Sunday, January 24, 2016

Hari Kreativiti & Inovasi 2015: Suatu Pencapaian

Posted by annazanariah at 1/24/2016 03:12:00 PM 1 comments
ALHAMDULILLAH.. Usaha keras yang membuahkan hasil.. Memetik kata-kata Dr Azizan Osman.. "Jangan berhenti belajar. Semakin banyak kita belajar dan menuntut ilmu, semakin luas ruang kekayaan serta kejayaan hidup".



Hari Kreativiti dan Inovasi 2015
21 April 2015




Big in size with small idea vs small in size with BIG idea






Barisan Finalis. Berdebar tunggu keputusan :)
Penyertaan kami berdasarkan konsep 'Perbelanjaan Berhemah'





Alhamdulillah.. we did it! Team The Champs!



Sedikit perkongsian:

Jangan takut untuk mencuba walaupun saingan kita terdiri dari pelbagai bidang dan kepakaran, kerana pengalaman itu lebih penting. Menang dalam pertandingan adalah suatu bonus, tetapi jangan lupa kemenangan sebenar.. BERANI MENCUBA! 

Pengalaman semasa 'defend' project proposal sedikit sebanyak mengajar untuk menjadi lebih yakin, berusaha menambah kemahiran dan pengetahuan dan juga kemahiran perundingan. Bukan senang untuk yakinkan panel.. :)

Kumpulan kami membawa pulang RM2000 diiringi trofi dan juga sijil.

Satu pengalaman yang tidak akan dilupakan.

Nota KakiTangan: Jangan berhenti belajar dan 'upgrade' kemahiran dan pengetahuan. Cabar diri untuk go extra mile. Tidak semestinya terikat dengan tugas hakiki, tidak boleh terlibat dengan aktiviti lain. It's a value added.

Hopefully ada kesempatan lagi untuk menyertai aktiviti seumpama ini~

xoxo










CSR di Rumat Titian kasih, Titiwangsa

Posted by annazanariah at 1/24/2016 02:39:00 PM 0 comments
RUMAH TITIAN KASIH @ TITIWANGSA

Di sini menempatkan anak-anak yatim piatu yang berusia 18 tahun dan ke bawah. Program ini adalah anjuran Silver Ridge Sport & Recreation Club (SRSRC). 



Kami dibahagikan kepada beberapa kumpulan:
1. Kemaskan dalam rumah
2. Gotong royong kawasan luar rumah
3. Bersihkan dapur memasak (di luar)
4. Aktiviti mewarna bersama kanak-kanak
5. Kemaskan kontena (dalam ni ada macam-macam barang yang disumbangkan oleh orang ramai)


Saya di dalam kumpulan 5 bersama En CEO Silver Ridge (Encik Syakur bin Dato' Mohd Suhaimi), Mr Heartthrob, my adik ipar dan beberapa orang lagi warga SR. 




Adik-adik di RTK beratur untuk mengambil makanan..



Selesai mengemas dan melaksanakan tugasan masing-masing, acara penyampaian hadiah pula diadakan. Bukan main seronok lagi adik-adik ni dapat hadiah. Masing-masing berbakat, memang susah nak pilih pemenang.




Selesai majlis, wajiblah bergambar ramai-ramai kan? 
Alhamdulillah, pihak RTK mengucapkan ribuan terima kasih kepada SRSRC kerana sudi meluangkan masa bersama adik-adik di RTK dan juga memberi khidmat dan tenaga untuk membersihkan kawasan Rumah.

InsyaAllah, ada masa, ada rezeki, kita berjumpa lagi.. :)




Majlis Makan Malam Bank Rakyat 2015

Posted by annazanariah at 1/24/2016 02:13:00 PM 0 comments
Satu lagi entry yang dah lama 'terperam' dek kerana kekangan masa untuk edit gambar..:)
Saja berkongsi sebagai kenangan manis~


Datuk Mustafha - Pengarah Urusan/Presiden Bank Rakyat





Barisan Kepimpinan Tertinggi Bank Rakyat






TEMA : MOVIE CHARACTER
Cer teka, apa character yang saya bawa??
Bergambar bersama Transformer~





Penampilan istimewa, Nabil dan Angah sebagai pengacara majlis. Memang meriah dan havoc habis. Tidak terlalu formal dan disusuli dengan lawak-lawak bersahaja. Cukup menghiburkan dan menghidupkan suasana majlis makan malam.




Sempat bergambar dengan Pengarah Urusan/Presiden Bank Rakyat, Datuk Mustafha Hj Abd Razak




Red Carpet Entrance. Memang Grand uolls~




Team HR!




Nabil dan Angah!!! Terbaik...



Pengerusi baru Bank Rakyat: 
Jeneral Tan Sri Dato' Sri Abdul Aziz Zainal (B)




Macam-macam 'character' ada malam ni..
Ni team HR lagi.. Running Man, The Hunger Games, Back to The Future
Myself? Mengenakan Dress Alice in Wonderland, yang disewa dari Butik Empire Costume KLCC. Saya ada kembar Alice seorang lagi pada malam tersebut. Tak sempat nak ajak bergambar. Hihi~

Tak lupa juga penampilan istimewa dari Hazama! Fuhhh.. suara dia memang best.. Persembahan yang bersemangat. Sedar-sedar tiga lagu dah dia persembahkan. Boleh tahan kelakar orangnya.. Sempat bergurau dan melawak di atas stage. 

Majlis bersurai lebih kurang jam 11.00 malam. Sayangnya saya tak ada rezeki cabutan bertuah. Grand Prize merupakan scooter (tak ingat jenis ape), ada hadiah-hadiah best lain antaranya iPad, Samsung Note 8, iPhone 6, voucher SOGO, dan amcam-macam voucher lagi.

Ok lah, ini sahaja sedikit sebanyak coretan Majlis Makan Malam Bank Rakyat. Dah 'basi' tapi tetap segar dalam memori~ :)









Jom SKYTREX Shah Alam!

Posted by annazanariah at 1/24/2016 12:24:00 AM 0 comments
Tak ada plan nak ke mana cuti hujung minggu?

Jom ke Shah Alam.. Beriadah sambil menikmati keindahan alam di SKYTREX Adventure Park..

Entri yang dah lama terperam.. :)

19 December 2015

Rombongan Pengurusan Bakat & Pembangunan Kerjaya (PBPK) Bank Rakyat ke SKYTREX Shah Alam

http://www.skytrex-adventure.com

.
.
.
.
.



Seperti yang dijanjikan, kami berkumpul di masjid biru Shah Alam lebih kurang jam 11 am. Sebelum memulakan aktiviti, elok isi perut dulu. Nyummy.. Macam-macam ado. Nasi goreng sotong, megi goreng, bergedil daging, ayam panggang, nugget, sandwich dan lain-lain. Jaga-jaga, jangan makan banyak sangat, nanti 'emergency' kat atas trex plak. Memang spoil lah.

2.00 pm: Usai solat di masjid biru, kami mula bergerak ke lokasi SKYTREX. Kalau korang nak ke sana, lagi best kalau pergi dengan team yang ramai, contohnya team kami 13 orang. Sebenarnya ada kuota setiap sesi. Satu sesi maksimum 25 orang. Kami pilih trex yang paling tinggi iaitu EXTREME CHALLENGE. RM 55 seorang (belum include GST uoll). 

2.30 pm: Sesi briefing sebelum mulakan aktiviti. Ada charge lain lagi yang uoll kena spend. Untuk transport dari main entrance ke tapak aktiviti, setiap pengunjung perlu bayar RM3. Pengunjung juga boleh sewa loker untuk simpan barang peribadi. Kadar sewaan bergantung kepada saiz loker yang dipilih.

6.30 pm: Akhirnya berjaya juga kami semua lakukan cabaran! Yeay! Actually hujan turun semasa kami berada di trex, so aktiviti terpaksa ditunda. Menurut polisi, pengunjung akan diberi dua pilihan. Pertama, tunggu sehingga hujan berhenti dan sambung balik (ditempat yang stop tadi), atau pilihan kedua just let go. So kami decide untuk tunggu hujan berhenti. Alhamdulillah hujan berhenti setelah lebih kurang 30 minit. Sekiranya hujan tidak berhenti sehingga waktu tutup operasi, kami akan diberi tarikh baru yang mana ditentukan oleh pihak pengurusan Skytrex. 

KOMEN tentang SKYTREX:

Aktiviti yang agak mencabar. Sebab uoll akan cabar keberanian untuk berada di tempat yang tinggi sambil melengkapkan cabaran-cabaran yang ada susah ada senang. Paling mencabar cabaran turun tangga (tak ingat cabaran nombor berapa). Masa tu tangan dah menggigil. Tak tahu nak cakap lah dia punya letih tu. But, overall memang best. Psst.. Kalau nak lagi extreme uoll boleh try ESCAPE PENANG. Yang tu pun saya dah join. Memang terbaik!!

Transport yang disediakan untuk mengangkut pengunjung


Safety is No 1! Me and Mr Heartthrob..


Ok, that's all~ xoxo



Saturday, January 09, 2016

Sabah Day 7 (15 Ogos 2015) - Bon Voyage Sabah!

Posted by annazanariah at 1/09/2016 10:06:00 PM 0 comments
Alhamdulillah, hari terakhir kami di Sabah. Superb! Percutian yang membawa kenangan indah dan bermakna buat kami berdua..


Ni lah tempat kami menginap. University Condo Apartment (UCA). Ada 3 bilik dan 2 bilik air, plus ada dapur untuk memasak. Kabanyakan pemilik apartment ni adalah cikgu-cikgu dan menjadikan rumah mereka ni sebagai rumah persinggahan sekiranya bercuti di KK atau ada urusan di KK.


Special thanks untuk abang ipar, Ustaz Marzuki Omar dan isterinya Ustazah Syumaimah Yahaya. Tanpa kalian, mungkin impian jelajah Sabah belum kesampaian. Terima kasih juga terima kami sebagai tetamu dan insyaAllah ada rezeki, kami ke sana lagi. Mungkin membawa misi penjelajahan ke daerah lain pula. :)



Terminal 1 KKIA.




Bye bye Sabah. Semoga ada rezeki kami dapat berkunjung lagi~





Cantiknya pemandangan Sabah dari atas




Langit terang :)




Macam atas kapas~




Setelah hampir 2 jam 30 minit, kami dah boleh nampak KLIA 2
thanks encik pilot, sebab landing dengan sangat best!





Alhamdulillah, safely landed..




Antara souvenir yang sempat di beli. Thanks semua yang sudi membantu termasuklah bantu hantarkan ke airport, pinjamkan kenderaan semasa di Sabah, sediakan penginapan dan sebagainya.. Oh ya, rakan2 blogger juga, thanks ye sebab korang sudi kongsikan pengalaman di dalam blog, so that saya boleh refer sebelum plan ke Sabah.


OK lah, rasanya itu sahaja catatan saya. Hope jangan bosan pulak. Rajin-rajinkan lah ye lawat blog yang tak seberapa ni.~~


Bye.. xoxo








Sabah Day 6 (14 Ogos 2015) - Rumah Terbalik - Pekan Nabalu - Ranau

Posted by annazanariah at 1/09/2016 09:41:00 PM 2 comments
Hari ni tinggal beberapa destinasi sahaja untuk melengkapkan percutian kami di Sabah Negeri di bawah Bayu.

Api-api Centre - 8.30 AM

Hari  ni kami keluar awal sikit. Perkara utama adalah mencari sarapan dan Self-Service Laundry. Baju-baju perlu di packing elok-elok supaya beg tak 'beranak'. Hihihi.. So jom mendobi di CleanPro di Api-Api Centre. Bayaran parking RM2.00 dikenakan.


Sarapan @ mamak. Roti canai dan teh tarik sementara menunggu proses mendobi.


Seusai mendobi, kami ke pasar besar meneruskan misi mencari ikan bilis yang tergendala sebelum ini. Pasar ini telah dibuka seawal jam 5 pagi setiap hari. Kedai yang dicari telah dikenalpasti. Sesi tawar menawar berjalan dengan baik. Alhamdulillah, kami membeli 11 kilo ikan bilis mata bulat sedang dengan harga RM15 sekilo. Kalau di Semenanjung sure harganya dah RM20++ sekilo. Ikan bilis ni untuk projek bisnes Sambal Hitam Pahang. Nyummy... Kalau guna ikan bilis sedap dan berkualiti, cara memasak pula tepat, masukkan lagi kasih sayang, memang the umpphh lah sambalnya... ok ok.. cerita sambal lain kali ye.. jom sambung cerita Sabah dulu..


Goreng Pisang Cheese, Anjung Senja - 11.00 AM


Jam-jam begini mana ada Goreng Pisang Cheese.. :)
Warungnya ada, tapi belum dibuka. Dah nama pun Anjung Senja, sure lah waktu yang kami pilih ni salah! OK Fine..! Gorpis Cheese takde, jom kita bergambar kenangan dulu~


Disebabkan tidak ramai pengunjung waktu-waktu begini, sempat kami membuat rakaman dokumentari 10 minit. Hahahaha.. Dokumentari gitu.. Sesiapa berminat boleh PM cepat. :P

Cuaca semakin panas, dah puas lepak, kami bergerak menuju ke destinasi pilihan hari ini iaitu Rumah Terbalik atau dikenali sebagai The Upside Down House of Borneo. Ianya terletak di Tamparuli. 


Rumah Terbalik, Tamparuli - 11.30 AM



Bergambar terbalik.. Dah macam ape daaaa... Cuma boleh bergambar di luar. 
Tidak dibenarkan bergambar di dalam rumah tersebut.


Bayaran masuk adalah RM10.60 seorang. Actually ada pakej dengan 3D Art Muzeum. Harga mahal lah pulak kan. So, we decided, masuk rumah terbalik sahaja lah. Rumah tersebut tak lah terlalu besar, namun cukup memadai untuk disenaraikan di dalam The Malaysia Book of Record. Sebelum masuk, petugas akan meminta untuk kita mengetuk pintu. Ianya sebagai simbol pengunjung menghormati budaya menziarahi rumah orang. Pintu akan dibuka dan tetamu akan dijemput untuk masuk.

Di dalam rumah tu nanti, korang akan dapat melihat dapur, bilik kanak-kanak, bilik utama, tandas, ruang tamu dan juga balkoni. Benda paling berat yang ada di dalam rumah tersebut adalah Mesin Jahit dan Peti Sejuk. Susun atur kemas dan menarik. Ada duit syiling berteraburan di lantai ruang tamu. Konon-konon ada kanak-kanak bermain di situ lah kan.. Hmm.. menarik~


Pekan Nabalu - 1.00 PM


Antara tempat yang korang boleh consider untuk beli cenderahati. Harganya lebih murah berbanding yang ditawarkan di Pasar Filipina. Terdapat pelbagai jenis hasil kraf, key chain, fridge magnet, tshirt, beg dsb~

Pekan Nabalu ni tidak lah besar seperti namanya 'pekan'. Tapi bolehlah setakat nak cuci mata beli souviner.. Oh ya, lupe nak bagi tahu, Pekan Nabalu ni terkenal dengan nenas tau. Dan nenas dia sangatlah manis. Saiz comel-comel je, tapi sedap dia tu... hmmm.. tak terkata~ Selesai membeli cenderamata lebih kurang, kami bergerak ke Ranau (rumah abg ipar). 

Kami sampai di Ranau jam 4.30 PM. Selesai solat dan minum petang, kami bergerak semula ke KK. Kali ini berempat - Saya dan MH, Abg ipar dan isterinya, Kak Syumai. Kami akan bermalam di Apartment.


Pemandangan di Pekan Kundasang jam 5.30 PM. Baru lepas hujan. Siap berkabus lagi. 
Sejuk dan nyaman~



Kepak ayam madu terbaik!!! Hanya di Pekan Kundasang.. 
Bau dia sahaja dah buatkan kami tak sabar nak makan. hihi..
Kalau korang nak cari, sila cari area KFC Kundasang, tapi di sebalik belakang bangunan tu ye.




Dah senja. Subhanallah. Cantik!
Jom ke Masjid Kundasang bersolat Maghrib dulu. After solat, kami menikmati kepak ayam madu di pondok di tepi masjid tu. Sambil menikmati keindahan alam, menghayati suasana nyaman dan kesedapan kepak ayam. hehehe..



Kami sampai di KK lebih kurang jam 8.30 PM. Mata pun dah kuyu. mengantuk dan penat, tapi seronok! Sebelum tido, packing barang dulu sebab esok dah nak fly back to KL.. Pheww.. Tak cukup seminggu rupanya ke Sabah ni. Banyak lagi tempat yang tidak sempat kami 'jajahi'. :)

Ok, time to sleep.. pen off. xoxo~





Sabah Day 5 (13 Ogos 2015) - Pulau Manukan - Pulau Sapi - Nexus Karambunai

Posted by annazanariah at 1/09/2016 07:47:00 PM 0 comments
Sabah Day 5!

Sekajap sahaja masa berlalu.. Hari kelima di Sabah telah membawa kami ke pulau-pulau cantik di Sabah. Excited sangat sebab dah lama tak snorkeling di pulau. Last snorkeling di Pulau Pangkor dengan kontingen sukan KTF UTM. Lamanya lah kan.. :)

So, first time snorkeling bersama Encik Suami a.k.a Mr Heartthrob.. Tak sabarnya..

Jesselton Point, KK - 9.00 am

First thing, kena decide dulu nak ke pulau mana dan nak snorkeling atau tak. Dah alang-alang sampai, jangan lepaskan peluang untuk snorkeling. Dan khabarnya batu karang di sini cantik dan terjaga. So kami pilih nak ke tiga pulau iaitu Pulau Sapi, Pulau Manukan dan Pulau Mamutik. Di Jesselton Point ni memang korang akan nampak sesi tawar menawar perkhidmatan bot ke pulau-pulau. Harga bergantung kepada pakej yang korang suka. After survey, kami pilih kaunter no 5. Harga ok-ok lah jugak. Harapan untuk ke tiga pulau hanya tinggal harapan. Keadaan cuaca pada hari ini tidak mengizinkan pelancong ke sana. Jadi kita ke dua pulau sahaja. Kelengkapan snorkeling kami juga telah termasuk di dalam pakej. Oh lupa pula nak bagi tau. Masa untuk ke pulau-pulau tersebut ditentukan sendiri oleh pengunjung ye. 

Kami memilih untuk berada di Pulau Manukan selama dua jam, dan Pulau Sapi dua jam. Rasanya dua jam tu cukup kot untuk explore batu karang..



Ni pulau yang pertama.. Pulau Manukan. Agak ramai pelancong dan pengunjung. Ada yang cuma berehat-rehat dan ramai juga yang ber'snorkeling'.. jangan lupa bawa roti. dah penat berenang, perut pun lapar.. :)



Masa untuk ke Pulau Sapi pula. Jom...~~




Pulau Sapi lagi best!


Dua jam di Pulau Manukan rasa ok-ok lah, tapi dua jam di Pulau Sapi rasa sekejap sangat. Macam tak cukup je sebab terpesona dengan keindahan dasar laut yang terdiri dari pelbagai jenis batu karang dan ikan. Maaf sebab kamera kami tak canggih nak bawa masuk dalam air. hihi.. Korang kena pergi sendiri dan tengok sendiri.. Memang best...

Jam pun dan menunjukkan pukul 2.15 PM. Masa untuk balik. Langit dah mulai redup. Tanda hari nak hujan. Ramai juga pengunjung yang mula bergerak ke jetty. Mungkin sebab khuatir hujan lebat yang bakal tiba..

Alhamdulillah, seeloknya kami dah dalam bot, hujan lebat mencurah-curah. Rezeki kan.. Dah sampai jetty, hujan masih lebat. Kami mengambil keputusan untuk balik ke apartment dulu walaupun perut dah berkeroncong minta diisi.


Segama Waterfront - 5.30 PM

Dah cukup berehat dan badan pun dah segar sikit, jom kita cari makan. Gerai pilihan kami adalah Gerai Santai Haji Manja. Ramai yang suggest untuk makan di sini. Jom try!


Bergambar dengan Haji Manja. Owner restoran yang sangat peramah.

Pilihan makanan laut di sini banyak dan segar. Dan yang paling penting murah!!! Cumanya sekarang ni bukan musim lobster. So harga lobster tak murah sangat dan tak banyak pilihan. Kami pilih ikan kerapu, sotong dan sedikit udang. Menu kami adalah kerapu 3 rasa, udang buttermilk goreng kering, sotong bakar sambal. Air 'kichai' jangan dilupa. :)

Alhamdulillah, masakan dia not bad. Cuma sotong tu agak mengecawakan sebab overcooked dan daging sotong jadi liat lah kan. Overall kami bagi 4 bintang.

Selesai makan, kami hanya mengambil angin petang di sekitar Segama Waterfront, sementara menunggu waktu melihat matahari terbenam di Nexus Karambunai.


Nexus Resort, Karambunai - 7.10 PM

Kami agak terlewat sampai untuk melihat matahari terbenam. Perjalanan dari Segama Waterfront ke Karambunai mengambil masa lebih kurang 25 minit, memandangkan pada masa tersebut jalan agak sesak.

Untuk ke Nexus Resort, korang akan melalui satu perkampungan Karambunai tau. Mula-mula ingatkan dah salah tempat. Dalam perkampungan tu lengkap dengan pelbagai kemudahan seperti sekolah, klinik, surau dan lain-lain. 


Pemandangan cantik walaupun masa tu dah malam dan gelap. Kalau siang taktau lah mungkin lagi cantik. Khabarnya hotel ni sangat digemari oleh pelancong dari Jepun. Hotel 5 star yang sangat mengagumkan.


Ok lah, jom balik. Esok banyak lagi destinasi dan kami juga akan balik ke Ranau. Percutian di Sabah hanya tinggal dua hari lagi.. check it out!!

Pen off.. good nite~~

SABAH Day 6






 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal