Wednesday, August 31, 2016

KBKK [27 Mac 2016 - Day 8: Bali - Malaysia]

Posted by annazanariah at 8/31/2016 02:40:00 PM 0 comments
TRAVELING -- It leaves you speechless, then turns you into a storyteller..

Hari terakhir kami di Bali!! 8 hari yang sangat memberi pengalaman yang sungguh bermakna dan bererti. Tentang keindahan alam, meraikan kepelbagaian manusia dan ciptaan Allah, mensyukuri Agama yang dianugerahkan.. Sesungguhnya Islam adalah agama yang benar. 

Apabila melihat kesungguhan penduduk Bali dengan kepercayaan mereka terhadap tuhan Trinity, terasa kerdilnya diri ini, lemahnya diri ini dalam menyampaikan dakwah. Bagaimana Nabi Muhammad menyampaikan dakwah kepada ummatnya dahulu... Bukan senang, tapi tidak mustahil. Ya, semuanya dengan izin Allah swt.

BYE-BYE BALI.. HELLO MALAYSIA..

Flight kami jam 4PM. So ada masa lagi untuk shopping last minute. So, pagi ni jom round dulu sekitar bandar Kuta. Awal-awal pagi, kurang sikit kesesakan. 



The Jayakarta Club Bali, Kuta --- highly recommended!!



Nampak tugu REKLAMASI tu? Penduduk asli Bali menolak pembangunan di Tanjung Benoa.



Last minute shopping di Krishna. Orang tak ramai lagi sebab masih pagi. Beli kopi Bali, t-shirt dan beberapa item cenderahati. Harga di sini sangat memuaskan berbanding toko-toko cenderahati yang lain.

Cash masih ada balance. So, kami decide beli makanan je lah. memandangkan Sneakers murah kat sana, apa lagi kami borong lah kan. Oh ya, kat sini pun ada Kartika Sari tau. Nyummeh!



Finally, kami sampai di Airport Ngurah Rai jam 12PM. Then, serahkan semula kereta kepada Pak Gusti's staff. Ohh ya, nampak tak kotak yang di dalam gambar kat atas tu? Kami terlupa nak wrap dulu. Just ikat dengan tali je tu. Kami ada bertanyakan harga wrapping luggage.. Rp80,000. Kena bayar dalam Rupiah ye. RM not acceptable. Alamak! Macam mana ni. Lastly teringat balik, kami ada bawa plastik sampah yg hitam tu. Idea pun datang.. 




Korang, kalau travel sendiri nanti, bawak camni. Standby in case nak guna. And memang berguna pun.



So wrap lah sendiri kemas-kemas ye. :)




Bye-bye Bali.. Till we meet again..





Ni antara souvenir yang diborong untuk family dan rakan-rakan. Signature Bali - Pie Susu, Kacang Disco, Kopi Bali, Pie Kacang.. But make sure makanan yang korang beli, mestilah ada tanda HALAL ye. HALAL kat sini dikeluarkan oleh Majlis Ugama Indonesia (MUI).

Pie Susu paling femes dan sedap adalah Pie Susu Dhian. Ni pun hasil survey-survey dalam blog dan juga tanya orang-orang Bali sendiri.



Semoga ada rezeki ke Bali lagi..




Monday, August 29, 2016

KBKK [26 Mac 2016 - Day 7: Sanur - Joger - GWK - Jimbaran - Krishna]

Posted by annazanariah at 8/29/2016 11:22:00 PM 0 comments
Hari Ke-7 Guys! Hari terakhir nak berjimba. esok dah nak balik. Jom pi Spa dulu pagi-pagi. Pakej murah bangat ye kawan-kawan. Kalau Spa yang di luar kawasan hotel memang konsep 'open' sikit. Kalau Spa di hotel, lebih privasi. Beza harga tak jauh sangat pon.



SANUR BEACH

Pantai Sanur ni terkenal dengan aktiviti pantai dan sukan air. Sepanjang pantai tu ada agent yang jual pakej Water Sport. Tunggu korang rajin nak survey je. Plan asalnya memang hari ini nak buat Water Sport, tapi saya pula tak sihat. Dah start 'running nose' and asyik bersin je. So cancel je lah. Kami hanya bersiar-siar menikmati keindahan pantai. InsyaAllah kalau kami datang lagi, Water Sport ni akan menjadi salah satu agenda utama kami!



Mr and Mrs Faizal in da House!



Kalau korang nak dive pun boleh pilih pekej kat sini tau. Ada sea walking, banana boat, spider boat, macam-macam lagi lah..




Nampaknya kami kembali lagi ke Ayam Penyet Sorabaya! Hahaha. Niat tu nak try makan di restoran lain, Banyak je yang ada label HALAL, tapi kami pula kureng berkenan. So, apa lagi.. Ayam Penyet juga lah ye..

Menu kami, set nasi ayam penyet, extra sambal penyet, extra tahu + tempe, soda gembira = wallah! Sambil diiringi music semulajadi (hujan turun sangat lebat masa ni). Nikmatnya~




Usai makan, jom kita usya Joger pulak. Kat sini jual Pabrik Kata-kata. Maksudnya tshirt kat sini semua ditulis dengan kata-kata yang kelakar dan unik! Butik ni terletak dekat je dengan Nasi Ayam Penyet Sorabaya tu. 

So, dapat lah tshirt sorang sehelai sebagai kenangan.



GARUDA WISHNU KRISHNA PARK

Tempat ni macam tempat rekreasi. Luas kawasannya. Nak masuk sana tu ada entrance fee. SO kami decide tak masuk lah. Bersiar-siar di luar je dan of kos, bergambar puas-puas.



Ramai juga yang berjogging kat sini. Parking tepi, bergambar kat sini dulu sebagai kenangan.


JIMBARAN BEACH

Jimbaran ni terkenal dengan tempat orang dinner sambil menikmati sunset. Jom tengok ape ada..


Memang sepanjang pantai tu ada restoran seafood. Tapi.. yang musykilnya ada juga hidangan arak. Ala... tak jadi lah nk dinner sini. So, kami jalan-jalan tengok ragam manusia dan keindahan alam. Tertarik bertul dengan pakcik penjual jagung ni. 'kereta' yang digunakan untuk menjual ni ada dicoretkan kata-kata motivasi.




Sambil jalan-jalan tu, tetiba ada sepasang suami isteri panggil kami untuk tolong ambilkan gambar diorg. Ni Sis Tre and Mas Mustafa. Sis Tre ni Lecturer English di Jakarta. Suaminya pula Lawyer. Bercuti sambil honeymoon katanya. Anak-anak tak ikut.. Dapat lah kenalan baru. Bersilaturahim kita..

KRISHNA

Saat yang dinantikan! Shopping spree~~ Ya Rabb.. Punya ramai orang. Krishna ni ada beberapa cawangan tau. Yang ni paling besar. Kat luar tu ada disediakan kerusi ye tuan-tuan. Kot-kot para isteri khusyuk shopping sampai tak hingat nak balik. kahkahkah..



Ha, tudia.. ramai kan?




Tadaaaa!! Hasilnya. Fuhh.. Penat tapi gumbira. Hope cukuplah untuk sedara mara sekalian di Malaysia. Lenguh dah kaki ni ha. Total shopping tu Rp 3juta ++. Better sekali shopping satu tempat je sebab kat luar tu ada kaunter untuk bungkus souvenir. Harga depends kepada bilangan kotak yang kita nak. Ok lah kan, tak perlu pening nk wrap sendiri.





Ni lah baju yang kami beli kat Joger siang tadi. Cool huh?

OK, kami sampai hotel pun dah dekat kul 12am. Letihnye tak payah cakap lah. Macam nak cabut kaki pikul atas bahu! 

Apa-apa pun, malam ni pack barang kat bilik sikit2. So, esok tak lah kelam kabut kan.

Ok, nnt sambung lagi. Daa...










KBKK [25 Mac 2016 - Day 6: Uluwatu - Kecak Dance - Karang Kurnia]

Posted by annazanariah at 8/29/2016 10:50:00 PM 0 comments
Before I met you, I never knew what it was like to be able to look at someone and smile for no reason..

It's Day 6 already! Cepat pulak masa berlalu. Sebabkan plan hari ni nak santai-santai je, so kami keluar tengahari sikit. Plan asalnya pagi nak ke spa di Club, tapi terlupa nak booking semalam. Haha.  Apa-apa pun, jom fill tank (perut) dulu. Bekalan makanan dari Malaysia dah licin. So kena lah cari makan di kedai-kedai makan sekitar ye.


AYAM PENYET SORABAYA



Menu kami, dua set ayam penyet, Es Teh Lemon, Jus Alpukat. Nyummy.. Sedap plak Alpukat kat sini. Smooth, kombinasi avocado dan coklat yang sangat ngam!


PURA LUHUR, ULUWATU

Selesai makan, kami ke Uluwatu. Ni pun salah satu lagi tarikan pelancong. Kawasan Uluwatu ni agak besar tau. Ketibaan pelancong disambut dengan monyet-monyet yang nakal. Hati-hati dengan barang yang anda bawa ye.

Teringat kenangan masa saya nak beli tiket masuk. Penjaga tiket tanya, 'Mbak Indonesia?'. Tapi saya dengan tersipu-sipunya jawab.. 'Bukan'. Then dia reply.. 'Ohh.. Mesti Malaysia kan'. Hahaha.. Dah dua tiga orang cakap muka saya gaya orang Bogor or Bandung! Hm... maybe ada salah silah campuran dari sana. Sape tahu kan? Ngeee~



Masuk dalam ni wajib pakai kain dan pengikat pinggang yang disediakan.

Kuil Luhur ni dibina di pinggir tebing yang setinggi lebih kurang 70 meter, dan wajaran tebing tu menghala ke laut. Menurut kepercayaan, batu ini dikatakan menjadi sebahagian dariapa Dewa Dewi ape ntah. Asal usul perkataan Luhur ni adalah daripada perkataan 'ngeluhur' yang bermaksud 'untuk pergi'. 



Kalau korang ke sini, jangan lupa Kecak Dance. Tapi jangan lupa baca sinopsis dan jalan cerita yang diorg bagi tau. Klau tak baca, mmg tak faham lah. Ada watak Monyet, Dewa, Dewi, Kijang Emas.. Ape lagi tah. Jalan cerita tu pendek je. Tapi sebab ada nyanyi and bunyi-bunyi plus upacara penyembahan masa awal-awal persembahan tu, lebih kurang dua jam juga lah.


Penonton punyalah ramai. Make sure korang masuk awal sikit supaya dapat cari port yang terlindung panas. kihkihkih. Kitorang masuk lambat, so duduk betul2 mengadap ke tengah laut. Masa matahari nak terbenam tu, memang betul-betul silau!

Habis show dalam kul 8. Berjalan ramai-ramai keluar dari kawasan Uluwatu tu kena hati-hati dengan penyeluk saku ye.



On the way balik tu, kami ingat nak singgah cari kudap-kudapan. Plan asalnya nak singgah Krishna, tapi bila dah malam, tak jumpa pulak. Sudahnya singgah di Karang Kurnia. Ada beberapa buah bas stop kat sini. Bawa pelancong entah dari mana. Boleh tahan ramai juga shopping time gini ye.

So kami beli kopi Bali, kacang dan Pie Susu. Cenderahati esok baru beli.

Ok.. Off dulu.. Daa..




KBKK [24 Mac 2016 - Day 5: Bedugul - Taman Ayun - Tanah Lot]

Posted by annazanariah at 8/29/2016 10:08:00 PM 0 comments
Assalamualaikum,

Waaa.. lama betul tak update entry.. Entry ni dah lama terperap dalam draft. Ni baru ada masa sikit nak update. Kalau tak update, sayang plak kan. lagi pun ni salah satu cara nak simpan memory. =)

THE JAYAKARTA CLUB, KUTA KE BEDUGUL

Plan hari ni kami berdua akan ke Tasik Bratan, Bedugul. Ianya terletak di kawasan Tabanan. Boleh tahan jauh juga dari Kuta ke Bedugul. Dengar cerita tempat sana sejuk, ala-ala Cameron Highland gitew~




Jom join kanak-kanak main kat play ground

Kami sampai sini lebih kurang jam 10.00am. Jarak perjalanan lebih kurang dua jam dari Kuta (maybe tercampur masa kami sesat). Hehehe.. Kedinginan tu rasa, tapi matahari bersinar terik tu buatkan kulit terasa sedikit perit.



Jom bergambar dulu.. Opss.. Topi kat sini lebih murah compare yang saya tengok di Tirta Empul. Kalau nak usya2 souvenir pun ada di sini. Shop lot tu rata-rata yang menjual di situ penduduk asal Bali..



Kalau korang nak abadikan kenangan indah di sini, ada Photographer express tau. Harga sekeping gambar Rp15,000. Kami beli lah dua berlatar belakangkan Gunung dan Tasik Bratan. Kalau korang zoom rapat2 kat belakang tu, ada Masjid Kubah Biru. Besar masjid ni.




Lebih kurang jam 1.00 pm perut lapoooo.. Semalam Pak Andre ada suggest makan di sini. Katanya Restoran di sini dimiliki oleh Muslim. Dia suruh try juga Ayam Taliwang. Menu khas Madura. So, jom order dulu. Lapar.. Lapar...



Tudia.... Ayam Taliwang sekor (saiz anak ayam ye kawan-kawan) untuk my sayang, bersama Es Jeruk. Nasi Goreng Special for me, bersama Es Teh Manis. Rasanya sedap. Boleh lah nak makan. Harga agak mahal. Maybe sebab kawasan ni je yang ada Restoran Muslim.




Selesai makan, jom solat dulu. Kami ambil kesempatan bersolat di Masjid Kubah Biru, nun di atas bukit. Airnye, Ya Allah... sejuk.... sangat segar!




Usai solat tu, nampak redup sikit. Kabus mula turun ke bawah. Rasanya lebih sejuk dari pagi tadi. OK.. Jangan ambil masa lama sgt ye. Ada destinasi seterusnya.. JOmmmm..



BEDUGUL KE PURA AYUN

Pura Ayun ni terletak di daerah Megwi. Ni pura lama yang rasanya dah tak digunakan lagi dah. Nak masuk sini pun ada entrance fee.. Katanya tempat ni salah satu daripada kuil-kuil menarik di Bali.. Mungkin pada pandangan penganut Hindu lah kot kan. Sekeliling Pura Ayun ni ada pokok-pokok yang merimbun. Rasa macam jalan-jalan dalam taman gitew. Ada sebatang sungai mengalir jernih, di mana ada juga pengunjung yang mandi manda di situ.





Snap and Win! Hahaha..


PURA AYUN KE TANAH LOT

Ni lah tempat yang saya tak sabar-sabar nak pergi! Memang sengaja sampai sini lewat sikit. Supaya dapat tengok sunset. Subhanallah.. Segala puji bagi Allah yang menciptakan segalanya. Cantik sangat-sangat pemandangan kat Tanah Lot!




Kami masuk sini lebih kurang jam 5PM. Beberapa jam sahaja lagi kami akan menikmati suasana matahari terbenam. Jom bergambar dulu puas-puas. Korang kena pergi dan tengok sendiri. Ya Allah~ Cantik sangat2 lah.




Kalau nak naik atas Pura Ular Putih tu, kena renjis-renjis Holy Water and pakai tandey beras dulu kat dahi. So, we decided not to go lah kan. Takkan sebab nak tengok keindahan alam dari atas tu, sanggup plak nak ikut adat upacara keugamaan Hindu. Nehi.. Nehi..

Kat sini pun ada Kecak Dance tau. Tapi we all decide tak tengok kat sini. Esok baru tengok Kecak Dance kat Uluwatu. Kat situ lagi besar 'stage' katanya..



Cantik kan korang? Layan pemandangan jap.. Pastu Jom balik! Badan pun dan melekit dah seharian berjalan. Letih tapi seronok!











 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal