Monday, January 28, 2013

3H2M Melaka: Bandaraya Bersejarah!

Posted by annazanariah at 1/28/2013 02:40:00 AM 4 comments
Hari Ketiga (26 Jan 2013-Sabtu) di Melaka. Seperti yang saya katakan di dalam entri sebelumnya, Melaka mempunyai tarikannya yang tersendiri. Melawat Melaka ibarat melawat Malaysia. Banyak maklumat tentang Malaysia yang boleh kita dapati di Melaka. Mana tidaknya, terdapat pelbagai jenis galeri dan muzium yang mampu memberikan informasi kepada pengunjung. 

Entri ini pula saya akan kongsikan antara tempat yang kami lawati. Begitu cepat masa berlalu.. Seperti biasa, sarapan pagi adalah mesti. Selesai bersarapan, kami bersiar-siar di kawasan sekitar. Kali ni kami ke Dataran Hang Tuah (10 minit berjalan kaki).


Terdapat arca Kesultanan Melayu Melaka dan Keris di kawasan dataran. Dari tempat kami berdiri, dapat dilihat dengan jelas bangunan Best Western dan bangunan sektarnya yang terdapat lukisan mural yang sungguh unik.


Ada lukisan Kapal Perdagang, 5 Sahabat zaman Kesultanan Melayu Melaka, Barang-barang dagangan seperti kain dan rempah ratus, Puteri Hang Li Po dan macam-macam lagi.. Sedar tak sedar, jam telah menunjukkan pukul 9.30 pagi. Kami kembali ke hotel untuk urusan check-out.

*****

Rehat cukup, perut pun dah diisi, jadi kami memulakan perjalanan dengan destinasi pilihan ramai, iaitu A Famosa dan St Paul's Church. Alhadulillah cuaca baik, memudahkan kami berjalan. Memandangkan Maritime Museum kami pernah kunjungi, jadi saya dan hubby hanya melewati tempat-tempat tumpuan sahaja. 


Ramai betul pengunjung dan pelancong dari Luar Negara. Suatu keadaan yang amat membanggakan sebagai rakyat Malaysia. 


Kalau nak diceritakan tentang sejarah, memang panjang. Eloklah kalau anda sendiri yang berkunjung ke Negeri Bersejarah ini. Malaysia juga tidak kalah dengan tempat menarik untuk dilawati. Bawalah ahli keluarga untuk bercuti bersama. Selain mengeratkan hubungan kekeluargaan, dapat juga meransang ekonomi Malaysia menerusi aktiviti perlancongan.

Selesai sudah sesi melawat Melaka. Walaupun masih banyak tempat yang boleh dikunjungi di Melaka, namun tiga hari dua malam telah penuh terisi dengan tentatif yang menarik. Mungkin bagi anda yang boleh bercuti lebih lama, bolehlah mengunjungi Perigi Hang Tuah, Fruit Farm di Sg Udang, Makam-makam pahlawan dan bangsawan serta banyak lagi.


Tepat jam 3.00 pm, kami bertolak balik meninggalkan Melaka. Tapi sebelum tu, mesti singgah Klebang! Dapatkan Coconut Shake special sebagai bekal sepanjng perjalanan sejam ke KL. 3 Hari 2 Malam di Melaka salah satu kenangan terindah dalam hidup saya.

Sesampainya kami di Bangi, lebih kurang jam 4.30pm, perut pula berkeroncong. Baru teringat kami tidak makan tengahari. Punyalah seronok berjalan sampaikan terlupa. Disebabkan tidak rajin nak masak, kami singgah di D'Rimba Laksa. Pekena Laksa Penang dan Cendol ketika perut lapar memang suatu tindakan yang bijak. 

Berakhir sudah percutian kami 3 hari 2 malam di Melaka. Ke mana destinasi seterusnya? Bergantung kepada rezeki. Sekali sekala memang seronok keluar bercuti. 

Nota kaki: Pelik pulak tiba-tiba rajin nak update blog. Kahkahkah... Daaaa....





3H2M Melaka: Menara Taming Sari

Posted by annazanariah at 1/28/2013 02:04:00 AM 0 comments
Hari Kedua (25 Jan 2013-Jumaat) di Melaka, sebuah bandaraya yang cantik dan penuh dengan sejarahnya. Tidak sabar lagi untuk meneroka Melaka!

Entri semalam menceritakan tentang kecantikan Best Western, tapi entri kali ni saya akan berkongsi tentang MELAKA. Macam biasa, sebelum memulakan perjalanan, sarapan pagi adalah satu kemestian. Lagipun memang telah disediakan secara percuma oleh pihak hotel. Menunya adalah terdiri dari 'wide selection of Asian and Continental Cuisine'.. Macam-macam ada, yang pastinya sedap. Antara hidangan yang saya ambil adalah Nasi Lemak with Rendang Ayam, Baked Bread Pudding, Yogurt, Black Coffee, dan buah-buahan. 

Selesai menikmati sarapan, kami mengambil kesempatan untuk menikmati pemandangan pada waktu pagi pula.. Entri sebelum ni ada saya ceritakan tentang pemandangan indah pada waktu malam. Rupanya pemandangan pada waktu pagi juga tidak kalah. Subhanallah, cantik.. Dengan aliran sungai yang tenang, angin bertiup nyaman, lanskap yang menarik dan juga menumen-monumen sejarah yang disediakan khas untuk maklumat pengunjung.


Setelah puas bersiar-siar, kami kembali ke bilik untuk merancang perjalanan pada hari kedua kami di Melaka. Banyak juga tempat yang pernah saya lawati, namun kali ini saya ditemani suami tercinta. Pasti akan memberikan suatu kenangan yang terindah..

*****

Jam menunjukkan pukul 3 petang. Kami memulakan destinasi pertama pada hari ini dengan mengunjungi Klebang Original Cocunut Shake memndangkan cuaca pun agak panas. Ini merupakan hari kedua kami menikmati Cocunut Shake yang begitu sedap. Harga pun berbaloi. Pengunjung boleh memilih samada ingin menikmati coconut shake di dalam restoran ataupun membungkus. Bagi pengunjung yang ingin membungkus, warung kecil tepi jalan memang disediakan khas untuk tujuan tersebut. Bagi yang ingin lepak santai, bolehlah terus masuk ke dalam, di mana restoran tersebut beroperasi bersebelahan dengan rumah owner Klebang Original Cocunut Shake. Senang nak cari, kerana lokasinya di tepi jalan, bersebelahan dengan Stesen Minyak Caltex.


Coconut Shake telah berada ditangan, destinasi seterusnya mengisi perut. Kami hanya singgah di gerai tepi jalan sekitar Pantai Klebang. Kali terakhir saya datang ke sini adalah tiga atau empat tahun lepas. Keadaan sangat berbeza. Dulu, sambil makan di sini dapat menghirup udara dari laut. Tapi kini, laut pun sudah tidak kelihatan. Yang nampak hanyalah tanah yang telah ditambak bagi tujuan pembinaan dan pembangunan.

Usai makan tengahari, kami bergerak ke Banda Hilir di mana ianya menjadi lokasi utama bagi pengunjung dari dalam mahupun luar negara. Disebabkan cuaca yang begitu panas, kami membuat keputusna untuk berlegar-legar dahulu di dalam Dataran Pahlawan. Sambil-sambil tu sempat juga saya membeli cenderahati sebagai kenangan.

Puas sudah berjalan di dalam Dataran Pahlawan, kami menuju pula ke Menara Taming Sari. Walaupun banyak kali berniat untuk naik ke atas sana, namun baru kali ini hajat tercapai. Memandangkan Jumaat masih hari bekerja, jadi tidak perlu beratur panjang untuk membeli tiket dan menaiki menara.

Harga tiket adalah RM10 bagi dewasa yang memiliki MyCard. Tempoh berada di dalam menara ini adalah lebih kurang 7 minit sahaja. Alhamdulillah, rezeki kami dapat melihat suasana peralihan siang ke malam. pada waktu itu jam menunjukkan pukul 7.15pm. Cantik dan indah panorama sekitar Melaka jika dilihat dari atas. 


Sesampainya kami di platform menara, hari dah beransur malam. Destinasi seterusnya adalah Jonker Street. Tempat ni adalahpertama kali untuk saya dan hubby jejak. Apa agaknya yang ada di sana?


Agak susah nak dapatkan parking memandangkan Jonker Street juga adalah salah satu tarikan pelancong. Majoriti penjual di sini adalah berketurunan Cina. Suasana tidak ubah seperti di Petaling Street, cuma apa yang membezakannya adalah produk yang dijual. Kebanyakannya adalah cenderahati yang membawa ciri dan identiti Melaka.

Hampir dua jam kami di sini, kaki pun dah letih, badan pun dah penat. Masa untuk berehat dan kumpul tenaga untuk berjalan esok pula.

Ke mana destinasi kami esok? Baca next entri.. InsyaAllah~

Pen Off, Selamat Malam semua.. :)




3H2M Melaka: Best Western Wana Riverside Hotel

Posted by annazanariah at 1/28/2013 12:20:00 AM 0 comments
Salam Maulidur Rasul buat semua Umat Islam tidak kira di mana anda berada. Marilah bersama-sama kita berselawat ke atas junjungan baginda SAW. Hayatilah perjuangan dan ketokohan baginda yang mana sepatutnya menjadi idola dan ikutan kita. 

12 Rabiulawal 1434H, Khamis (24 Januari 2013) - Hari cuti umum buat rakyat Malaysia sempena Maulidur Rasul. Dikesempatan ini, saya dan hubby merancang sebuah percutian Cuti-Cuti Malaysia. Destinasi kali ini adalah Melaka Bandaraya Bersejarah. Tempoh tiga hari dua malam memadai bagi kami untuk meluangkan masa bercuti bersama. 

Diharapkan percutian ini dapat membebaskan diri daripada tekanan-tekanan harian seperti tekanan di tempat kerja yang menyerabutkan fikiran dan memudaratkan kesihatan. Disamping itu, percutian juga boleh mengeratkan lagi hubungan suami isteri dan membuatkan kami  lebih memahami antara satu sama lain. Tiada panggilan telefon tentang kerja, jauh daripada urusan kerja yang tidak pernah beres. (^__^)..

Kami memilih untuk menetap di Best Western Wana Riverside Hotel. Tempahan melalui AGODA tiga minggu lebih awal dilakukan bagi memastikan hajat melawat Melaka kesampaian.

Kedudukan hotel yang tidak jauh dari bandar Melaka memudahkan kami sampai pada masa seperti yang dirancangkan. Kedudukannya di Jalan Munshi Abdullah memudahkan pengunjung untuk ke tempat-tempat bersejarah dan menarik untuk dilawati. Antaranya adalah The Stadhuys, Maritime Museum, The Baba Nyonya Heritage Museum, Melaka River Cruise, Jonker Walk, St. Paul's Church, A'Famosa, Menara Taming Sari, Dataran Pahlawan, Mahkota Parade Mall dan banyak lagi..

Check in jam 4 ptg. Keadaan bilik yang kemas, selesa dan bersih membuatkan kami teruja. Pemandangan dari tingkat 8 sangat cantik. Pengunjung boleh memilih dua jenis pemandangan yang disukai samada River View atau City View. Memandangkan tujuan kami adalah jalan-jalan, maka kami hanya memilih City View. Namun, surprising... Pemandangan City view juga cantik tidak kira siang atau malam. Anda boleh nampak cruise menyusuri sungai Malaka dan juga 'mini fun fair' dengan simbahan lampu yang berwarna warni. 


Selepas solat Maghrib, perut pun dah lapar. Destinasi pertama kami adalah Ikan Bakar Muara Sungai Duyong. Lokasinya adalah di Jalan Padang Temu. Tidak susah nak cari sebab ada sign board yang besar sebelum simpang masuk ke Muara.. Ada dua tempat tumpuan bagi penggemar ikan bakar dan makanan laut. Pertama, Medan Ikan Bakar (memang ramai orang singgah makan di sini disebabkan restorannya adalah yang paling hadapan), tetapi pilihan kami adalah restoran ikan bakar yang kedua. agak terpencil kedudukan restoran tersebut dan tidak ramai pengunjung. Menurut suami, ikan bakar di sini lebih 'power', namun tidak ramai yang tahu.

Menu malam ini adalah ikan jenahak bakar bersos black pepper, sayur campur, asam pedas ikan jenahak, sotong celup tepung, jus oren dan jus tembikai.


Posing sebelum makan sementara menunggu hidangan siap. Namun, bila hidangan di depan mata, tidak sempat nak capture. Lupa. Tapi serius cakap, memang sedap.


Perut pun dah kenyang, aktiviti seterusnya jalan-jalanlah. Tidak perlu runsing memikirkan tempat yang menarik untuk lepak. Hanya di sekitar hotel anda akan dapat saksikan keindahan malam. Dengan pancutan air beralun mengikut irama muzik dan cahaya, Melaka River Cruise yang sesekali melintasi dan juga jambatan Hang Tuah yang cantik binaannya. Sesuai untuk mewujudkan suasana damai dan romantis.

Sampai sini dulu entri Hari Pertama. Sambungan Hari Kedua pada entri seterusnya pula. Selamat malam, mimpi yang indah-indah.. (^_____^)...





Sunday, January 27, 2013

Wish List Granted!

Posted by annazanariah at 1/27/2013 09:39:00 PM 2 comments

Alhamdulillah.. Janji Allah itu pasti! Sesiapa yang berusaha, maka dapatlah hasilnya. Yang membezakannya, hanyalah lambat atau cepat, susah atau senang..

Saya bukanlah ada 'magic wand' yang mana bila saya nak, terus dapat. Biasalah, dalam kehidupan banyak kehendak yang perlu dipenuhi. Namun ada juga kehendak yang kadang-kadang terpaksa dikemudiankan kerana perlu memberi keutamaan kepada perkara yang lebih penting.

Teringat satu kisah....

Pagi tadi semasa minum kopi, saya merasa sedikit pahit, namun tetap jugalah saya minum. Dan pada ketika air kopi tinggal suku, barulah saya perasan saya lupa mengacau kopi dan susunya. 

Apabila saya kacau, kopi yang tinggal suku itu terasa sangat manis pula. Terlalu manis sehingga tidak mampu saya minum.

Agaknya itu hidup. Ada waktunya kita terlupa yang 'manis' itu ada di dasar, perlu dicari, dan pada ketika malas mencari, yang kita peroleh cuma pahit. Ada waktunya juga, pada ketika teringat berkenaan 'manis' itu, semuanya sudah terlewat.

Mujurlah, Tuhan sudah membantu, 'membancuh', hidup kita antara yang pahit dan manis. Cuma apabila kita terlupa kepada Tuhan, pada waktu itulah kita berasa hidup ini hanya pahit semata-mata, ataupun hanya manis yang ada sehingga lupa, hidup kita bukan ada apa-apa maknanya sekiranya hanya berkenaan yang pahit-pahit, ataupun hanya berkenaan yang manis-manis.

Jadi, hiruplah hidup yang pahit manis ini dengan senyuman dan bismillah. =)


Jika menyelak kembali halaman WISH LISH yang lepas, ada 6 perkara yang perlu saya utamakan. Allah permudahkan untuk perkara pertama tu.. DELL XPS 13. Seronoknya bukan kepalang. Hajat tercapai setelah terpaksa mengumpul duit, berbelanja pada mana yang perlu.. 



".... Sleek, stunning and thoughtfully designed for performance, durability and a superb overall experience, the Dell™ XPS 13 Ultrabook features an edge-to-edge glass, near "frameless" display, all-day battery life and the latest innovative technology to enable users to be productive, connected and responsive anywhere — all in a razor-thin package that starts at 2.99 lb...."

Apa yang saya suka sangat:
- Ringan dan nipis (sesuai kalau selalu travel and nak buat kerja outdoor)
- Superb laju (power on hanya 2 seconds)
- Screen dislpay memang best (gambar brite dan clear)
- Bateri sangat tahan lama (tak perlu rungsing nak charge kalau berada di luar)
- Light Kayboard (Mudah nak menaip even blackout)
- Banyak sangat keunikan dan keistimewaan DELL XPS 13 ni memang tak menyesal la buat pilihan..

# Baru-baru ni, screen ada problem sikit, flickering.. Terus call DELL Support. Dalam minggu yang sama, technician terus datang rumah.. Tanpa perlu kita ke kiosk atau customer service Dell.. Dalam masa 15 minit, masalah selesai. Beliau tukarkan screen baru (monitor+screen).  Memang suka sangat servis Dell ni.

Bagi sesiapa yang masih berfikir-fikir nak beli laptop, saya memang cadangkan DELL XPS 13 ni. Memang tak menyesal.. InsyaAllah~



Sunday, January 06, 2013

2012: Diari Seorang Anna Zanariah

Posted by annazanariah at 1/06/2013 03:08:00 AM 4 comments
2012 -- Bagaimana perjalanan hidup kita sepanjang 2012. Adakah seperti yang kita azamkan pada Januari 2012 lalu? Adakah banyak perancangan yang masih tertangguh atau terpaksa dibatalkan? Tak lupa juga perkara-perkara yang telah disempurnakan dengan kehendakNya. Alhamdulillah.. Kita merancang, Allah jua merancang.. Namun jangan lupa sebaik-baik perancangan adalah daripada Allah..

Saya ingin mengambil masa sedikit untuk menyoroti kembali perjalanan hidup saya sepanjang 2012. Banyak perkara yang telah berlaku. Ada manis, ada pahit malah ada yang melucukan dan menyeronokkan. Terpulang bagaimana mahu kita mencorakkan kehidupan kita, namun atas restu dan izin dariNya jua..


Anna Zanariah

Tahun 2012 melakarkan Anna Zanariah mengatur langkah dan rentak dalam kerjaya. Bermula dengan Wow Coaching, Wow Edutaining, Cypark Resources Berhad dan kini Agrobank.

Merasai pengalaman sendiri mencari rezeki memang kadang-kadang memberi kita seribu satu rasa. Dengan ini, kita akan lebih menghargai duit. Teringat ayah kat Kedah. Saya memang tabik kepada ayahanda sebab beliau berusaha mencukupkan keperluan kami lima beradik dan ibu yang tidak bekerja. Walaupun kami tidak pernah diajar cara hidup mewah, namun kami kaya dengan nasihat dan panduan daripada ayahanda bonda. Inilah bekalan yang kami adik beradik bawa walaupun berjauhan dari mata mereka (tapi dekat di hati).. =)

Setahun saya di Cypark Resources Berhad, memang jatuh sayang dengan rakan-rakan seperjuangan.. Namun perancangan Allah adalah yang paling HEBAT! Melangkah keluar dari CRB sebagai Sr Exec HR dengan perasaan sedih dan gembira bercampur baur...

Sedih kerana terpaksa meninggalkan rakan-rakan dan kenangan terbaik di sana. Tapi gembira kerana Allah melorongkan jalan dan mempermudahkan saya mencari ilmu dan pengalaman baru di tempat dan bidang baru... Banking Indistries.

Melihat kembali kenangan pada pertengahan tahun 2012. Banyak perkara yang berlaku dalam Diari Anna Zanariah.... Antaranya...

Mei 2012, kehilangan Tok Puteh yang pergi jauh dari kami buat selama-lamanya. Kesedihan saya berganda kerana persiapan perkahwinan sedang dilakukan memandangkan majlis perkahwinan saya seminggu lagi.. 

June 2012, Pernikahan saya dengan imam solat saya, peneman hidup saya, berada sebelah saya ketika susah dan senang, menjadi ayah kepada anak-anak kami, insyaAllah..



Hari ketiga pernikahan, saya melapor diri di Agrobank.. Semoga Allah melapangkan dada dan mempermudahkan urusan saya di sini, memberkati dan merahmati saya dalam mencari rezeki di sini. Ya Allah, aku tidak sanggup hilangnya rahmatMu untukku..

Pelbagai cubaan dan dugaan saya hadapi, namun Alhamdulillah.. I have shoulder to cry on. Allah telah meletakkan sesuatu itu memang paling sesuai untuk kita. Bersyukur... Redha... Ikhlas.. Semuanya baik.

2012 juga telah menjadikan saya PUAN JAMU. Senyum lebar kerana tidak pernah terfikir pun nak jual jamu.. Ianya bermula apabila ikhtiar menggunakan perubatan tradisional diizinkan Allah.. Sejak itu saya teruskan mengamalkan pengambilan perubatan tradisional berbanding perubatan moden.

Kini, berakhirlah sebuah Diari 2012 Anna Zanariah. Saya tidak perlu menutup buku lama kerana tanpa kenangan dan memori lama, saya tidak akan menempuh kenangan baru dan pengalaman baru.. Yang penting, sentiasa berusaha menjadi yang terbaik dan jangan lupa berdoa dan meminta keizinan Allah untuk melakukan setiap perkara dalam kehidupan kita.

Saya pasti penulisan ini agak 'kelam kabut' kerana saya masih mencari tune dalam penghasilan idea dan penulisan entri yang baik dan bermanfaat. Cukuplah perkongsian kisah hidup sebagai permulaan saya dalam menghasilkan entri yang lebih bermakna. Di sini saya kongsikan sesuatu buat anda:-


Bila duduk, duduk berguru

Bila tegak, tegak bertanya

Bila bercakap, cakap beradat

Bila diam, diam berisi

Bila berjalan, mencari kawan

Bila musyawarah, mencari muafakat 

Bila menghukum, mencari adil

Bergaul pada yang betul

Berkawan pada yang sejalan

Bersahabat pada yang bersifat

Berguru pada yang tahu

Meniru pada yang sejudu

Meneladan pada yang sepadan




Hidup ini pengalaman,

Pengalaman itu pengetahuan,

Pengetahuan itu ilmu,

Ilmu itu kehidupan,

Kehidupan itu amalan,

Amalan itu ibadah, 

Ibadah itu ketakwaan.


Sekian, pen off~

Titik Akhir Menjanjikan Satu Permulaan

Posted by annazanariah at 1/06/2013 02:09:00 AM 0 comments
Dengan ketibaan 2013, kita perkasakan yang ada, perbaiki yang kurang, tunaikan yang tertunda, bersiap siaga untuk hari mendatang. Kini bermula sinar dan cahaya ke arah yang lebih berjaya, mengecap bahagia dan hidup bermakna.

Let us not forget to pray and strive for strength. It is a time of hope for more successes, happiness and fulfillment.



Marilah bersama kita sentiasa mensyukuri limpahan nikmat dan kurniaan dariNya..


Alhamdulillah, saya masih berkesempatan untuk menyiapkan sebuah penulisan ringkas sebagai menyambut kedatangan 2013.






 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal