Sunday, May 08, 2011

Hukum Menyebut Oh My God! (OMG)

Posted by annazanariah at 5/08/2011 12:03:00 AM
Assalamualaikum...,

Sejak dua minggu ni ada je DATE.. Hehehe.. Gi makan2 dengan kawan2.. Maklumlah dah tak lama lagi Anna akan meninggalkan UTM terchenta ni.. Huhu.. Sedihnya... Rasa berat hati je nak tinggalkan zaman perkuliahan.. Perlu bersedia untuk memikul tanggungjawab yang lebih besar, berfikir secara matang, bertingkah laku secara matang dan sebagainya lah. Memetik kata-kata seorang lecturer yang Anna sayang --- "Tamatnya sesi kuliah ni, bukan bermakna berhenti mencari ilmu. Sentiasalah mencari ilmu di muka bumi Allah ini. Sampaikan ilmu kepada orang lain.." Dan yang paling best ayat beliau --- "Berfikir dan bertindaklah secara seorang SARJANA...". Perghh.. Memang mendalam maksudnya.. =)

OK lah, ape kena mengena dengan tajuk ye? OK, berbalik kita kepada tajuk kat atas tu: HUKUM MENYEBUT OH MY GOD (OMG) atau ada yang sebut O-EM-JI..


Sure U all pernah dengar rakan-rakan disekeliling kita ni sebut perkataan demikian? Anna akui Anna juga pernah sebut 'word' tersebut dulu. Tapi selepas dengar lecturer Anna (Dr Faizah Abd Ghani) bahaskan tentang 'word' tersebut terus takut dan berhati2 bila nak tersebut.. Kadang2 terbabas jugak! Astaghfirullah~~~ Betapa nipisnya imanku..

Anna nak tanya, jawab secara jujur k.. SEMASA U ALL SEBUT 'WORD' TERSEBUT, U ALL MAKSUDKAN ALLAH atau JUZ SAJA2 SEBUT? Mungkin dah jadi TABIAT untuk sebut kan? Menurut Dr., akidah sedikit goyah apabila menyebutnya tanpa betul2 tumpuan memberi maksud ALLAH. Sebaliknya hanya membayangkan GOD @ TUHAN. Bukan Allah... Nau'zubillah kalau itu berlaku...

Berikut Anna petik artikel daripada Majalah Wanita ruangan Kemusykilan Agama yang dijawab oleh Datuk Dr Mashitah Ibrahim berkenaan hukum menyebut “Oh My God” ini. Semoga ia memberi pengajaran buat kita semua dan lepas ni kalau nak sebut nama tuhan kita, biar ia jelas dan sampai maksudnya. … Ya Allah Ya Tuhanku….





(right click-open new tab untuk tumbesaran beliau)

So, camne? Apa pandangan U all tentang perkara ini? Adakah perlu dipandang ringan atau perlu dihebah-hebahkan? Atau perlu perdebatan lagi? Anna harap kepada rakan-rakan di luar sana dapat bersama-sama memberi respon sebab ianya melibatkan AKIDAH. Ya Allah ampuni aku sekiranya perkara yang disampaikan menyebabkan kemurkaanMu...

Wallahu'alam~~

5 comments on "Hukum Menyebut Oh My God! (OMG)"

Encik MamaT on May 8, 2011 at 2:04 AM said...

tak tau la kalo korang semua ada ilah selain Allah...

little cart00n on May 8, 2011 at 9:02 AM said...

tak susah pun kalau nak sebut Ya Allah kan? :)

Badrul Hafiz on May 8, 2011 at 6:16 PM said...

mintak share ye tuan rumah

N I A on May 8, 2011 at 8:42 PM said...

kak anna,...zati da lme fikir pasal perkataan itu,....thank kak atas perkongsian ilmu dri pensyarah akk tue,...

Bagi pandangan zati,....dgn menyebut ALLAH ,..or YA ALLAH
ia lebih mendalam maksudnya,. sebuah pengharapan dri seorg hamba kpd Pencipta ,...secara tidak langsung ia sebuah doa,..cth: kte jatuh tangga dan kte ckp OH MY GOD dan YA ALLAH,...agak2 mne lebih terkesan,.??...

jika kte sebut YA ALLAH secara tak langsung hati kte ckp,..YA ALLAH sakitnya,..

tp jika OH MY GOD cm tak jelas spe GOD yg ditujunya,...

bagi zati menyebut ALLAH hati lebih terkesan dan lebih indah,..(terasa kemanisan iman,..)...insyaAllah,....itu pandangan peribadi zati,...

mukmin2846 on February 21, 2013 at 4:41 PM said...

kebanyakan yg sebut ni sbenarnya terikut2 dgn cara perkataan org barat,yg mana keinginan untuk bercakap dgn cara begitu dirasakan lebih moden,glemer,hebat dan sebagainya..tnpa memikirkan hukum penggunaannya itu dari sudut agama

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal