Sunday, July 04, 2010

Usahawan muda berjaya

Posted by annazanariah at 7/04/2010 03:51:00 AM
Assalamualaikum...~

Wow...! Siapa sangka first time berniaga boleh dapat untung yang agak lumayan. Alhamdulillah... Dengan izinNya juga Anna and da geng dapat kumpul sedikit sebanyak DUIT poket hasil daripada jualan. Actually kami berEMPAT sepakat untuk mengeluarkan modal untuk dapatkan barangan keperluan asas (plastik) untuk dijual kepada pelajar baru yang mendaftar semalam (terpaksa guna word SEMALAM sebab dah masuk tarikh lain, even belum tido lagi)... =)

Pendaftaran yang mencatatkan jumlah 262 orang pelajar sarjana muda daripada pelbagai kursus bermula dari 8.30 am, dan dijangkakan berakhir tengahari. Bagi yang first timer businesswomen seperti kami ni mmg tak reti nak mengagak berapa kuantiti yang sesuai untuk jual menjual ni. 

Aktiviti susun menyusun barang start pukul 7.30am. Wahh.. awal2 lagi nak kena standby takut nnt kena serbu. Mata pun masih ngantuk, tapi excited punya pasal layan je. Maklumlah malam before tu kami juga terlibat dengan persediaan untuk menyambut kedatangan pelajar baru. Penat dah memang letak tepi dulu, yang penting kami buat yang terbaik untuk membantu kolej kesayangan (KOLEJ TUN FATIMAH). Ni antara gambar yang sempat di'capture' before kena serbu oleh parents and students.. Meh tengok..


Barang wajib: Baldi, penyapu, gayung, mop, bla.. bla.. bla..



Antara perkakasan lain~



U all tentu beli jugak kan kalau kena stay hostel?



anna and cik kasih: bergambar sebelum ada customer

Hehehe.. ramai yang mengusik boleh jadi usahawan barangan plastik la pas ni.. Alamak.. OK ke? Hihi.. Ni cam suka-suka je disamping menolong kolej. Actually gambar lagi dua org rakan kongsi tu tak sempat nk capture dgn camera Anna. 

Mata pun dah minta untuk direhatkan. Esok akan berjumpa lagi dengan adik2. Banyak aktiviti yang dah diaturkan untuk mereka sepanjang tempoh seminggu orientasi ni. Ok, sampai sini dulu.... Daaaaa~

11 comments on "Usahawan muda berjaya"

afiff edogawa on July 4, 2010 at 6:43 AM said...

wah!! lepas ni boleh bukak bisnes da... nice :)

nur hidayah isa on July 4, 2010 at 1:49 PM said...

waah rajennye berniaga..bagos2..btw, ni kat U mane?

annazanariah on July 4, 2010 at 1:54 PM said...

afiff~ hehe.. takde la kot. Penat la.. baru sehari menjual ni.. tapi penatnya.. fuhhhh! hehe Baik biz online. syok sikit..

Nur hidayah~ haha.. rajin la sgt. Anna kat UTM, skudai. Orientasi ni dinamakan MTM (minggu transformasi mahasiswa)..:)

FarHa on July 4, 2010 at 3:49 PM said...

waaa kamu ngan cik kasih kwn rupanyee hehe...im happy tp both of u...selamat menjadi usahawan berjaya ye hehe...

annazanariah on July 4, 2010 at 4:41 PM said...

ha'ah farha.. nanti meh la dtg bilik anna ye. boleh jumpa kasih sekali. dia satu blok jgk, H25. TQ.. heheh.. meh ziarah blog anna yg satu lagi.. http://azscollections.blogspot.com..~

sweetsal on July 4, 2010 at 10:57 PM said...

wah..dh jadi org bisnes rupanya...dapat jugak tambah income kan..

BeE~BiE on July 5, 2010 at 12:08 AM said...

yeah... pasni jgn lupa belanja saya~ kekeke

Khidhir on July 5, 2010 at 1:05 AM said...

pndai ambik kesempatan utk berniaga..bgus2..

FarHa on July 6, 2010 at 8:35 AM said...

hehe insya-allah..mek masih tu asalnye pernah ngaja lab kite org..agak segan gak nak tegur hehe

N I A on July 7, 2010 at 8:30 AM said...

salam k.ana!,...tahniah la wat k.ana, k.sa & k.ju....kte tgk akak jual ,,,...jealous tol tgk hehe....nak jgk berniaga...smg semangat untk berniaga sentiasa ada di jiwa kte coz ia adalah sunnah RASUL kte ...tol tak...(^_^)....tahniah lg sekali....

annazanariah on July 14, 2010 at 5:27 PM said...

Thanks untuk U all yg sentiasa tak jemu bg sokongan.. ada masa, boleh kita jumpa kan? skrg ni asyik bz kan..

 

! Blue Crystal ! Copyright © 2009 Paper Girl is Designed by Ipietoon Sponsored by Online Business Journal