Tuesday, November 22, 2016

Trip ke Vietnam - 19 - 21 Ogos 2016 : DAY 3

Posted by annazanariah at 11/22/2016 09:55:00 PM 2 comments
21 Ogos 2016 - Bye Bye Vietnam.. Till we meet again ya!


Rasa sekejap sangat ada kat Vietnam. Hehe. Bunyi macam tak puas shopping lagi.. Memandangkan flight kami jam 1.30 PM, ada masa lagi nak round-round sekitar bandar HCM. Mujur ada superhero yang tolong bawakan beg. Love you so much! No bilik 307! Ada significant value sebab date 30 Julai adalah date yang sangat bermakna.

Kitorang check out tepat kul 9.00 am. Make sure korang jangan lupa ambil balik passport ye. 



Tudia beg-beg yang nak kena bawa sejauh 600 meter. Hehehe..




Wefie dulu~ Jalan slow-slow sampailah ke Bus Stand depan Ben Thant Market. Masa ada sikit lagi, so masuk pasar balik usya2 Ray Ban. Finally, dapat jugak MR Handsome sorang ni beli Ray Ban Diamond Hard. Harga boleh tahan lah. Murah sikit daripada harga di Malaysia. Cool~



Ni lah rupa Bus Stand tu. Nampak kat depan tu? Bangunan tu macam Bangunan Menara Rebung TM kan? Make sure korang naik bas yang betul tau. Untuk ke Airport, kena beratur line yang diseberang sana. Disebabkan kami bawa beg macam banyak kan, so kena charge untuk 3 seat (5000Dong x 3). Tapi still berbaloi kan. Penat sikit takpe, buat kata MH, "Barulah adventure!" :)

Perjalanan mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sampai di airport, kami terus beratur untuk masuk bahagian Departure..

Sementara menunggu untuk terbang, perut pun lapar. Mujur bawa bekalan secukupnya. Roti dah disapu tuna siap-siap, dengan air kopi ais Vietnam yang dah siap-siap bancuh semalam dan bekukan. Wallah! Sedap weih..



Untunglah orang tu.... Dapat Ray Ban.



Biarkan dia selfie puas-puas. Kui kui kui~



Flight delay 15 minit. Mari kita berhuhu..


HELLO MALAYSIA! Alhamdulillah, selamat mendarat setelah lebih kurang dua jam di udara.

InsyaAllah, ada rezeki kami akan kembali lagi untuk jalan-jalan pulak. Sape nak join kami next year? Bagi tau awal2, senang nak plan. :)

Bereh! Daa...

Monday, November 21, 2016

Trip ke Vietnam - 19 - 21 Ogos 2016 : DAY 2

Posted by annazanariah at 11/21/2016 11:07:00 PM 0 comments
It's DAY 2!!


Jom jalan-jalan sekitar HCM. Sambil jalan, kita tengok dan belajar. Kehidupan orang Vietnam banyak bergantung kepada perniagaan. Ada berniaga kecil-kecilan, sampailah ke perniagaan besar. Ada yang berniaga di tepi jalan, ada yang berniaga di dalam Mall, sejuk beraircond. 


Kalau korang nak tahu, boleh dikatakan setiap sudut tempat ada Tourist Police. Nampak tak kat belakang tu? Dan diorang ni sangat helpfull, cumanya kemahiran berbahasa Inggeris kureng sikit. Kalau tanya direction tu, confident je dia bgtau, tapi dalam Bahasa Vietnam lah. Pandai-pandailah fahamkan ye.


Ni antara Mall yang besar di tengah-tengah HCM. Harga barang-barang tak jauh beza sangat dengan harga di Malaysia. Sebab Branded kan. 


Mall ni terletak bersebelahan dengan Saigon Centre Mall. Boleh lah cuci-cuci mata kan..



Korang boleh nampak orang-orang Vietnam ni sangat kreatif tau. Macam-macam diorang boleh bawa guna motor. Ni contohnya. Bawa peti sejuk!!




OK, kalau korang kekurangan cash money, boleh cari Sun Wah Tower ni. Ada ATM Maybank. Tapi sebelum tu, korang kena activate dulu pengeluaran di luar negara. Guna Maybank2u je. Ada charge sikit lah. Kedai-kedai di Vietnam ni tak banyak yang guna terminal kad kredit.


Dah penat jalan, singgah minum jap di Restoran Hajah Basiroh di Lorong 1Malaysia. Kat sini majoriti orang Malaysia! Hehehe. Tapi harga makanan dan minuman, sendiri mau ingat lah ye. Twister botol kecik ni pun dah RM4.50. 


Ni signature Vietnam! Vietnam Roll. Superb.. Sedap sangat. Rasa tu tak strong sgt, tapi fresh. Kesegaran bahan-bahan sebagai inti tu di balut dengan Paper Rice. Korang patut cuba!


So, dah dapat survey kedai-kedai sekitar Ban Thant. Memang murah. Kalau beli pukal, lagi lahhhh murah. Kaki pun dah letih. Jom balik hotel dulu rest and lunch.

Pas maghrib kami keluar semula ke Pasar Malam shopping lagi. Banyak lagi list kiriman dari Malaysia.

Antara barang hasil tangkapan malam ni:
Sutera Vietnam
Bokitta
Shawl
Pasu dari Buluh
TShirt
Fridge Magnet
Telekung
Kopi
Baju Siap Jahit

Tak boleh sangat nak beli banyak-banyak, sebab nanti terlebih muatan pulak! Kalau ikutkan nak shopping lagi :)

Malam ni pack barang siap-siap. Esok dah nak balik. Tengah memikir, macam mana nak ke bus stand kat Ben Thant tu dengan bawa barang-barang dan beg berat. Hmm.. 

Ok lah. esok sambung lagi.. daaa...








Trip ke Vietnam - 19 - 21 Ogos 2016 : DAY 1

Posted by annazanariah at 11/21/2016 10:18:00 PM 2 comments

Assalamualaikum~

Lama tak bersiaran. Dan lama juga dah entry ni terpendam dalam draft. Masa agak tidak mengizinkan untuk saya update (alasan eh?). Apa-apa pun draft ni perlu ditukarkan sebagai published entry juga. Mungkin boleh menjadi panduan dan rujukan kepada orang lain juga.. Kan? Kan? Kan?

Kali ini saya dan Mr Heartthrob ke Vietnam pula. Ni first time buat kami ke Vietnam (Ho Chi Minh) dan paling best sebab kami ke sana tanpa tour guide. Hanya berpandukan panduan daripada blogger-blogger yang pernah ke sana saja. Basically tujuan kami ke HCM adalah untuk survey barang-barang yang boleh di bawa ke Malaysia untuk diniagakan. Disamping tu bercuti lah sekali kan.. Apa salahnya.

Tiket Air Asia dah ditempah awal (kira-kira 2 bulan) dengan harga promo AA. Hotel pula kami tempah di Agoda. Ok lah kan RM402.00 return utk dua orang. Penginapan kami pula di Bali B Hotel. Kira-kira 600m sahaja dari Ben Thanh Market. Ok lah kot. Masa tu dok survey ramai yang suggest Pink Saigon dan hotel2 sekitar Lorong 1 Malaysia, tapi malangnya dah penuh..

19 Ogos 2016


Malasnye lah nak buat entry asing-asing. Saya ringkaskan cerita je lah ye. Hihi. Flight kami awal pagi dan sampai di airport HCM ni lebih kurang jam 8.00 AM. Ada perbezaan masa sejam dari Malaysia. Sesampainya kami di airport, terus keluar dan belok ke arah kanan cari bas. Bas bernombor 152 ye kawan-kawan. Murah dan menjimatkan. Masa tu tak ramai pun orang. Tiket berharga 5000Dong (lebih kurang RM0.90) seorang. Ok Murah. Kalau uoll naik teksi charge yang dikenakan sekitar 150,000 - 200,000 Dong. Beza kan?

Ohh lupa, macam biasa, kami akan cari Money Changer kat Chow Kit. Boleh tgk review sy dalam entri Ke Bali Ke Kita. Hihi. Tukar sikit je dulu untuk buat duit runcit. RM199.80 = 1,080,000.00 Dong. Terus jadi jutawan kan. Kat sana bawa RM je. Senang nak buat kira-kira.

Perjalanan naik bas ni best. Boleh lihat-lihat bandar sekitar HCM yang rata-ratanya menunggang motosikal. Perjalanan ke Pasar Ben Thant mengambil masa lebih kurang 45 minit. Sebenarnya kami pun terlupa nk print map dari Ben Thant ke Hotel. So tawakkal je lah ye.



Ada orang tu dah lapar. Hihi.. Ni pun salah satu tips jimat. Bawa bekalan makanan secukupnya. Bukan ape, sebab kita tak pasti adakah makanan kat sini memenuhi selera kita kan. Daripada kelaparan, baik standby je. Macam biasa, ada roti, maggi, milo, sup kimball, tuna dan energy bar. So satu bag ni dipenuhi makanan je ok. 



Ni hero saya! Jauh jugak berjalan dari Ben Thant Market ke kawasan ni. rasanya dalam 700 meter jgk. Orang lain back pack bawa beg galas, kami bawa beg beroda. Ok, next tips.. Jangan sesekali korang naik beca yang ada disekitar Ben Thant tu. Diorg akan approach korang dengan tanpa jemu tau. Dan korang kena buat tak tahu je. Senyum dan berlalu pergi. Diorg akan offer 5 Dollar je, tp bila dah sampai nnt siaplah diorg ketuk. Disebabkan kita tak biasa, sure 'terpaksa' bayar! 

Cabaran melintas jalan! Yeah... first time experience nak melintas jalan. Menurut quick tips yang saya dapat melalui Youtube, kalau nak melintas jalan di HCM ni, mmg kena ada keberanian dan keyakinan 100%. Kalau nak tunggu takde kenderaan baru nak lintas, mmg sampai kesudah lah tak melintas. So, ikut je Zebra Line, agak2 macam selamat sikit, lintas je. Secara automatik kenderaan akan mengelak daripada kita. So kalau nk lintas sambil pejam mata pun boleh (ni gurau!). Tapi cuak gak! Pheww~



Tadaa~~~ Kami sampai di Hotel kira-kira jam 10am. Memandangakan masih awal, dan kalau early-in kena bayar 15Dollar, so kami decide tunggu masuk jam 2pm lah. Tapi, luggage camne??? Jangan risau, luggage boleh tumpang letak di kaunter. InsyaAllah selamat dan pastikan barang berharga tidak ditinggalkan, dan beg anda dikunci ye. 

Sebelum kami ke destinasi pertama (Ben Thant Market), kami dapatkan map dari kaunter Hotel, dan tanyakan sedikit maklumat berkaitan HCM dan pakej yang ditawarkan. Kami tertarik dengan pakej Sungai Mekong. Half day trip 18USD/pax.  Macam best kan. Ada lebih dari 5 tempat akan dilawati. Tapi kami KIV dulu. Jom shopping dulu. Tgk macma mana nanti.. Hohohoho...

Korangggggg.. Excitednya sampai Ben Thant Market. Murah taw. Pssstt.. ada Naelofar Shawl, kain ela, pakaian siap jahit, beg2, Sutera Vietnam dan macam-macam lagi lah. Yang pastinya murah dan tips yang seterusnya adalah BARGAIN! So, test skill bargain dulu.. Hasil tangkapan saya 10 helai Naelofar Instant Shawl, 3 pasang kain Sutera Dubai. Harga?? Memang terlajak murah!!


Kat sini lah tempat saya buat tangkapan. Saya guna RM je. Dan si penjual ni pandai berbahasa MELAYU. Ohhh senang nk nego. Beli sikit dulu, pastu jalan pusing-pusing sekitar pasar. Mungkin sebab awal lagi, pasar ni tak crowded sgt seperti yang diceritakan oleh blogger lain.



Kalau korang berkesempatan, singgah lah ke kedai ni. Exclusive dan ada jual original Vietnam Coffee. Harga dia?? Korang tengok lah sendiri. Hihi.. Kedai ni betul-betul depan pintu keluar No 6 Pasar Ben Thant.



Dah puas pusing-pusing pasar, perut pun dah lapar. Jom lah ke hotel dulu. Urusan check in senang. Just tunjukkan booking slip, and diorang akan buat semakan, done!. Ok, tips lagi.. Jangan lupa buat salinan Passport. Kami tak pasti memang prosedur hotel-hotel di Vietnam macam ni ke.. Diorang akan simpankan Passport korang. Aishhh risau jgk kan. Tapi diorang berkeras yang mengatakan ini adalah prosedur. So tawakkal je lah. Huhu..

Berbalik kepada Pakej yang kami tengok tadi, setelah berbincang bertolak campur bahagi darab, tak jadi lah ke Sungai Mekong Tour tu. Tak puas shopping. uhuiii..

Usai refresh diri, solat, lunch n rest, kami akan keluar untuk ke Pasar Malam sekitar pasar Ben Thant. Kami keluar jam 7.00 PM (waktu Vietnam). Neves jugak ni nak keluar malam. Kami ada maklumkan kepada penjaga kaunter. Dia turut pesan, jaga barang peribadi elok-elok sebab banyak penyeluk saku.

Misi kami, survey dulu barang-barang, dan dapatkan kopi terbaik Vietnam! Yeay.. Ana n Faizal the coffee lover.. Kami dan kopi berpisah tiada.


Laa.. ramai orang berjalan waktu malam pon. Ada satu sukan yang unik. Macam sepak takraw, tapi diorang guna macam bulu ayam yang digumpal. Lupa nak snap pic. 


Nampak tak? Ramai kan manusia. Hehehe. Meriah!!


Ada orang jogging, main skate board, main roller blade, dating pun ada, lepak-lepak pun ada..


Dok bergambar je, bila nak sampai Pasar Malam kan? Hehehe..


OK, finally.. Wow.. Amazing. Harga lagi murah daripada Pasar Ben Thant lah korang. Tengok beg kulit tu. Aduh.. Rambang mata.. Nampaknya tak menyesallah kami cancel pakej tour tu. Sebab esok nak jalan-jalan area HCM sendiri. Ala-ala explorace gitu. hew hew hew..

So, malam ni saya topup lagi hasil tangkapan. Lagi 15 helai shawl Naelofar, Sutera Vietnam untuk mak dan MIL, dan Bokitta 5 helai. 

Sambil jalan-jalan tu nampak lah si Penjual Kopi. Ada tulis HALAL. So kami pun try beli satu. Beratur panjang. Mungkin sebab dah famous. Sambil-sambil tu usya jugak apa bahan-bahan yang dia gunakan. Hehehe.


Weee.. Ni lah hasilnya. Supper kami di HCM. Kopi Trung Nguyen + Susu Krimer (Vinamilk). Susu ni susu pekat tau, even dok dalam kotak. Memang khas untuk buat kopi. Rasa kopi tu.. perghh.. ummphh.. Sebijik macam yang kitorg beli tadi. So setiap hari buat kopi sendiri lah. Tak payah beli dah. Puas hati. Hohoho..

Ok, badan dah penat. jauh berjalan kaki. Nak tengok TV pun, tak faham. Siaran HBO pun dah dialih suara ke Bahasa Vietnam. Adoi.. tido je lah. Hahaha..


X.O.X.O
 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal