Wednesday, November 10, 2010

PHD Fazley hanya palsu??

Posted by annazanariah at 11/10/2010 03:59:00 PM
Siapa yg tak kenal dgn DR FAZLEY?
Pernah hits dgn lagu ASMARA INI

Hye All~

Tadi terbaca satu artikel/ berita tentang penyanyi pop Malaysia, Dr Fazley. Sure U all kenal kan? Kalau tak kenla, cepat2 gi google sebab cerita hari ni adalah berkenaan penyanyi tersebut. Siapa tau macam mana DR FAZLEY mendapat title DRnya? Anna sebenarnya macam sure tak sure jugak. Tapi itu bukan perkara utama. Berita yang Anna baca pagi tadi adalah berkenaan penubuhan sebuah KOLEJ SWASTA atas nama DR FAZLEY ni sedang disiasat sebab diragui ianya tidak sah. WOW!! Camne tu?




Ni antara keratan akhbar tersebut...

*************************************
The University of Wales announced it had suspended its involvement with Fazley International College, pending investigation A Malaysian pop star with a bogus doctorate has been running a college offering University of Wales degree courses, a BBC investigation shows. A Bangkok college that Thai authorities say has been operating illegally, is also offering courses leading to degrees from the Welsh institution.Week in Week Out examined the way in which the University of Wales validated courses in overseas institutions. The university said it was dealing "thoroughly" with the issues raised.

The programme revealed that Fazley Yaakob, who runs the Fazley International College (FICO) in the Malaysian capital Kuala Lumpur, was claiming to have both a masters and a doctorate in business administration. But both came from a bogus university.




**************************************

Kalau U all nak baca dengan lebih lanjut, boleh la klik SINI. Ada interview dengan BBC News. Ada lagi, kalau U all nak tau apa yang ditawarkan oleh Fazley International College, boleh klik SINI pula.


So, apa pendapat U all? adakah phD Dr Fazley juga BOGUS? Bogus=fake=palsu! Hmm.. Skrang ni kolej2 swasta wujud bagai cendawan tumbuh selepas hujan. Bagi yg memang berdaftar dan di sahkan oleh kementerian (KPT), mmg bagus la.. Tapi kalau yg 'bogus', sape nak jawab???








5 comments on "PHD Fazley hanya palsu??"

eima on November 10, 2010 at 4:29 PM said...

semata nk kaut keuntungan ...bg budak yg tatau LAN tu penting idak ..tak pasai sesia belajar tp tak laku ...

annazanariah on November 10, 2010 at 5:10 PM said...

@eima... hmm.. tu la, nak belajar kena la tau tempat yg dipilih tu.. ok ke tak kan? apa2 pun, kita tunggu dan lihat apa hasil siasatan ni. tak berani gak komen lebih2. nanti kena sue takdo duit nak bayor.. hihi..

nina on November 10, 2010 at 5:11 PM said...

uisshhh... bahaya nihh,,,.. kang xpsl2 rugi jekk blaja situ...

.s.o.f.i.a. on November 10, 2010 at 5:59 PM said...

dah tau lama pasai dia nyer bogus doctorate....... takkan tak pelik, dia belajar kejap jer dah dapat Dr???? (tau gak la 'perkembangan'dia sebab our family quite close)

tapi kali ne kuar kat BBC news, faymes kot!!!!! =)

sweetsal on November 10, 2010 at 6:02 PM said...

biar betui..tak tahu pulak benda ni..tunggu saja lah hasil siasatan..

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal