Thursday, June 17, 2010

7 Keajaiban Dunia : Kuno vs Baru~

~ Keajaiban dunia telah dicipta oleh orang-orang terdahulu di dalam peradaban dunia yang mampu menceritakan kehebatan dan kemasyuran seni bina dan ciptaan mereka. Struktur binaan adalah sangat unik dan mengagumkan. Namun begitu, apabila zaman telah ditelan masa, sedikit demi sedikit binaan tersebut runtuh atau rosak. Anna nak share dengan U all tentang Keajaiban Dunia Kuno~

Piramid Giza di Mesir

Piramid Agung Kufu merupakan satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia yang tertua dan yang terakhir masih tinggal. Piramid ini dipercayai dibina sebagai makam untuk Firaun Kufu (nama Greek: Cheops; tempoh pemerintahan: 2606-2583 SM) daripada Wangsa Mesir Keempat. Arkiteknya ialah Hemon, saudara Kufu. Piramid ini siap dibina pada sekitar tahun 2580 SM, setelah menelan masa 20 tahun.
 Taman Tergantung di Babylon


Taman Tergantung Babylon (juga dikenali sebagai Taman Tergantung Semiramis) dan tembok-tembok Babylon (kini Iraq) telah dipertimbangkan untuk menjadi salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia. Kedua-duanya telah dibina oleh Raja Nebuchadnezzar II (604-562 BC), cucu kepada Raja Hammurabi yang terkenal, sekitar tahun 600 SM . Taman tergantung Babylon terletak sekitar 50 kilometer selatan Baghdad, Iraq di sebelah tebing timur Sungai Euphrates. Taman Tergantung sebenarnya tidaklah betul-betul "tergantung" seperti terikat dengan tali. Namanya datang dari terjemahan yang kata Yunani kremastos atau kata Latin pensilis, yang bermaksud bukan hanya "tergantung” tetapi "anjung," seperti terletak di atas berandah atau suatu teres.

Patung Zeus di Olimpia

Berhala Zeus di Olympia diukir oleh pengukir klasik terkenal iaitu Phidias (Kurun ke-5 Sebelum Masihi) kira-kira 435 SM, di Yunani. "Di tangan kanannya, sebuah bentuk 'Kemenangan' yang dibuat daripada gading dan emas. Di tangan kirinya, cogan alamnya yang digenggam dengan keseluruhannya logam, dan seekor helang bertenggek di atasnya. Sandal dewa dibuat daripada emas, begitu jugalah dengan jubahnya." — Pausianas si orang Yunani (abad ke-2 Selepas Masihi).

Kuil Artemis di Ephesus, Greece

Kuil Artemis (B. Greek: Ἀρτεμίσιον Artemision, B. Latin: Artemisium) merupakan kuil tamadun Yunani Purba yang dibina untuk menyembah tuhan Artemis. Kuil ini dibina pada 550 S.M. di Ephesus yang terletak di negara Turki hari ini. Kuil ini tergolong dalam senarai Tujuh Keajaiban Dunia Purba tetapi telahpun dimusnahkan oleh Herostratus.

 Patung Rhodes di Greece

Patung Raksasa Rhodes merupakan sebuah patung besar yang melambangkan tuhan Yunani purba Helios yang terletak di Rhodes, iaitu sebuah pulau Yunani. Patung ini didirikan oleh Chares dari Lindos antara 292 dan 280 SM dan merupakan salah satu daripada Tujuh Keajaiban Dunia zaman purba. Patung Raksasa Rhodes berdiri setinggi 30 meter dan diperbuat daripada gangsa. Namun, selepas 56 tahun dibina, patung ini musnah akibat gempa bumi pada 226 SM.

Makam Halicarnassus di Turki

Makam Maussollos di Halicarnassus (kini Bodrum, Turki) merupakan sebuah makam besar yang dibina untuk Satrap (Gabernur) wilayah Parsi Curia Maussollos oleh isteri dan adiknya Artemisia II dari Caria. Bangunan makam direka oleh arkitek Yunani purba Satyrus dan Pythius. Tinggi makam ini 45 meter. Di dinding luarnya terdapat ukiran dan seni pahat. Antipater dari Sidon telah memasukkannya dalam senarai Tujuh Keajaiban Dunia. Makam ini dibina antara tahun 353 dan 350 SM dan berdiri selama 1,700 tahun. Bangunan ini akhirnya musnah akibat beberapa gempa bumi pada abad ke-14 dan ke-15.

 Rumah Api Alexandria di Mesir

Rumah Api Iskandariah ataupun (Pharos Iskandariah) merupakan sebuah rumah api yang dibina pada abad ke-3 SM di pulau Pharos berhampiran dengan kota Iskandariah purba, Mesir purba. Ketinggiannya dianggar melebihi 115 meter dan merupakan antara struktur tertinggi ciptaan manusia selama beratus-ratus tahun. Antipater dari Sidon telah menyenaraikannya dalam senarai Tujuh Keajaiban Dunianya. 

Semua info ni Anna dapat daripada Mr Google... Then Anna pinjam buku comel adik bongsu Anna untuk dapatkan info tambahan tentang 7 keajaiban dunia ni. Antara tujuh keajaiban dunia yang lain adalah: 

 Colosseum di Rome, Itali
 Tembok Besar di China
 Menara Pisa di Itali
 Parthenon di Athens, Greece
 Menara Eiffel di Paris
 Stonehenge di England
 Taj Mahal di Agra, India

Nota Kaki: Hope usefull for all~ Actually teringin nak gi Kota Cinta Al-Hambra. Katanya disenaraikan juga dalam keajaiban dunia.. ^_^ 

4 comments:

KERDILDESA said...

menarik !! tapi kan , menara pisa yang kat itali tu sama mcam menara condong kat perak@perlis laa kan? tak silap la.. erm. best kalau dapat tgk tempat2 ni depan mata. hehe.
btw, jom singgah blog saya jugak yer. kita koment2 kat entry oke.
http://kerdildesa.blogspot.com/
jgn lupa singgah yer.

annazanariah said...

jom g melancong.. hehehe..

Anonymous said...

[url=http://www.friiabercromfitchmagasinn.com]abercrombie france[/url]
http://www.frnndoudounesmagasinn.com

Anonymous said...

electronic cigarette starter kit, electronic cigarettes, e cigarette, smokeless cigarettes, e cigarette, smokeless cigarettes