidak selamat untuk sebarang aktiviti. Warna bendera bergantung kepada keadaan jelly fish yang berada di kawasan pantai. Sekiranya pada ketika itu, banyak obor-obor, bendera merah akan dipacakkan, manakala sekiranya selamat untuk aktiviti pantai, bendera hijau akan dipacakkan.

*************

Destinasi Keenam: Gua Cerita (Cave of Legend)


Bagi tidak menghampakan hasrat sesiapa yang ingin mandi laut, kami di bawa ke kawasan Gua Cerita. Pantainya bersih dan redup dengan kehadiran pohon-pohon rhu dan juga terlindung daripada pancaran matahari secara terus. Saya tidak meneruskan hasrat untuk mandi laut (lepak di bawah pohon rhu sahaja). Hampir 20 minit berehat, kami meneruskan penjelajahan ke destinasi seterusnya! 

***********

Destinasi Ketujuh: Hidden Lake @ Gua Langsir


Dari luar tidak nampak adanya tasik! Sebab itulah dinamakan Hidden Lake. Terletak di dalam Gua Langsir@Langsuir (namanya agak seram.. hehe). Untuk melihat tasik tersebut, perlu masuk ke dalam gua sedikit, dan mendaki anak tangga (lebih kurang 20++ anak tangga). Suasana tasik yang dikelilingi batu kapur sungguh mendamaikan. 

Gambar 1: Pemandangan di dalam kawasan tasik. Ada laluan untuk ke platfom di tengah tasik.

Gambar 2: Di sinilah laluan sempit air laut masuk ke kawasan tasik ini untuk membentuk Hidden Lake.

Gambar 3: Guider sedang menceritakan sejarah terbentuknya tasik ini dan juga bagaimana nama tasik ini diberi, dan juga nama Gua ini diberi! Kalau nak tau, kena datang sendiri.. :)

Gambar 4: Pemandangan luar Gua. Air hijau, nampak sekawanan ikan todak! 

***********

Destinasi Kelapan: Fossil Island @ Pulau Anak Tikus


Walaupun masa ni panas terik, tidak menghalang saya untuk terus meneroka keindahan alam di Pulau Lagenda ini. Gambar di sebelah kanan itu adalah fosil (tidak pasti fosil apa). Pulau ini telah diiktiraf oleh UNESCO -Pulau berusia 400 ribu tahun berdasarkan kajian terhadap fossil yang terdapat di situ. Pulau fosil kedua tertua di dunia setelah Pulau ___ di California. 

**********

Tamatlah sudah penjelajahan MANGROVE SIGHTSEEING bersama De Baron Holidays. Satu pengalaman yang sangat berharga. Saya cadangkan sekiranya anda ingin rasai sendiri aktiviti ini, kunjungilah booth De Baron Holidays! Saya bagi 4 bintang. Guidernya ramah dan berpengetahuan luas berkaitan dengan Pulau Langkawi.

Inilah Guider dari De Baron yang cukup berpengalaman.
Jika ada rezeki berjumpa lagi di lain kali. Maybe next visit to Langkawi akan mengikuti Island Hopping pula. Saya pasti akan ke booth De Baron lagi.

Tepat 3.30 pm: Kami sampai di jeti Sungai Kilim. Van telah menanti untuk menghantar kami semula ke hotel masing-masing. Jarak antara Sungai Kilim ke Pantai Chenang agak jauh. Kami sampai di hotel lebih kurang jam 4.30 pm. Sebelum tu, sempat singgah The Zone beli junk food dan jus.

Apa pula aktiviti petang nanti? Tunggu entri saya selepas ini... :)


Perbelanjaan Hari Kedua:
1. Sarapan (Nasi Lemak Milo O) : RM5.00
2. Barang Runcit (jeti Sg Kilim) : RM6.50
3. Barang Runcit (The Zone) : RM20.50

JUMLAH: RM32.00

-----------------------------------------------------------

Entri Seterusnya: 
1. Laksa Kaw Ikan Sekoq




Pulau Langkawi: Airport - Laksa Kaw - Cable Car - Landcons Hotel - Pantai Chenang

Posted by annazanariah at 6/07/2014 08:09:00 PM 0 comments

Entri sebelum: 3H2M di Pulau Langkawi

>> Airport - Laksa Kaw - Cable Car - Landcons Hotel - Pantai Chenang <<

Patutlah ramai orang suka bercuti ke Langkawi.. Udara nyaman, laut yang cantik dan bersih dan juga pemandangan sangat indah! Kalau nak bersantai-santai tu, eloklah datang ke Langkawi. Selain tarikan pantai dan pulau-pulau, barangan yang dijual di sini juga adalah merupakan salah satu tarikan pelancong. Dengan harga 'duty free', penggemar-penggemar coklat, barangan hiasan dan keperluan rumah, serta pakaian juga dijual dengan harga yang lebih rendah berbanding harga biasa.

4 Jun 2014 (Rabu), hari pertama saya dan MH di Pulau Lagenda ini. Setibanya di Airport, En Ridhuan telah menanti untuk menyerahkan kunci kereta sewa (Toyota Vios). Kami dapat contact ni daripada Travel Agency sebenarnya. En Ridhuan ni memang punctual orangnya. Senang berurusan dengan beliau. Kereta sewa yang diberikan juga dalam keadaan yang baik. Sekiranya anda memerlukan kereta sewa, bolehlah contact beliau di talian 017-4225489 (En Ridhuan, Teluk Yu Holidays Sdn Bhd). Kadar sewaan RM170 sehari memandangkan sekarang ini musim cuti sekolah, mahal sikit lah ye.

Destinasi pertama kami sudah tentulah Kereta Kabel yang terletak di Gunung Mat Chincang. Tapi sebelum ke sana, perut perlu diisi dulu. Kami singgah makan di restoran tepi jalan sahaja berhampiran Padang Mat Sirat. MH pekena laksa kaw, saya pula memilih bihun sup utara. Rasanya boleh tahan, tapi kami masih mencari-cari laksa yang betul-betul kaw, citarasa UTARA!

Setelah perut diisi, kami memulakan perjalanan menuju ke Gunung Mat Chincang untuk menaiki Kereta Kabel a.k.a SkyCab/Cable Car. Untuk ke sana, anda boleh mengikut sign board 'Oriental Village'. Kami tiba di sana jam 12.50 pm. Hujan renyai-renyai tidak menghalang untuk kami meneruskan hasrat naik ke puncak gunung!. Harga tiket adalah RM30 untuk dewasa, namun bagi yang memiliki MyKad, hanya perlu membayar RM15 seorang.

'Rezeki' kami, elok je nak naik tu, hujan dah mula turun. Mungkin sebab tu jugak lah tak ramai yang nak naik ke atas. Apa-apa pun, layankan jugak sebab tentatif untuk 3 hari ni dah penuh. Hehehe..


Tak banyak gambar yang dapat di ambil memandangkan pemandangan agak terhad (dah ditutup dengan kabus yang sangat tebal). Tengok belakang saya tu, putih je.. sejuk sangat. Saya dan MH tak lama di situ, tidak sampai dua jam rasanya. 

Alhamdulillah, masa turun tu, hujan dah berhenti.. Dapat juga lah melihat-lihat pemandangan yang sangat cantik. Subhanallah!! Dari atas ni nampak Telaga Tujuh, hutan-hutan yang masih tebal, dan juga Jambatan Gantung (kami tak berpeluang naik Jambatan Gantung sebab dalam proses penambahbaikan).

Sesampainya di bawah, kami bersiar-siar di kawasan sekitar. Banyak juga cenderahati d jual di sini, tapi bila tengok harga, sendiri mau ingat lah. Agak mahal!. Saya belum bercadang untuk membeli apa-apa cenderahati pada hari pertama (aktiviti membeli belah ada dalam tentatif - hari kedua).

Dah penat berjalan, saya mengajak MH check in. Kami telah booking Landcons Hotel yang terletak di Pantai Chenang. Jarak antara Oriental Village ke Pantai Chenang hanyalah lebih kurang 15 minit sahaja. 

Petang itu, kami tidak ke mana-mana, hanya rehat di hotel dan menyemak semula aktiviti yang bakal dilakukan pada keesokkan hari..

**********

Pada sebelah malam, kami keluar untuk makan malam. Suasana malam di Pantai Chenang agak happening! Kami memilih untuk berjalan kaki sahaja sambil menghayati keindahan malam.. :)

Sambil meronda-ronda, kami juga survey pakej untuk Island Hopping (tentatif hari kedua). Semua travel agensi menawarkan pakej 3 pulau iaitu Pulau Beras Basah, Pulau Singa Besar dan juga Pulau Dayang Bunting. Harga pula dalam lingkungan RM30-35 seorang. Menarik juga ni.

Selain itu, terdapat juga pakej Mangrove Tour/Sightseeing, Snoorkeling, Diving, Fishing Trip, Jet Ski, dan pelbagai lagi lah dengan harga yang sangat competetive.. Setelah berbincang dengan MH, akhirnya kami memilih untuk aktiviti MANGROVE SIGHTSEEING. Kami memilih De Baron Holidays sebagai tour guide kami. Harga yang ditawarkan adalah RM90 seorang (jam 9.30 - 3.30). 

*************

Dah puas meronda-ronda, akhirnya kami memilih untuk makan di Restoran Ikan Bakar Langguna. Saya memilih Sup Ayam Tomyam + Jus Tembikai, MH pula Sup Sotong Tomyam bersama nasi putih + Jus Oren. Hidangan boleh tahan sedap, namun harga bagi saya agak mahal. 

Perut dah kenyang, masa untuk berehat. Dapatkan rehat secukupnya untuk aktiviti esok> MANGROVE SIGHTSEEING! Nantikan entri saya yang seterusnya!


Perbelanjaan Hari Pertama:
1. Petrol : RM30.00
2. Makan Tengahari : RM9.00
3. Kereta Kabel : RM15x2 = RM30.00
4. Makan Malam : RM25.00
5. Mangrove Sightseeing : RM90 x 2 = RM180
6. Barang runcit : RM13.50

JUMLAH: RM287.50

----------------------------------------------

Entri seterusnya: 
1. Mangrove Sightseeing

3H2M Pulau Langkawi

Posted by annazanariah at 6/07/2014 06:54:00 PM 0 comments
Mood bercuti...

Walaupun tidak ada rezeki ke Sabah kali ini, mood bercuti tetap diteruskan memandangkan Mandatory Leave saya masih berbaki pada minggu ini. Jika masih ingat, pada entri lepas, saya ada menulis tentang Mr Hearthrob/Mr Hubby (MH) yang telah dimasukkan ke Hospital Serdang kerana Demam Denggi, namun Alhamdulillah telah sembuh setelah hampir seminggu menerima rawatan. 

*********

Sebagai hadiah kepada MH yang dah kembali sihat, dan juga ulang tahun perkahwinan kami yang ke-2 pada 2 Jun yang lalu, kami telah sepakat untuk bercuti di Semenanjung sahaja.

3 Jun 2014: Idea untuk bercuti datang selepas lunch. Kami sepakat untuk bercuti ke Langkawi! Rezeki kami, dapat tiket penerbangan pergi dan balik ke Pulau Langkawi dengan harga yang tidak terlalu mahal. Langkawi merupakan destinasi kami kerana ini merupakan kali pertama MH akan menjejakkan kaki ke Langkawi. Bagi saya sendiri, kali terakhir saya ke Langkawi lebih daripada 10 tahun yang lalu. Sudah tentu terlalu banyak perubahan dan pembangunan di sana. 

**********

4 Jun 2014: Kali pertama terbang dari KLIA 2. Malah kali pertama juga terbang bersama Malindo Air! Flight ke Langkawi adalah pada jam 10.00 am. Alhamdulillah, cuaca baik pada sebelah pagi, namun sedikit hujan semasa ketibaan kami di Langkawi. Komen dari saya, layanan daripada Krew Malindo Air bagus, seperti juga Krew Air Asia, namun dari segi fasiliti lain saya prefer Air Asia. Lebih selesa. :)




Kami tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi tepat jam 11.00 am. Urusan bagasi mengambil masa 20 minit. Alhamdulillah, tak sabar rasanya untuk menjelajahi Pulau Lagenda ni. Pulau yang terkenal dengan Lagenda Mahsuri dan juga salah satu tempat yang diiktiraf oleh UNESCO!

Saya akan berkongsi pengalaman 3 hari 2 malam saya dalam entri akan datang... xoxo!



Tuesday, June 03, 2014

Mr Hearthrob (MH) Bebas Denggi

Posted by annazanariah at 6/03/2014 11:29:00 PM 0 comments
Assalamualaikum..

Alhamdulillah, cinta hati saya, 'My Hearthrob-MH' dah bebas dari Demam Denggi. Setiap yang berlaku ada sebabnya. Anggaplah ini semua sebagai 'hadiah' dariNya. Hadiah yang diberikan tanpa disangka-sangka.. 

Kisahnya bermula apabila MH mula rasa tidak selesa dan lemah-lemah pada Sabtu minggu lepas (24 Mei 2014). Pada mulanya ingatkan demam biasa. Tapi bila malam MH mula sakit kepala. Macam biasa, makan Paracetemol sahajalah, dan tidur. Namun keesokkan harinya MH mengadu sakit kepala, pening-pening macam nak pitam. MH hanya minta ubat Migrain. Lepas makan, lega sikit. Weekend tu memang kami keluar menghabiskan hujung minggu. Tiada tanda-tanda MH semakin 'sakit'. Pada malamnya, MH mula menggigil. Saya yang jadi 'nurse tak bertauliah' ni cuak juga. Ajak ke klinik, tak hendak juga. Sudahnya makan lagi PCM. Setiap 4 jam, saya bangun untuk make sure MH OK. Namun, hampa, keadaan sama...

27 Mei 2014 (Selasa): Demam semakin melarat. MH tidak boleh bangun, kepala berdenyut-denyut. Hanya bergantung kepada PCM sebab MH masih keberatan untuk ke Klinik. Saya EL demi memastikan MH berteman. Nasi yang dimasak dengan sup ayam, hanya dijamah semulut dua. Tidak ada selera katanya. Saya mula gusar. Adakah MH dijangkiti virus Denggi? Tapi tidak ada pula bintik-bintik merah dibadan. MH hanya rehat, terlantar.

28 Mei 2014 (Rabu): Saya terpaksa ke pejabat memandangkan perlu 'site visit' ke Bangsar. MH gagahkan juga ke pejabat memandangkan ada perkara penting untuk diselesaikan di pejabat. Petang, mata MH merah-merah. Badan sangat panas. Bibir pucat. Saya paksakan ke Klinik, namun MH berkeras tidak mahu. Hanya bergantung kepada PCM setiap 4 jam.

29 Mei 2014 (Khamis): MH masih demam panas. Terpaksa EL. Saya pula perlu masuk ke pejabat memandangkan minggu ini adalah minggu terakhir saya masuk pejabat sebelum saya bercuti panjang (Mandatory Leave) selama seminggu. 'Work Station' perlu dikemaskan, tugasan-tugasan 'in-tray' perlu dibereskan memandangkan pada 9 Jun 2014, Division kami akan mula beroperasi dari Menara Berkembar Bank Rakyat (MKBR) di Jalan Travers. Saya perlu memastikan tugasan saya disempurnakan sebelum bercuti... Saya sempat berpesan kepada MH untuk berjumpa Doktor. Namun, pada petang itu, saya dapat panggilan daripada adik ipar yang mengatakan MH terpaksa dihantar ke Hospital Serdang kerana 'suspect Dengue'. Allah, cepat-cepat saya berkemas balik.

Bermulalah episod duka yang saya sendiri masih keliru ketika itu...


MH dihantar oleh Ambulan ke Hospital Serdang. Keadaanya sangat lemah. MH dimasukkan ke Wad Kecemasan, Zon Separa Kritikal. Mujurlah kakak ipar sudi membantu untuk menguruskan. 


Saya sampai di Bangi jam 7 mlm. Terus balik ke rumah untuk menyediakan Sup Ketam (menurut petua bagi rawatan alternatif Denggi). Selepas Maghrib, saya terus bergegas ke HS. Keadaan MH sangat lemah. Pucat dan tidak bermaya. Ya Alllah.. Dugaan. Keluarga sebelah mertua datang untuk memberikan sokongan. Macam-macam petua turut diberikan bagi melawan Denggi. 100 Plus berbotol-botol, mineral water, dengan sup ketam lagi. Abang ipar turut bawak air pucuk betik, dengan izin Allah mujarab melawan virus Denggi ni.

Sampel darah MH diambil setiap 4 jam. Allah... Kesian sangat. Namun dia tetap tersenyum dalam keterpaksaan. 

Jam dah menunjukkan jam 2 pagi. MH masih dalam keadaan lemah. Bacaan Platelet juga dropped. MH terpaksa dimasukkan ke Zon Merah- Zon Kritikal. Mengalir air mata saya. Sayu sangat. MH nak bercakap pun tak larat. Saya iring MH ke sana, namun saya tidak dibenarkan menunggu di situ. Doktor akan melakukan pemantauan rapi ke atas MH. Saya berdoa semoga MH kuat!! Saya hanya mampu berdoa..

30 Mei 2014 (Jumaat): Saya EL lagi. Alhamdulillah, usai solat subuh, saya dapat sms dari MH dia telah dipindahkan daripada Zon Merah ke Zon Pemantauan. Syukur.. Terima kasih Ya Allah.. Engkau mendengar doa hambaMu ini.. Doc nasihatkan MH agar terus minum air dengan banyak (siap ada catatan in-out air). Water drip dah masuk botol ke-3.

Selepas bersarapan, saya pulang ke rumah untuk membersihkan diri. Dari semalam dengan berbaju kurung ke sana sini.. :) Alhamdulillah, mak mertua dan adik ipar sudi menemani.. 

Jam 11 am, saya telah berada di HS semula. MH masih di Wad Pemerhatian memandangkan wad 7D yang sepatutnya MH 'check-in' penuh! Baru saya tahu, ramai sangat yang kena Denggi. Sampaikan tidak cukup katil di HS, terpaksa rest hanya di kerusi yang disediakan. Kesian sangat..

Jam 7.10 pm.. MH dipindahkan daripada Wad Pemerhatian ke Wad 7D. Alhamdulillah, lebih selesa untuk MH berehat. Wad yang menempatkan 4 orang satu bilik ini cukup selesa.. Kesemua pesakit di situ adalah pesakit Denggi!

Jam 12 am ++.. Saya baru melelapkan mata sekejap, Jururawat memberitahu MH terpaksa berpindah ke Wad 8C pula. Berpisat-pisat mata ni. 4 orang pesakit Denggi dipindahkan pada pagi itu juga. Alhamdulillah, Wad 8C adalah Wad Kelas Pertama yang ditukarkan daripada 2 katil kepada 3 katil. Sangat selesa (tandas dan Surau yang berdekatan).

31 Mei 2014 (Sabtu): Hari yang ditunggu-tunggu sejak Mac lalu. Sebetulnya kami telah merancang untuk Honeymoon di Sabah selama seminggu (Anniversary ke-2). Kami merancang, namun apalah sangat perancangan kami ini berbanding apa yang telah dirancang oleh Allah. Dengan redha, saya merelakan penerbangan kami pagi ini (7.30 am) berlepas begitu sahaja. Apa yang penting ketika ini hanyalah kesihatan MH..

10 am.. MH nampak sedih dan terkilan.. Demi memujuk rasa, MH mencadangkan agar kami tempah tiket baru ke Sabah pada 2 June, dengan harapan MH telah sembuh. Doc telah mengambil sampel darah yang saya sendiri tak pasti kali keberapa. Mungkin lebih dari 10 kali dah. Keputusan darah akan diberitahu jam 2 ptg samaada MH boleh 'discharge' atau tidak. Menurut Doc, bacaan platelet MH dah stabil. Ada sinar-sinar harapan untuk keluar dari HS..

Kadang-kadang, apa yang kita harapkan, itulah 'ujian' terbesar. Keputusan jam 5 telah diketahui. Doc tidak dapat memberi kebenaran untuk 'discharge' walaupun platelet dah stabil (ada peningkatan), namun terdapat bacaan yang kurang memuaskan berkaitan dengan kepekatan darah dan 'hati membengkak'! Allah... kesal juga ketika itu. Saya terus google sebab-sebab perkara tersebut berlaku. Kemungkinan darah MH adalah tinggi asid (suka makan masam-masam/jeruk). Satu perkara tentang 'hati bengkak' kemungkinan makan seafood yang bercengkerang, terlebih ambil ubat-ubatan, makan masakan yang dimasak terlalu lama-melebihi suhu 100-200 dan juga makanan berminyak (yang ni saya tak pasti-randomly search di google).. Nampaknya malam ni bermalam di HS lagi - Malam ke-3.. Saya hanya tersenyum memandang MH.. :)

1 June 2014 (Ahad): Sampel darah diambil jam 9.20am. Water drip juga telah ditanggalkan. Adakah ini petanda yang baik? Doc memberi jaminan sekiranya semuanya stabil, MH boleh discharge hari ini. Ya Allah, syukur. Tersenyum lebar saya dan MH. MH berusaha minum air mineral sekerap mungkin. Demi memastikan tahap selamat untuk keluar dari HS. Keputusan darah akan dimaklumkan pada jam 2 ptg.

Jam 4pm.. Alhamdulillah, Doc telah memaklumkan MH dah boleh discharge, namun perlukan pemantauan di rumah. Bacaan platelet terakhir MH adalah 87 sahaja. Masih dibawah paras selamat (sepatutnya di atas bacaan PLT 100). Doc tetap berpesan seperti biasa, banyakkan minum air mineral.



Senyum walaupun masih pucat.. Selesai menguruskan urusan discharge MH, Doc ada memberikan kad rawatan susulan. MH perlu ke Klinik Kerajaan yang berdekatan pada 3 Jun 2014 bagi memastikan bacaan Platelet adalah normal (Bacaan 150 dan ke atas).

Owh, peracangan kami ke Sabah telah dibatalkan memandangkan hanya berbaki beberapa hari sahaja lagi (Perancangan 31 Mei - 6 Jun), dengan harga tiket flight yang terlalu mahal. Kami akur dengan perancanganNya. Percutian kami dibatalkan. :)

3 Jun 2014 (Selasa): Saya menemani MH untuk 'menyerahkan' sampel darah. Alhamdulillah, berita yang sangat baik. Platelet MH telah menunjukkan bacaan 187. Syukur sangat-sangat!

Saya masih meneruskan Mandatory Leave saya sehingga 6 June 2014. Sebagai hadiah kepada MH yang telah sembuh dan BEBAS DENGGI, jom berkemas! Kita holiday!. Bunyi macam best kan.. Holiday dekat-dekat sahaja memandangkan perancangan 'last minute'. Hotel dan kemudahan yang terhad. Cuba teka, kami ke mana untuk percutian 3H2M ini?

Tunggu.....

Nasihat saya:

1. Sekiranya anda demam, tidak beransur sembuh selepas 2 hari, pergilah berjumpa Doc. Minta Doc ambil sampel darah.

2. Jangan berada di kawasan 'black list-Denggi' ketika awal pagi dan juga senja kerana masa ini adalah masa untuk Nyamuk Aedes bertindak!

3. Tidak salah mencuba rawatan alternatif, tetapi sebaiknya dapatkan nasihat dan rujukan pakar. Supaya tidak timbul isu lain pula i.e Hati Bengkak, Darah Pekat dsb.

4. Jaga persekitaran tempat tinggal- Hapuskan tempat pembiakan denggi.

5. Redha sekiranya anda terkena virus Denggi. Ini juga salah satu ujian dariNya.. :)



Nota-cinta: Panjang pulak entri kali ni sebab malas nak part-by-part. Hehehe..

Mode: Sambung berkemas sebab esok flight pagi. Jom cuti-cuti Malaysia.. Daa...


 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal