Monday, November 21, 2016

Trip ke Vietnam - 19 - 21 Ogos 2016 : DAY 1

Posted by annazanariah at 11/21/2016 10:18:00 PM

Assalamualaikum~

Lama tak bersiaran. Dan lama juga dah entry ni terpendam dalam draft. Masa agak tidak mengizinkan untuk saya update (alasan eh?). Apa-apa pun draft ni perlu ditukarkan sebagai published entry juga. Mungkin boleh menjadi panduan dan rujukan kepada orang lain juga.. Kan? Kan? Kan?

Kali ini saya dan Mr Heartthrob ke Vietnam pula. Ni first time buat kami ke Vietnam (Ho Chi Minh) dan paling best sebab kami ke sana tanpa tour guide. Hanya berpandukan panduan daripada blogger-blogger yang pernah ke sana saja. Basically tujuan kami ke HCM adalah untuk survey barang-barang yang boleh di bawa ke Malaysia untuk diniagakan. Disamping tu bercuti lah sekali kan.. Apa salahnya.

Tiket Air Asia dah ditempah awal (kira-kira 2 bulan) dengan harga promo AA. Hotel pula kami tempah di Agoda. Ok lah kan RM402.00 return utk dua orang. Penginapan kami pula di Bali B Hotel. Kira-kira 600m sahaja dari Ben Thanh Market. Ok lah kot. Masa tu dok survey ramai yang suggest Pink Saigon dan hotel2 sekitar Lorong 1 Malaysia, tapi malangnya dah penuh..

19 Ogos 2016


Malasnye lah nak buat entry asing-asing. Saya ringkaskan cerita je lah ye. Hihi. Flight kami awal pagi dan sampai di airport HCM ni lebih kurang jam 8.00 AM. Ada perbezaan masa sejam dari Malaysia. Sesampainya kami di airport, terus keluar dan belok ke arah kanan cari bas. Bas bernombor 152 ye kawan-kawan. Murah dan menjimatkan. Masa tu tak ramai pun orang. Tiket berharga 5000Dong (lebih kurang RM0.90) seorang. Ok Murah. Kalau uoll naik teksi charge yang dikenakan sekitar 150,000 - 200,000 Dong. Beza kan?

Ohh lupa, macam biasa, kami akan cari Money Changer kat Chow Kit. Boleh tgk review sy dalam entri Ke Bali Ke Kita. Hihi. Tukar sikit je dulu untuk buat duit runcit. RM199.80 = 1,080,000.00 Dong. Terus jadi jutawan kan. Kat sana bawa RM je. Senang nak buat kira-kira.

Perjalanan naik bas ni best. Boleh lihat-lihat bandar sekitar HCM yang rata-ratanya menunggang motosikal. Perjalanan ke Pasar Ben Thant mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sebenarnya kami pun terlupa nk print map dari Ben Thant ke Hotel. So tawakkal je lah ye.



Ada orang tu dah lapar. Hihi.. Ni pun salah satu tips jimat. Bawa bekalan makanan secukupnya. Bukan ape, sebab kita tak pasti adakah makanan kat sini memenuhi selera kita kan. Daripada kelaparan, baik standby je. Macam biasa, ada roti, maggi, milo, sup kimball, tuna dan energy bar. So satu bag ni dipenuhi makanan je ok. 



Ni hero saya! Jauh jugak berjalan dari Ben Thant Market ke kawasan ni. rasanya dalam 700 meter jgk. Orang lain back pack bawa beg galas, kami bawa beg beroda. Ok, next tips.. Jangan sesekali korang naik beca yang ada disekitar Ben Thant tu. Diorg akan approach korang dengan tanpa jemu tau. Dan korang kena buat tak tahu je. Senyum dan berlalu pergi. Diorg akan offer 5 Dollar je, tp bila dah sampai nnt siaplah diorg ketuk. Disebabkan kita tak biasa, sure 'terpaksa' bayar! 

Cabaran melintas jalan! Yeah... first time experience nak melintas jalan. Menurut quick tips yang saya dapat melalui Youtube, kalau nak melintas jalan di HCM ni, mmg kena ada keberanian dan keyakinan 100%. Kalau nak tunggu takde kenderaan baru nak lintas, mmg sampai kesudah lah tak melintas. So, ikut je Zebra Line, agak2 macam selamat sikit, lintas je. Secara automatik kenderaan akan mengelak daripada kita. So kalau nk lintas sambil pejam mata pun boleh (ni gurau!). Tapi cuak gak! Pheww~



Tadaa~~~ Kami sampai di Hotel kira-kira jam 10am. Memandangakan masih awal, dan kalau early-in kena bayar 15Dollar, so kami decide tunggu masuk jam 2pm lah. Tapi, luggage camne??? Jangan risau, luggage boleh tumpang letak di kaunter. InsyaAllah selamat dan pastikan barang berharga tidak ditinggalkan, dan beg anda dikunci ye. 

Sebelum kami ke destinasi pertama (Ben Thant Market), kami dapatkan map dari kaunter Hotel, dan tanyakan sedikit maklumat berkaitan HCM dan pakej yang ditawarkan. Kami tertarik dengan pakej Sungai Mekong. Half day trip 18USD/pax.  Macam best kan. Ada lebih dari 5 tempat akan dilawati. Tapi kami KIV dulu. Jom shopping dulu. Tgk macma mana nanti.. Hohohoho...

Korangggggg.. Excitednya sampai Ben Thant Market. Murah taw. Pssstt.. ada Naelofar Shawl, kain ela, pakaian siap jahit, beg2, Sutera Vietnam dan macam-macam lagi lah. Yang pastinya murah dan tips yang seterusnya adalah BARGAIN! So, test skill bargain dulu.. Hasil tangkapan saya 10 helai Naelofar Instant Shawl, 3 pasang kain Sutera Dubai. Harga?? Memang terlajak murah!!


Kat sini lah tempat saya buat tangkapan. Saya guna RM je. Dan si penjual ni pandai berbahasa MELAYU. Ohhh senang nk nego. Beli sikit dulu, pastu jalan pusing-pusing sekitar pasar. Mungkin sebab awal lagi, pasar ni tak crowded sgt seperti yang diceritakan oleh blogger lain.



Kalau korang berkesempatan, singgah lah ke kedai ni. Exclusive dan ada jual original Vietnam Coffee. Harga dia?? Korang tengok lah sendiri. Hihi.. Kedai ni betul-betul depan pintu keluar No 6 Pasar Ben Thant.



Dah puas pusing-pusing pasar, perut pun dah lapar. Jom lah ke hotel dulu. Urusan check in senang. Just tunjukkan booking slip, and diorang akan buat semakan, done!. Ok, tips lagi.. Jangan lupa buat salinan Passport. Kami tak pasti memang prosedur hotel-hotel di Vietnam macam ni ke.. Diorang akan simpankan Passport korang. Aishhh risau jgk kan. Tapi diorang berkeras yang mengatakan ini adalah prosedur. So tawakkal je lah. Huhu..

Berbalik kepada Pakej yang kami tengok tadi, setelah berbincang bertolak campur bahagi darab, tak jadi lah ke Sungai Mekong Tour tu. Tak puas shopping. uhuiii..

Usai refresh diri, solat, lunch n rest, kami akan keluar untuk ke Pasar Malam sekitar pasar Ben Thant. Kami keluar jam 7.00 PM (waktu Vietnam). Neves jugak ni nak keluar malam. Kami ada maklumkan kepada penjaga kaunter. Dia turut pesan, jaga barang peribadi elok-elok sebab banyak penyeluk saku.

Misi kami, survey dulu barang-barang, dan dapatkan kopi terbaik Vietnam! Yeay.. Ana n Faizal the coffee lover.. Kami dan kopi berpisah tiada.


Laa.. ramai orang berjalan waktu malam pon. Ada satu sukan yang unik. Macam sepak takraw, tapi diorang guna macam bulu ayam yang digumpal. Lupa nak snap pic. 


Nampak tak? Ramai kan manusia. Hehehe. Meriah!!


Ada orang jogging, main skate board, main roller blade, dating pun ada, lepak-lepak pun ada..


Dok bergambar je, bila nak sampai Pasar Malam kan? Hehehe..


OK, finally.. Wow.. Amazing. Harga lagi murah daripada Pasar Ben Thant lah korang. Tengok beg kulit tu. Aduh.. Rambang mata.. Nampaknya tak menyesallah kami cancel pakej tour tu. Sebab esok nak jalan-jalan area HCM sendiri. Ala-ala explorace gitu. hew hew hew..

So, malam ni saya topup lagi hasil tangkapan. Lagi 15 helai shawl Naelofar, Sutera Vietnam untuk mak dan MIL, dan Bokitta 5 helai. 

Sambil jalan-jalan tu nampak lah si Penjual Kopi. Ada tulis HALAL. So kami pun try beli satu. Beratur panjang. Mungkin sebab dah famous. Sambil-sambil tu usya jugak apa bahan-bahan yang dia gunakan. Hehehe.


Weee.. Ni lah hasilnya. Supper kami di HCM. Kopi Trung Nguyen + Susu Krimer (Vinamilk). Susu ni susu pekat tau, even dok dalam kotak. Memang khas untuk buat kopi. Rasa kopi tu.. perghh.. ummphh.. Sebijik macam yang kitorg beli tadi. So setiap hari buat kopi sendiri lah. Tak payah beli dah. Puas hati. Hohoho..

Ok, badan dah penat. jauh berjalan kaki. Nak tengok TV pun, tak faham. Siaran HBO pun dah dialih suara ke Bahasa Vietnam. Adoi.. tido je lah. Hahaha..


X.O.X.O

2 comments on "Trip ke Vietnam - 19 - 21 Ogos 2016 : DAY 1"

eima on November 22, 2016 at 8:59 AM said...

kami pi hcmc dulu guna guide .... best jg la .... ptg shopping pg2 berjln ....

annazanariah on November 22, 2016 at 1:09 PM said...

Next time boleh lah try redah sendiri pula kan? Kami akan ke hcm lagi next year utk jalan2 pulak. Hmmm kalau terbabas shopping lg nak buat camne kan. Hihi. Btw tq sudi singgah..

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal