Friday, June 11, 2010

Ayuh belajar LOGHAT UTARA...~

: : HYE : :

Malam ni tiba2 Anna terfikir nak buat entri tentang cakap utara..
Ye lah, memandangkan balik kg Alor Setar ni..
Kalau kat JB, org tak faham lak dgn certain term yg digunakan..
So, mmg best dapat cakap utara bila balik kg.



Peringatan : Sebutan U all yg 1st time cakap utara tentu berbeza sikit dgn org Utara. Mesti U all tergelak2 sebab tergeliat lidah nak menyebutnya~
Selamat mencuba.. ^_^

  1. me-nyo-ghok : sarapan / sembunyi
  2. be-ghin-gut : bergoyang
  3. be- le-moih : comot
  4. gha-gaih : panjat
  5. ka-waq : pencuri
  6. me-gho-not : menyusur
  7. ter-pe-ghe-luih : terperosok
  8. ke-lem-boi : sederhana (saiz)
  9. te-nga-long / pung-gai : baling / lontar
  10. te-ghe-bay : lastik
  11. me-le-chaq : melecet
  12. ghe-ngau : cakar
  13. ca-poi : mulut takde insurans.. hehehe..
  14. te-to-moih : tersembam
  15. kok-kong : pikul / mendukung (untuk org )
  16. ba-loq : sangat pemalas
  17. ce-muih : bosan
  18. ke-le-piaq: mengibas tangan dgn cepat
  19. ce-ngey : garang
  20. la-ngut : dongak
OK lah, sampai sini dulu ye.. Len kali Anna tambah lagi.. Selamat belajar~ kihkihkih..

Nota kaki: Sesiapa yang nk tambah lagi longhat utagha, sangat dialu2kan.. TQ~



3 comments:

Badrul Hafiz said...

21. te-ghe-yak : menangis yang sangat dasyat
22. ge-ghit : gigit dengan ganaz

hehe... sekian....

annazanariah said...

hihihik.. bagus2.. ni yg cikgu suka nih..
ingatkan ge-ghit tu untuk lipas.. lipas suka ge-ghit kain baju lam almari..

latipah said...

batas = jalan/jalanraya
ge-qhek = basikal
meng-kala = bila
balik-deh = tidak brp jauh
(ie - rumah dia balik deh sj)
de-qhe-luih = terperlus/jerlus
meng-kelan = tercekik makanan