Monday, June 07, 2010

Lama VS Baru : Yang Mana Menjadi Pilihan???

Posted by annazanariah at 6/07/2010 01:42:00 PM
Salam.... Wahhh.. 3 hari Anna off daripada blog ni.. Rindu lak kat U all.. heheh.. Actually Anna akan buat entri tentang Bakti Siswa yg Anna join tu, tapi bukan hari ni la.. Gambar2 program belum dapat lagi daripada photographer. :)
Ape yg Anna nk bgtau, program tu mmg terbaeeekkkk lah! BEST3...!
.
.
.
Hmm.. OK berbalik kpd tajuk entri kat atas, Lama VS Baru yg mana pilihan anda??? But, B4 Anna membebel lebih panjang, U all tgk gambar kat bawah ni, yg mana pilihan U all?
.
.

Dah buat pilihan? *angkat tangan sape nk blackberry*... Wahhh.. Ramai nak yg baru kan? camne dgn yg lama (Nokia 3310) tu? Tak berminat? Nape ek?
.
.
.
Apa yg Anna nak share sebenarnya berkaitan dgn konsep REDHA. Anna tertarik nk berkongsi sebab kadang2 kita semua tak perasan dgn situasi yg kita alami ni..

Anna bg contoh situasi untuk U all lebih faham:
" Lya (bukan nama sebenar..heheh..) adalah seorang pegawai eksekutif muda yg baru mula bekerja di sebuah syarikat yg agak kukuh. Lya ada seorang tunang yg masih menganngur kerana belum dapat pekerjaan yg sesuai setelah tamat belajar. Namun, Lya tetap sayangkan tunangnya tu sbb perhubungan mereka dah hampir 8thn. Nak dijadikan cerita, pada ulangtahun pertunangan mereka yang pertama, tunangnya menghadiahkan telefon bimbit model lama. Yang hanya ada deringan polifonik walaupun skrin berwarna (contoh: Nokia). "
.
.
.
OK, kalau U all kat tempat Lya, U all akan lebih sayang handfon blackberry atau nokia tadi? Blackberry? Err.. ada jgk jawab Nokia.. Takpe2.. Ni pandangan masing2 kan?
But, bg Lya, beliau lebih sayangkan Nokia tersebut walaupun tidak secanggih handfon yg dah ada. Sebab ape? Hmm... Lya cakap, ada nilai sentimental kat situ sebab handfon tu pemberian tunang tersayang.
.
.
Apa nilai REDHA yg kita semua dapat dari situasi di atas? Mungkin secara kasar kita dapat ckp Lya redha je bila dapat handfon murah. Tapi sebenarnya konsep REDHA tu sgt luas. 
.
.
Kalau kita ingat2 balik, mampukah kita redha dgn setiap pemberian dari yg tersayang? Point UTAMA kat sini, mampukah kita redha dgn setiap apa yang telah ditentukan oleh ALLAH? Kita cakap kita sayang Allah, tapi kadang2 pemberianNya kita jarang berterima kasih, apatah lagi menerima pemberiannya dgn redha. Kalau perkara yg mmg kita suka, senyum+hepi, tapi kalau perkara yg kita tak suka? apa kita buat? 
.
.
Nota kaki: Renung2kan.. Anna share ni sebagai panduan untuk diri sendiri juga yg kadang2 alpa dgn keindahan dunia~

5 comments on "Lama VS Baru : Yang Mana Menjadi Pilihan???"

Wanie on June 7, 2010 at 6:53 PM said...

redha. :')

IzzaH si pari pari on June 8, 2010 at 2:38 PM said...

~~salam kenalan~~

betul2..
redha..
sy suke bb tapi kalo terdesak,sy rela kehilangan bb than nokia tuh...(^_^)

The Hetzel on June 8, 2010 at 10:05 PM said...

setuju!tp lg syg bb!kikiki..kdg2 susah nk tipu diri sndiri.cuba utk redha tapi..

annazanariah on June 8, 2010 at 11:46 PM said...

To all: hmmm.. kadang2 mmg tak dapat lari dari perasaan tak puas hati kan... tak pe, yg penting belajar utk lebih redha... peace!

sop on July 11, 2010 at 1:49 AM said...

yg ptg teknologi..
apa tujuan tepun? kalau hanya nak call sms, yg lama pun boleh..
kalau nak emel, wifi dan sebagainya mesti guna bb..
kalau nilai sentimental, ia sgt subjektif..
mungkin yg lama simpan sbg kenangan. sayang kedua2nya..
tp bukan sayang kerna mahal/murah @lama/baru ttp fungsi tepun tersebut..

hanya pandangan..

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal