Thursday, September 30, 2010

Interviewer's Top 10 Hits || Interview Tips

Posted by annazanariah at 9/30/2010 10:46:00 AM 5 comments
In The Name of Allah~~


Best Compilation List
by Koon Mei Ching




This article is probably what most of you out there are waiting for. So, wait no more! The "Interviewer's Top 10 Hits" Best Compilation record is out! Here, you'll find a list of the 10 most popular questions used by those faithful interviewers world wide. I do want to caution everyone though, that this is only to provide you with a overall guide to what they want to know, and it should not be treated as text book answers, because there are none. If everyone started answering the same questions with the same answers, there would be (a) very bored interviewers, and (b) absolutely no selection process. But let me not digress.

And the Top 10 are... 
1. Tell Me Something About Yourself

Now, this is a golden classic used at the start of interviews to break the ice and to get you to give them a good initial run down of who you are and your "hidden" characteristics, demonstrated in the way you present this self-story.

You should prepare a 2 to 3 minute presentation that briefly introduces your self (where you're from), your personal interests (hobbies, community involvement etc), your work history, and recent career experience. The most time should be spent on the accomplishments in the last two areas.

Interviewers look out for three things:
  1. If you are able to give a brief, sequential summary of your life and career that relates to the job for which you're interviewing. Don't ramble on aimlessly on irrelevant nitty gritty details though. If you find yourself at the 5 minute mark talking about your high school days, you are WAY off the mark!
  2. Your conversational style, your confidence level, your ability to organize and present information.
  3. An idea of the person your are behind the suit.
2. Why Do You Want To Join This Company?

OK, now they want to know your motivations for joining the company. And this is usually where they can read between the lines in your answer, so think carefully when answering.

First, do your research on the company, its culture and market. Not enough job seekers do enough or ANY of this which is a real no-no! Make sure you understand who you are being interviewed by.
Second, DON'T give answers such as "Oh, because its such a cool place to work!", "I like your salary and benefits package," or "My friends are already there and it makes it easier for us to hang out together." OK, so maybe I exaggerate a little bit, but you should get the picture.

These answers seem "give-me" oriented and do not show the interviewer how your skills and experience deliver what the company needs.

Third, DO demonstrate to them how you can contribute to the company's goals and how your skills and experience match their requirements. Use concrete examples as if you were already working there. For instance, when I interviewed with 
JobStreet.com for the role of Editor, I drew up a list of things that would add value to the job seeker. Similarly, if research shows that the company is trying to be market leader, tell them how your experience/skills will be able to let you contribute to adding market share for the company.
3. Why Are You Looking For A New Job?

This may seem like a straightforward question to answer, but look again. It is very easy to slip up here if you are unprepared. Most people seek another job because they are unhappy/unsatisfied with their current employment. But relating ANYTHING in a negative light at an interview is bad form. Most interviewers don't look so much for the reason you left, but they way you deliver your response. So, always be honest and positive.

Even if you got fired from your last job, try to keep it brief yet honest. If you start ranting on about how your ex boss/company was a terrible employer, they may be thinking "Is he still dealing with bitter or sad feelings, or has he been able to focus his energy on the future and the next position? Does she place total blame on others for her situation or does she accept at least some responsibility for it?" Further, most terminations happen because of an ill-fit between company and employee, not so much performance. So, try to take this angle.

If you left voluntarily, don't dwell on the negative reasons for leaving, and focus on how you can contribute better to your new company/role.

Some examples of answers that would work are below. But again, don't just memorize these answers and throw them out again without being really honest. Interviews never work if you approach them like textbook exams.
  1. I wanted to move my career in a new direction. (Make sure you mention what this new direction is.)
  2. My company was restructuring and I chose to seek better opportunities elsewhere.
  3. I want to keep developing new skills but was unable to pursue this in my previous company. I decided to make a change to allow this to happen.
4. What Kind Of Position Are You Looking For?

Avoid vague answers such as "I want an exciting job" or "I want to grow my skills in this area." It shows lack of focus and motivation for your career objective. Instead, focus on your desired position and how your skills and experience can help you be an asset within that position. For example, "I have a strong ability to communicate and market a product as proven in my 2 years experience as marketing officer at University/company A. I believe that I understand the consumer industry and can add value to your company's marketing efforts."
5. What Do You Consider Your Strengths and Weaknesses?

This is a time to be honest, but don't go to extremes either way. 
You don't want to start telling them that you are really terrible at organizing and can never be on time. Neither do you make yourself out to be the next best thing since sliced bread. Instead, be clear and concise about qualities that demonstrate you take responsibility for your work ethic, actions, and experiences learned (or failures) on the job, problem-solving ability, and values.
6. What Do You Know About Our Company?

This is where your research has come in handy. It is a way to demonstrate that you are serious about joining the company and was motivated enough to learn about it before the interview. Don't respond by repeating each and every fact you learnt about the company, because it can seem arrogant and memorized. Do mention its major product, markets and latest development. 
Keep things positive. Also try to show your eagerness to learn more about the company by asking some questions to the interviewer him/herself.
7. What Do You Consider Your Greatest Achievements?

Try to mention about 2-3 achievements. This is a way for interviewers to gauge how you managed people/projects/yourself in a successful manner - which can translate into how you may be able to succeed in the company if they hire you. Try to choose a set of achievements that allow you to display a variety of strengths. Ie. A successful event that you set up showing your organizational skills, successfully resolving a situation at work which demonstrates your problem solving skills and delivering an important report under difficult circumstances which shows your ability to handle pressure.
8. Where Do You See Yourself One / Five Years From Now?

Respond to reflect your confidence and drive to reach a level of work that will be rewarded for your success. State realistic expectations and propose a real plan of where you intend to go within the company. Never sound overly confident, fearful or confused.
9. What Type Of Job Assignments Did You Perform In Your Last Job?

Be honest and to the point answering this, even if the assignments performed don't exactly match those required in the new position. However, also take the opportunity to mention any projects your volunteered for, special projects you took on outside your work scope or elected positions held in committees in other past jobs/university. 
The key point here is to try to tell them about experience gained in areas that might be relevant to your new position.
10. When You Start A New Job, How Do You Establish Good Relationships With Your New Colleagues and Supervisors? 

It is important here to be enthusiastic and positive. Tell them how you worked well with your past colleagues or peers in projects etc. Networking skills is important so show how you used yours in your past to good stead.

So that wraps out the countdown! The bottomline is, be prepared, do your research, and understand the job you are being interviewed for and how your skills / personality / experience match the job's requirements. Close the interview with any last questions, pass on your namecard if you have one, thank them for their time and give a firm handshake before smiling and saying good bye.

The first interview is just a lead into the second interview or offer to a job. Not everyone is suited for the job or the company. So don't be discouraged if you were not offered a position right away. Keep your chin up and your cool, and don't give up on yourself!

Besides, things could be a lot worse at interviews and you could be asked a question like the one used by 
Goldman Sachs in the USA, "There are eight balls, one of which is slightly heavier than the others. You have a two-armed scale, which you are allowed to use only twice. Which ball is heavier?" Now where is my physics textbook again... Hahaha.. Did U get it?



Hope U all can apply all this tips, if cannot, at lease half of them! I'm really sure all this question will be asked because i'm already done my interview with SPA dis morning.. Very hard! Juz pray to be selected for this job~~ huhu..

Wednesday, September 29, 2010

Doakan Anna ye Kawan-kawan

Posted by annazanariah at 9/29/2010 04:00:00 PM 11 comments
Assalamualaikum..

Anna ada di rumah (Alor Setar) sekarang.. Sampai pagi2 tadi kul 7am. Rehat-rehat jap tadi before sambung balik study Teori-teori Kaunseling. Banyak yg nak kena study balik. Huhuhu..



Actually esok pagi (8.00 am) Anna ada interview SPA kat Wisma Darul Aman.. Dah lama tak attend interview, cam nervous pun ada ni.. huhu.. Baju dah siap iron, resume dah sattle, sijil2 dah fotocopy. Tinggal nak stand by soalan2 yg bakal di tanya oleh interviewer jek. Anna harap U all doakan Anna dapat bertenang dan jawab soalan dengan baik dan yakin besok. Really need that job sebab sem depan dah habis belajar. Kuikuikui~~~ 

Ok la, siap dah entri ringkas untuk hari ni. Semoga berjumpa lagi kawan2. Thanks kepada yg sudi mendoakan Anna ye. Semoga U all juga berjaya di dunia dan di akhirat. (^_^)V


Tuesday, September 28, 2010

Haram Tudung Berbutang

Posted by annazanariah at 9/28/2010 08:04:00 PM 3 comments

Salam..


Anna nak share tentang hukum memakai tudung berbutang. Apa yang dimaksudkan dengan berbutang tu adalah berbutang di belakang leher. Lately, ramai yg share tentang artikel ni via facebook and e-mail. Anna tak nafikan Anna juga memakai tudung express ni, tapi mmg dari 1st try tak pernah pin kat belakang. Maybe sebab tak selesa, rasa cam tercekik. Sebab tu lebih suka yang scallop. Opsss.. dah melalut lak. Hehhe..

Ok, berbalik kepada topik utama, ada pendapat yang mengatakan pin kat belakang leher ni hukumnya haram sebab menyamai Sister di gereja. U all boleh google gambar sister2 ni ye. Banyak sangat. Mmg agak menyerupai sebab ketat dileher dan kembang kat bahu tu. Tapi hukum asal yang jadi haram sebab menampakkan bentuk badan (leher). Hmm.. Anna pun tak berani nak menjatuhkan hukum. Ilmu agama pun masih cetek. So, Anna pun mencari pendapat yg lebih sahih. 


Gambar sekadar hiasan. Sumber: Gooogle


Hasil pencarian tu, jumpalah artikel ni. Jom baca;

"...Pada pandangan Ustaz Love, kita tak boleh mudah2 menjatuhkan hukum berdasarkan satu dua hadis atau dalil yyg kita pelajari... Kerana kita bukan ahlinya yang mampu untuk mengistinbat (kaedah mengeluarkan hukum) hukum... 

Jika kita lihat di sekeliling, banyak lagi pakaian2 yg menyerupai kaum yahudi dan nasrani.. jubah hitam yg dipakai oleh imam, bukankah menyerupai jubah paderi kristian dan rabbi (sebut rabai) Yahudi? T-shirt juga adalah ciptaan orang bukan Islam... Jeans... kasut dsb..." Artikel selanjutnya klik SINI.



Apa pendapat U all sekarang? Semoga dengan ilmu dan maklumat  ni dapat dikongsi dengan org yg kita sayang, dan semua Muslimah di luar sana. Sebarang pendapat boleh lah tulis kat ruangan komen ye.. :)



Anna-cakap: Anna suka tudung express sebab cepat + mudah nak pakai. Tapi prefer scallop daripada yg biasa ni. Cuma agak mahal, that's why tak dapat buat koleksi. Satu lagi sebab tak jarang. Kain Lycra yang berkualiti lembut, sejuk dan tebal

Jamuan Hari Raya IPF UTM

Posted by annazanariah at 9/28/2010 02:05:00 PM 2 comments
Assalamualaikum.

Malam semalam jamuan + makan-makan lagi. Wuhuuuu.. Raya kan sebulan, so tak henti2 ada jamuan dan open house. Semalam (27 Sept 2010), Institusi Pembangunan Felo (IPF) UTM mengadakan Jamuan Hari Raya untuk ahli-ahlinya yang mana terdiri daripada Pengetua-pengetua Kolej, Felo-felo dan Pembantu Felo Kolej Kediaman

Tentatif asalnya menjemput Dato' TNC HEMA, tapi memandangkan beliau mempunyai komitmen lain, tidak dapat memenuhi jemputan IPF. Sebelum menjamu selera, majlis dimulakan dengan MARHABAN dan SELAWAT NABI. Setelah itu, baru la... MAKAN!!! Heheheh :)

Hidangan utama set nasi tomato. Tapi setiap kolej diminta membawa pot luck masing2. Ada laksa Johor, mee rebus, sate, lemang dan rendang, ketupat nasi dan kuah kacang, air mata kucing panas, buaha2an minuman. Mmg kekenyangan. Alhamdulillah~~

Ni gambar jelitawan KTF yang setia menanti makanan. Hohoho..

KTF Best!! Gambar atas: Ayu
Gambar Bawah: Kak Sophia, Sa'a, Anna, Kak Jue




Anna-cakap: Ada lagi Jamuan 2 October ni, pastu open house 3 October... Sila jauhi diri dari penimbang buat masa ni. Hahaha~~

Sunday, September 26, 2010

Aku Terima Nikahnya

Posted by annazanariah at 9/26/2010 12:20:00 PM 8 comments
 "...Melihat perkahwinan sebagai medan untuk memberi, akan menjadikan kita lebih memikirkan soal PERANAN dan bukannya HAK yang tidak berkesudahan..."
 

Assalamualaikum..~~

*Amaran: entri agak panjang dan mungkin akan membosankan U all*

Semoga kalian semua berada dalam lindungan Taufik dan HidayahNya. InsyaAllah. Pagi Ahad. Kebiasaannya akan bermalas2an setelah usai mengemas bilik dan membasuh pakaian. Tapi hari ni, mood nak menulis berkobar2. Kebiasaannya Anna akan menulis waktu malam. Hmm.. Tapi memandangkan ada perkara yang memberat di dalam fikiran ni, Anna bercadang untuk berkongsi dengan U all.

Perkahwinan. Apa yang U all faham tentang perkahwinan. Maaf seandainya ada yg tidak senang apabila isu ni disentuh. Sensitif? Terasa? Tak senang? Harap abaikan dulu semua negative tu. Penulisan pagi ni hanyalah untuk perkongsian ilmu. Lapangkan minda, tenangkan hati, fikir dengan akal, bukan emosi. 

Berbalik kepada tajuk. AKU TERIMA NIKAHNYA. Actually Anna baru beli buku ni kat MPH semalam. Dah lama mencari buku ni tapi cepat sangat SOLD OUT! Buku yang bagus, mmg la begitu kan? :) Perkahwinan bagaimana yg kita idamkan? Grand? Glamour? Ada artis jemputan? Bersederhana? Kecil2an? Atau bagaimana? Ada juga antara kita yang mengatakan "...Ala, kawin sekali seumur hidup, apa salahnya buat grand? berhabis sekali je pun..".. Hmmm... Dan tak dinafikan, yg grand2 tu pun akan ada perkahwinan ke-2. Mula la ada alasan lain pulak.. "... Nak buat macam mana, jodoh tak panjang..." 

Isu perkahwinan dan perceraian seringkali dibincangkan oleh kami (bakal kaunselor, insyaAllah..). Kadangkala, takut dan resah memikirkan diri ni yang masih belum berkahwin. Bagaimana perjalanan bahtera perkahwinan kelak? Dan, timbul pula isu persediaan. Persediaan bagaimana? Duit, perasaan, tanggungjawab atau ada perkara lain? Haih! Banyak pula nak kena fikir ni. Macam mana nak kahwin?


Janganlah disebabkan tidak cukup belanja maka perkahwinan jadi terhalang. Walhal nafsu syahwat sudah tidak terkendalikan dan bila-bila masa sahaja boleh mendorong tuannya kepada maksiat. Mengenakan hantaran atau belanja beribu-ribu ringgit sehingga membantut atau melambatkan saat perkahwinan adalah hal yang sangat tidak patut. Kerana sikap yang begini boleh menyebabkan ada yang nanti sanggup hidup bersekedudukan lelaki perempuan tanpa nikah.




Sesungguhnya ISLAM ITU INDAH. THE WAY OF LIFE. Apabila kita mengikut garis panduan, InsyaAllah..~~ Anna nak memetik kata-kata dari satu artikel / penulisan :

Berkahwin boleh mengatasi masalah itu. Sebelum berkahwin pilihlah pasangan yang mempunyai pendidikan agama, yakni bukan setakat memiliki ilmu agama bahkan ilmu itu boleh lahir dalam akhlak dan perbuatannya. Wanita-wanita yang beragama sahaja yang boleh sabar dengan ujian hidup berumah tangga. Mampu hidup susah, sanggup menjaga maruah diri dan suami. Akan meletakkan suami orang yang mulia dalam rumah tangga. Klik SINI untuk full version.

"... Terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai..."

Berkahwin boleh mengatasi masalah itu. Sebelum berkahwin pilihlah pasangan yang mempunyai pendidikan agama, yakni bukan setakat memiliki ilmu agama bahkan ilmu itu boleh lahir dalam akhlak dan perbuatannya. Wanita-wanita yang beragama sahaja yang boleh sabar dengan ujian hidup berumah tangga. Mampu hidup susah, sanggup menjaga maruah diri dan suami. Akan meletakkan suami orang yang mulia dalam rumah tangga.

Sebagaimana sabda Rasulullah Salallahu Allaihi wa Sallam:
“Perolehilah olehmu wanita yang memiliki agama, nescaya engkau berbahagia.”

Hanya 'Beragama'? Cukup kah??

Ada pula yang menyangka bahawa kebahagiaan rumah tangga itu terletak pada beragamanya pasangan kita. Soal harta dan keturunan dan paras rupa tidak punya sebarang makna. Maka jadilah seorang perempuan itu fasih lidahnya tentang agama dan rapi pakaiannya sebagai isyarat dia beragama, tetapi dia tidak mengetahui nilai harta. Dia boros dan tidak bijak menguruskan harta rumah tangganya. Dia nampak elok beragama, malah mungkin seorang pejuang agama, tetapi dia tidak peduli nilai keturunan dan kekeluargaan. Dia tidak menghargai keluarganya sendiri, tidak menghargai keluarga suami atau juga keluarga isteri. Padanya, soal keluarga dan keturunan bukan urusan agama.

Dia bijak dalam memperkatakan tentang agama, tetapi dia menjadkan alasan agama untuk tidak peduli kepada penampilan diri. Pakaiannya selekeh atas nama agama, kulitnya tidak dijaga bersih, beralasankan agama!. Jika perempuan, dia tidak peduli untuk mewangikan diri atau bersolek mengemas diri, kerana padanya itu semua bukan kehendak agama, dan si suami menikahinya bukan kerana itu. Saban hari mukanya bertempek dengan bedak sejuk dan tubuhnya bersarung baju kelawar. Hambar...

Jika lelaki, dia biarkan diri selekeh dan sentiasa berkemban di dalam kain pelikat dan baju pagoda, membiarkan bau peluh jantannya tidak berbasuh, kerana semua itu tiada kena-mengena dengan agama. Jadilah agama, sebagai alasan untuk sebuah rumah tangga itu menjadi rumah tangga terhodoh, terburuk dan terselekeh atas nama berkahwin kerana beragama...

Masyallah.. Bagaimana pendapat U all? Bersediakah untuk kita melangkah selangkah lagi? Tepuk dada, tanyalah iman. Kalau buntu, tanya la ustaz / ustazah bagaimana. Hihihi..




Ada sesiapa yg nak buat perkahwinan seperti Nur Nadia SM Nasimuddin- Anak Pengasas NAZA? Bagi Anna tak perlu lah.. Tapi ye lah, masing2 ada pendapat tersendiri kan? Fikir2kan lah.~~~

Anna-cakap-lagi: Entri ni sekadar perkongsian bersama. Sharing is caring rite? Any comments are warmly welcome.. :) Wahhh.. dah nak masuk tengahari pun.. Stop dulu la.. Semoga dapat memberi ilmu kepada U all. Maafkan Anna kalau ada kekurangan dan kesalahan. Harap sama2 saling berpesan. =)





Friday, September 24, 2010

Jamuan Hari Raya Staf KTF

Posted by annazanariah at 9/24/2010 12:47:00 AM 12 comments
Assalamualaikum pembuka bicara....~~

Alhamdulillah, kenyang lagi malam ni dengan JAMUAN + MAKAN-MAKAN! Mau menangis tengok alat penimbang yang semakin hari semakin segak bergaya menambah angka.. Huhuhu..

Actually tadi Anna attend JAMUAN HARI RAYA STAF KTF, yang mana dihadiri oleh staf-staf serta family masing2. Staf2 ni termasuklah pengetua kolej, staf2 pentadbiran, staf2 sokongan, felo, pembantu felo dan juga staf yang bekerja di KTF. Mmg meriah + best!

Menu merupakan pot lock. Takde hidangan utama sebab semua dah dikategori sebagai hidangan utama.  Antara hidangan yg ada Nasi Beriyani, Laksa Penang, Satay, Bihun Goreng, Mee Goreng, Lontong, Mee Kari dan macam2 lagi la.... Punye la banyak makanan. Sampaikan boleh tapau lagi.

Hmmm.. Tak tau dah nak cite ape. Tgk gambar la kalau nak tau kemeriahannya..~~
















Anna-cakap: Syukur dengan rezeki yg Allah kurniakan~~


Thursday, September 23, 2010

Majlis Santapan DiRaja || Pesta Konvo UTM Ke-45

Posted by annazanariah at 9/23/2010 01:21:00 AM 6 comments
Assalamualaikum w.b.t~~

Kenyang + ngantuk +mood hepi + tak dapat tido = update blog (equation ape ni ea).. Hihihi.. 

Nk update sikit je ni. Tadi Anna menghadiri Majlis Perasmian Pesta Konvokesyen UTM ke-45. Bertempat di Padang Kawad UTM. Majlis bermula pukul 8.30 mlm dengan perasmian yang disempurnakan oleh Yang Maha Mulia Raja Zarith Sofiah Binti Almarhum Sultan Idris Shah. Tuanku juga merupakan Canselor UTM yang baru, menggantikan Sultanah Zanariah.


Antara aturcara yang diselitkan di dalam Aturcara Perasmian adalah: persembahan bunga api, tayangan montaj, persembahan kebudayaan, pelancaran UTM Go Green, Penyerahan sumbangan kepada Tabung Endowmen Merdeka UTM, dan juga penyampaian hadiah kepada pemenang-pemenang Pertandingan Mencipta Logo Pesta Konvo. Hadiah punye lah best. Tempat pertama dapat RM1000. Wow.. Best3..!!

After penyampaian cenderamata, tuanku Raja Zarith Sofiah berkenan mengadakan lawatan ke Pameran Pesta Konvo UTM. Dah usai lawatan, semua jemputan dijemput untuk bersama-sama tuanku bersantap. Hehehhe.. Untuk makluman U all, tadi pun Tuanku berkenan melaksanakan upacara memotong kek sempena Ulang tahun perkahwinan Di Raja Tuanku yang ke-28. xoxo... Semoga Allah merahmati Tuanku dan Keluarga Di Raja~~


Ni antara gambar yg berjaya di snap;

Sebelum Tuanku masuk ke dalam Dewan Jamuan



Warna tema: Jemputan diminta memakai Baju Batik berwarna Hijau



Wakil dari KTF: 4 orang jelitawan. Ahaks!! Ngeee~~



Setelah tamat majlis. Alhamdulillah. 
Kenyang + dapat cenderahati daripada WARISAN WANITA.


Anna-cakap: Jom ramai2 memeriahkan lagi Pesta Konvo UTM ke-45 yang bermula 22 Sept - 29 Sept 2010. Pelbagai acara menarik telah diaturkan. Termasuk penampilan istimewa daripada ALLY ISKANDAR, DR. FADZLEY, USTAZ TAUFEK IMAM MUDA.

Wednesday, September 22, 2010

Resipi Dodol Pak Ngah || Meletop!

Posted by annazanariah at 9/22/2010 03:54:00 PM 8 comments
In The Name of Allah~
Assalamuaikum w.b.t..


Hari ni Anna nak kongsi resipi DODOL PAK NGAH yang meletop (my father la, sebab beliau anak ke-2, so pangkat pak ngah). Actually dodol ni resipi turun temurun dan warisan daripada zaman moyang. Dah turun ke nenek, sekarang ayah pula mengusahakannya. So, dari kecik la Anna tidak akan terlepas daripada makan dodol setiap tahun. Tapi DODOL PAK NGAH ni seasonal tau. Hanya ada masa musim perayaan: Aidilfitri dan Aidiladha

Ayah ada cakap, dulu sekotak tepung dah cukup. Lepas tu, 2 kotak, tapi tahun lepas, up lagi jadi 3 kotak. Wow.. Sambutan menggalakkan. Walaupun perusahaan secara sendiri dan sambilan, tapi dah sampai ke seluruh malaysia tau dodol ni. Asalnya tahun ni ayah cakap tak nak buat, disebabkan masalah kesihatan, tapi lastly tak sampai hati sebab regular customer frust kalau tak dapat. SO, nak tak nak, buat la jugak. Tapi dalam kuantiti yg sedikit cuma. Sebab tu la Raya Ke-6 kami adik beradik kacau dodol lagi untuk buat makan2 dan bagi jiran2 dan kawan2. Atas tunjuk ajar ayah, alhamdulillah.... Hasilnya, success! U all nak tengok step-by-step tak? Masa yang diambil lebih kurang 5-6 jam. Sebab tu la kualiti dodol ni ada umpphh. Boleh tahan sampai 3 minggu tak berkulat, sentiasa lembut dan liat (tak jadi keras), rasa yang tak berubah. Hehehe.. Promote nampak.. Laaaalaalalaaa~~

OK, ni antara pic yg Anna snap. Maaf kalau kualiti tak berapa bagus.

Bahan-bahan Utama:


a: gula merah
b: santan
c: tepung pulut (perlu dibancuh terlebih dahulu)




Antara step pembuatan DODOL:


1: air gula merah dipanaskan dahulu
2: masukkan tepung pulut yang dah dibancuh dan ditapis tadi
3: dah panas, masukkan santan
4: control api (tu la ketua chef, yg dok berdiri tu adek anak no-2)



5: dah mula pekat
6: masa ni aroma yang wangi dah mula tersebar. huhu..
7: kaler dah berubah. makin susah nak kacau!
8: ayah cakap masa ni tinggal lagi dua jam nak masak. Ada beberapa tips yg diberikan supaya tau bagaimana rupa dodol yg dah masak.



9: dah tak sabar punye pasal, time ni pun dah ambik sikit. nyummy.. sedap. U all pernah makan dodol yg belum masak??? Jangan jeles ye. Rasanya lain sikit. Lemak manis berkrim gitu.
10: Dah masak akhirnya. (3.30pm - 8.40pm). Penat kacau bersilih ganti. Fuhh~~
11: Ready to serve. Panas2 lagi.. Sedap!
12: Duta Produk... Hehehe... Adek Anna yg 1st. Hafiz.


Itu lah sedikit sebanyak kenangan raya tahun ni. Kepada rakan2, kalau nak rasa DODOL PAK NGAH, silalah datang bertandang di rumah time raya ye. Datang waktu lain tak ado k..  Kalau nak tempah untuk juadah pagi raya, sila tempah sebulan awal. Kalau lambat melepassss.. Kuikuikui. Tapi kalau nak untuk special occasion or event boleh je, cuma kena tgk kesesuaian waktu la. Maklumlah, ayah kan bekerja. Atau kalau nak resipi boleh contact Anna atau adek Anna tu.. Adios!


Anna-cakap: Rugi kalau resipi tradisional dilupakan. Jangan sampai suatu hari nanti, generasi akan datang tak tau dan tak kenal DODOL.

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal