Saturday, December 03, 2022

Main Kutu Cara Selamat dan Menarik dengan Maybank2U

Rakyat Malaysia ni kalau sebut 'main kutu' mesti faham maksudnya kan? Ramai yang terjebak dari zaman sekolah lagi, sampailah dah kerja dan bersara, masih seronok 'main kutu'. Ada yang kumpulkan kawan-kawan di tempat kerja, BFF zaman belajar, dan saudara mara.

Setiap orang pasti ada matlamat tersendiri kenapa menyimpan sejumlah wang dengan nilai-nilai tertentu. Dan bermain kutu dikatakan boleh mendisiplinkan diri kerana setiap bulan 'terpaksa' menyerahkan duit kutu kepada ketua yang dilantik untuk menguruskan kutipan duit kutu. Dengan itu, kita boleh tentukan nombor giliran untuk terima duit kutu tersebut atau mendapat giliran melalui cabutan undi. Bergantung kepada persetujuan bersama.

Aktiviti ini dianggap normal dikalangan masyarakat, namun sebenarnya ia adalah salah dari segi undang-undang di Malaysia kerana ianya melibatkan risiko penyelewengan dan penipuan. Bukan itu sahaja, menurut Ustaz Azhar Idrus (sila rujuk ceramah beliau di Youtube), hukum bermain kutu ini akan jatuh haram jika tidak dilafazkan akad.

Jadi, bagaimana untuk mengelakkan daripada situasi ini berlaku kepada diri kita sendiri? Apa kata anda cuba dengan lebih moden dan bersistematik iaitu dengan menggunakan akaun simpanan bank sendiri. Lebih mudah, lebih dipercayai dan terhindar dari risiko duit lesap.

Saya sebenarnya baru lagi tahu tentang kaedah ini. Few months back terbaca tentang kaedah ini, tapi tak ambil serius lagi. Jadinya, bulan lepas, saya start sikit dulu nak ambik feel. Caranya sangat mudah.

Cuma buka website Maybank2u tu, dan cari fungsi 'Create Goal +'. Kemudian kita decide lah apa tujuan kita simpan ni, berapa lama nak simpan. Contoh, saya plan nak simpan duit poket untuk pergi Travel, simpanan selama setahun, dengan jumlah RM1000. Anda create lah seberapa banyak goal yang anda mahu mengikut kemampuan dan keperluan anda.

Maybank akan auto tolak duit dari akaun simpanan kita ikut apa yang kita dah decide. Lepas tu, bila dah cukup tempoh yang kita nak tu, jumlah semua duit yang terkumpul dalam 'Goal' kita tu akan masuk semula ke akaun bank kita secara automatik!. Jadinya tak adalah kes duit hilang lah, kena tipu lah dan sebagainya. Lebih selamat!

Jadinya, jom kita menyimpan / main kutu cara Maybank2u. Lebih selamat, efisyen dan bersistematik.
0 comments: